Pređi na sadržaj
Otvori u aplikaciji

Praktičniji način pregledavanja. Saznaj više.

Chelsea Balkan

Aplikacija preko cijelog ekrana, na vašem početnom ekranu, s push obavijestima, značkama i drugim mogućnostima.

Instaliranje aplikacije na iOS i iPadOS
  1. Dodirnite ikonu za dijeljenje u Safariju
  2. Pomjerite se kroz meni i dodirnite Dodaj na početni ekran.
  3. Dodirnite Dodaj u gornjem desnom uglu.
Instaliranje aplikacije na Android
  1. Dodirnite meni s tri tačke (⋮) u gornjem desnom uglu preglednika.
  2. Dodirnite Dodaj na početni ekran ili Instaliraj aplikaciju.
  3. Potvrdite dodirom na Instaliraj.

Thomas Tuchel (2021-2022, trener)

Istaknuti odgovori

Najveci problem je kako sacuvati svezinu na sredini terena jer generalno sem Kantea, Jorginja i Kove mi nemamo igrace spremne za te zadatke. Ide zajeban raspored. Mozda ce nam i vise odgovarati ovakvi protivnici, videcemo, imacemo vise prostora za igru. Kljucni deo sezone jasno. A nemamo Kaia, Vernera, Zijeha,Pulisica, Tijaga spremne za ove meceve i ako ne budu osposobljeni za takmicarski ritam Bice zajebano. Skoro pa nisam optimista.
  • Odgovori 1,7 hilj.
  • Pregledi 79,5 hilj.
  • Kreirano
  • Posljednji odgovor

Najaktivniji članovi u ovoj temi

Najpopularnije objave

• WIsey ne voli Tuchela i sta god da uradi naci ce nacin da ga kritizira. Bukvalno ne vrijedi trositi rijeci i vrijeme raspravljajuci se sa Wiseyem vise.  Ni malo ali ni malo nije realan. Ne t

• Danas je tokom utakmice bio malo dalje od trenerske klupe i odmah se vidi mali napredak. Vjerujem da bi bilo jos bolje kad bi ga jos malo udaljili npr. 500 kilometara koliko ima do Njemacke.

• Mi Everton ne mozemo pobijediti kamoli Real, mada svasta je moguce. Daj odmah Nagelsmanna pa da bude osveta sa obe strane.

Objavljene slike

Sto se tiče Odoia ja uopšte nesam vidio toliku kurcobolju kod njega juče, jebi ga nije ispratio napad, dešava se ali opet nije lik u fazonu kurcobolje i ne zalaganja na terenu

Lično mi se  ne sviđa formacija i što od prve utakmice forsira tu istu, mislim da imamo boljeg izbora samo kada bi se formacija promijenila, pogotovo sad, povratkom Kantea

Nas najvise yebe sto nemamo napadace i krila u formi.

Da igramo 4 3 3. Sredina mount kova kante a naprijed CHO na jednom krilu a pulisic na drugom.

Problem je sto je pula najvece razocarenje ove sezone barem meni. Nisam se nadao da ce ovako los biti.

Tak da nek nam je bog na pomoci
Meni djeluje da ovu formaciju fura samo zbog jednog igraca, a to je Azpilikueta. Hvali ga na sva usta od prvog dana i sve tekme mu igra, a znamo da "pokusaj od kapitena", samo moze tu poziciju igrati. Klasicni stoper ne moze biti, za beka isto nije, a trener ga gotivi. I onda pravi probleme drugim igracima samo da bi famozni kapiten igrao. Pa da je to Terry, pa hajde, a ne ovaj kapiten u pokusaju.

I tu vec dolazimo do velikog minusa za Tuchela, dakle i on ima svoje favorite. To je nesto sto najvise mrzim kod trenera, a najgore je to favoriti su uvjek oni najslabiji, najjadniji igraci. Nevjerovatno.

Medeni mjesec je zavrsio, poceli smo opet lose igrati, a ako nastavi forsirati ove pojedince koji opet pokazuju koliko ustvari neznaju, nece docekati drugu sezonu.

Jucer je stvarno bila losa utakmica, u odbrani je to bilo odlicno, ali prema naprijed katastrofa. Mount nas izvukao samo sa genijalnoscu i izborenim penalom.

Odoiu sto je napravio, sramota. Odoi je izgledao jucer, bas kao i u svakoj utakmici, puno vise igraca je bilo za izbaciti ispred Odoija. Ali najlakse je trenirati strogocu na igracima iz akademije, glupo ti je to moj Tuchel.
Mozda sam ja glup, mozda ja apsolutno pogrešno vidim stvari, ali kako god pogledam ni malo mi se ne sviđa ovo što Tuchel radi i u kojem smjeru vodi ekipu. Ja ovo vidim kao "osiromašivanje" ekipe kada je potencijal i kvalitet u pitanju, klasično izmišljanje tople vode, klasično glumljenje nekog prepametnog taktičara. Na duže staze ovo ne donosi ništa, otjerat će mnogo kvalitetnih igrača, za Tuchela to neće biti problem jer i on je prolazan ali za Chelsea će biti problem.

Nakon dužeg vremena imamo ekipu koja bi mogla imati i "glavu i rep", čak je Lampard što se tiče selekcije igrača radio odličan posao, samo što mu je falilo taktičkog znanja da sto sve posloži, ali u pogledu selekcije igrača išlo se u pravom smjeru, ovo sada je apsolutno pogresno. Mislite da će npr. Chilwell grijati klupu Alonsu, neće, momak će se pokupiti i otići, imaš Chilwella i Jamesa, dva beka koja važe za jedne od najboljih u ligi i to su prije svega momci koji su u godinama kada moraju igrati iz sedmice u sedmicu da bi za 2 godine imali bekove svjetske klase, međutim ti ih potucaš po klupi, stavljaš ih u položaj da se pitaju kad će igrati uopšte.
Sve ono što je "rak" ekipe to je vraćeno u igru, a toliko materijala za jednu dobru ekipu je smaknuto u stranu. Opet kažem ja pričam na duže staze, ne pričam o određenoj utakmici ili dijelu utakmice, ali priča na duže staze se ovdje uglavnom shvati kao hejt, Alonso daje gol Burnleyu, svako ko bar malo razmišlja bar malo u budućnost znao je da će nam to donijeti mnogo više lošeg nego dobrog, ali čim to neko kaže dobije da on navija protiv Chelseaja, međutim to je već druga tema.

Dobili smo par utakmica minimalnim rezultatom protiv ekipa koje nisu ni imale neku posebno żelju da igraju fudbal, da li je to vrh onoga što ova ekipa može uz minimalno razumnu selekciju igrača i formaciju, apsolutne ne. Sada dolazimo do onoga što je za mene najveća misterija, a to je, šta je Tuchela dovelo do toga da on sa ovom ekipom igra 3-4-3, odakle mu uopšte takva suluda ideja. Kada kažem "suluda ideja" to govorim iz ugla što mi uopšte ni nemamo igrače za tu formaciju, čak nemamo ni ta dva wing beka, jedini igrač koji je za tu poziciju je Alonso koji u isto vrijeme imamo milion mana i minusa i neko ko je svoje najbolje partije već odigrao davno, sve i jedan drugi igrač osim Alonsa na poziciji wing beka je nepotrebna glupost, znači imaš samo jednog igrača kojem odgovara ta pozicija. Znači ti dižeš Alonsa sa fudbalskog groblja da bi ti igrao na mjestu lijevog wing beka, dok drugog wing beka ni nemaš nego uništavaš par igrača da bi popunio to mjesto, Jamesu ne leži ta pozicija, Odoi takođe nemam komentar.

Jedino što je moglo po meni Tuchela usmjeriti na 3-4-3 je ona sezona pod Conteom kada smo izdominirali ligom, svako drugo objašnjenje mi nema veze sa životom. Eh sada, Conte je tada uhvatio Premiership na prepad i uspješno je "prodao" tu formaciju, dok su ostali shvatili sta se dešava mi smo već bili daleko. Ako je Tuchel sljedio Conteov primjer onda je trebao da vidi proste stvari, a to su da je Conte imao puno više individualnog kvaliteta, imao je tog Alonsa koji je odigrao sezonu karijere, imao je Mosesa koji je odigrao sezonu karijere, imao je odličnog Kantea, imao je Fabregasa koji majstor za sve naše trenutne veznjake i igrač sa idejom koja mnogima fali, imao je Hazarda, najboljeg igrača lige koji je bio u stanju stvoriti višak i probiti bilo koju odbranu, imao je Costu ubicu u špicu koji je svemirski brod za sve naše sadašnje napadače i napadač koji je znao sam izmisliti gol. Uz sve to napad je imao podršku Pedra i Williana koji su kombinovano te sezone donijeli 17 golova i 11 asistencija, znači gotovo svi su odigrali vrhunsku sezonu i ta 3-4-3 formacija je prošla. Tuchel sada od svega toga nema ništa, plus uz to sve u većini slučajeva kada se pogleda prva postava odnos klasični ofanziivni igrači/ostali mu je 2/9 što je za trenutnu ekipu koja ima toliko igraca van forme bukvalno kriminal.
Tako da sve ovo što Tuchel trenutno forsira je apsolutno pogrešno, može se pobjediti neka utakmica ali ciljati neke uspjehe, ciljati neki dobar fudbal sa ovom  formacijom i selekcijom je apsurdno.
I Alonso, ovo je jedina formacija gdje Alonso može igrat jer je kao na wb dobar, a Chilwell nije. Očito su Alonso i Azpi bili ti koji su bušili Lamparda pa ih se ovi boji maknit ili je jednostavno glup...

Lako za igru, tko je očekivao da ćemo magično u mjesec danas počet igrat ko City ili Liverpool su isti oni koji nisu imali strpljenja za Lamparda, ali to jednostavno ne ide tako, pogotovo u sezoni ovakvog ritma...
Ali ovo forsiranje nekih igrača koji su trebali bit odavno otpisani i formacije za koju ekipa nije građena i koja ništa posebno ne donosi (osim povratka nekih debila) već počinje poprilično nervirati
Svakako verujem da je sam odlucio o formaciji ali sam i tekako suguran da je prilikom potpisivanja ugovora sa nama imao i odredjene zahteve uprave odnosno da li sebe vidi u tome a to je pre svega da ozivi potencijal ovih igraca u koje su ulozene ogromne pare. Pa verujem da su Verner, Kai, Zijeh, Tijago Silva vazni u izboru formacije.
A sto se tice ove formacije ovo je malo asimetricna formacija nije klasicna 3412 a ni 3421. Kod kontea je taj dvojac iza spica igrao uze pe je to bilo 3421.
A generalno i ja mislim da u ovoj formaciji vise moze da materijalizuje potencijal cele ekipe. Cak sam na pocetku sezone prizivao ovakvu formaciju.

Smislio sam još jednu teoriju zašto igramo u ovoj formaciji. Tuchel je iz Njemačke, a njihova reprezentacija u zadnje vrijeme igra tu formaciju. Ono utakmica što sam gledao standardni su bili i Werner i Havertz i Rudiger. Možda su ga poslali da prodrma njih trojicu i uigra ih za EURO.

Znalo se da svaki trener ima svoje omiljene igrače i da će neke forsirati u odnosu na druge. Šteta samo što se kod nas desilo da su to igrači koji su davno trebali napustiti klub.

Propašće sav trud Lamparda oko transfera. Vraćeni su u život neki igrači koji nam nisu trebali, igrači koji imaju potencijal su sklonjeni u stranu da propadnu.

Kad se sve sagleda, nisam zadovoljan uopšte Tuhelom. Pobede su se desile, nema poraza, ali nije to to. Videćemo kako će teći u nastavku, valjda neće razbucati godinu i po dana čistke u klubu.

Moguće je da se Tuchelova filozofija zasniva na formaciji sa 3 stopera, to mi je jedino objašnjenje... Forsira Azpija, Alonsa, Rudigera, Jorginha i Christensena opet... Jedini koji su po meni pruzili nešto dobro su Jorginho i Christensen, ovo ostalo taraba, Rudiger bude solidan onda klasičan maloumnizam koji to sve sjebe...

Moguće je da je ovo samo uigravanje, da se igra sigurno i na rezultat kako bi se postigao glavni cilj a to je top 4, bukvalno mi je to jedino objašnjenje...Kao što kaže King a pisao sam i ja, forsiranjem panjeva a klupiranjem dobrih igrača koje imamo se na duže staze ne postiže ništa dobro, ponoviće se samo priča kao što je bilo sa De Bruyneom, Salahom, Lukakuom itd.

Nakon dugo godina imamo dobrog lijevog beka i onda on umjesto njega vraća u život Alonsa i izmišlja formaciju samo za njega. Ne znam kako guranje Alonsa može bit dobro za ikakav rezultat bio kratkoročan bio dugoročan.

Ja Tuchelu zamjerim samo igranje Alonsa. Apsolutno nista drugo, ni formaciju, ni selekciju ostalih igraca, nista. Sa svime ostalim sam zadovoljan ostim igranja Alonsa. 

Da se sad osvrnem na taktiku malo i napisem malo svoje vidjenje Tuchelovog rada do sad.

Tuchel je skoro izjavio da je prvu utakmicu igrao ovu formaciju samo jer nije znao sta ocekivati od igraca i zelio je malo vise stabilnosti i balansa u ekipi. Iako nismo pobjedili, izdominirali smo Wolves. Nastavio je sa istom formacijom i za sad ide izuzetno dobro. Od mogucih 8 utakmica, imamo 6 pobjeda i 2 remija. 0 poraza (NULA). Vidjet cemo da li ce u buducnosti mijenjati formaciju, istorija kaze da mu je ova sa 3 pozadi uvijek bila sekundarna formacija, nikako primarna.

Prvu stvar koju svi mozemo vidjeti jeste apsolutna kontrola utakmice protiv do sad svakog protivnika. Ne stvaramo ni mi mnogo sansi kao sto bi htjeli ali realno i tesko je kada je protivnik sa 10 igraca iza lopte. Do sad nisu ni protivnici bili neki koji su zeljni nadigravanja pa cemo vidjeti. Slijedi tezak raspored.

Druga stvar koja proizilazi iz prve jeste cinjenica da protivniku skoro ne dozvoljavamo nikakvu sansu da nam ugroze gol. Od ukupno 8 utakmica, primili smo samo 2 gola, od cega je jedan autogol Rudigera. Dakle samo je Minamino postigao gol u 8 utakmica kada je protivnik u pitanju. Ovo je za svaku pohvalu, jedan stoper vise kao i taktika u kojoj drzimo loptu skoro citavo vrijeme je doprinjela do ovog. Cak i neki igraci kao Christensen pa cak i Rudiger ne izgledaju lose, barem ne onako kao sto smo navikli od njih. Odustvo klasnog igraca kao sto je Silva, mi nismo uopste osjetili. To je dakle do sistema, jasno ko dan.

Treca stvar je i dalje forsiranje mladih igraca. Ja sam se licno bojao da ce Mount, James, Odoi pastu drugi plan. Vidimo da nije tako. Ponavljam, zao mi je samo Chilwela, koji takodjer nije nesto bogzna dobar ali je i dalje troduplo bolji od Alonsa. 

Za sad jedina boljka ove ekipe je taj zavrsni pas, donosnje odluka u zavrsnoj trecini, stvaramo manje prilika i sansi nego sto bi realno trebali. Tu ima i do igraca koji se uvijek nesto spetljaju taman kad pomislis da je izgledna prilika. Repetition, repetition, work i work, i vjerujem da ce i to biti bolje. Pogotovo sto smo i dalje imali problema sa povredama. Sinoc klupa realno jaca od prve postave. Havertz, Ziyech, Kante, Pulisic su igraci koji ce donjeti ovoj ekipi dodatnu probojnost, kreativnost a samim tim i stvaranje veceg broja sansi. Samo da konacnu budu zdravi i sa uvezu par utakmica u kontinuitetu.

Ova ekipa ima buducnost i to veliku, relativno smo mlada ekipa i za ocekivati je da vremenom budemo samo bolji i bolji. Siguran sam da ce i Chilwel izbaciti Alonsa, samo strpljenja.

Trenutno Tuchel zasluzuje pohvale, vratio nas je u top 4 nakon velikog zaostatka, na ivici smo da izbacimo Atletico iz lige sampiona, ulazak medju najboljih 8 u evropi nam se smjesi. Sve cemo bolje znati nakon ovog teskog rasporeda. Moze sve otici u pm nakon par poraza. Nadam se ipak da cemo zavrsiti u top 4 a iducu utakmica protiv Uniteda je kljucna. Tu ako pobjedimo, njima cemo stvoriti pritisak a siguran sam da ce nasi igraci dobiti jos vise na samopouzdanju i kasnije ce biti sve lakse i lakse pobjedjivati.

Pred nama je.

Doduše u svim utakmicama smo bili favoriti i bilo je za očekivati da se uzmu tri boda. Na stranu sva statistika, treba se malo više osvrnuti na ono što se vidi na terenu zbog dugoročnog uspijeha, napokon imamo opet dobru generaciju, miks iskustva i mladosti i to se mora iskoristiti, ova generacija ima potencijala da osvoji dosta toga.

Odbrana u ovom sastavu je kriminalna. Mendy ima svoje nedostatke, doduše nije se ni očekivalo da on bude world class golman, Kepa je imao jako lošu sezonu ali opet bi pokušao sa njim kao prvom opcijom.

U formaciji sa tri stopera, jedino dva igrača mogu igrati tog centralnog Christensen i Silva koji ima 36 godina i uskoro ide u penziju, to je prvi problem, Zouma i Rudiger su na toj poziciji kriminalni.

Azpi kao desni stoper isto ništa specijalno, opet kažem i tu bih prije gurnuo Jamesa, dobar je u odbrani a sigurno bi više uradio u napadu, pogotovo jer i Azpi često ulazi i u sredinu i učestvuje u napadima ali od njega nema nikakve koristi, dakle James prije Azpija kao desni stoper.

Rudiger, malouman, nemam ništa više za reči, dobar samo za prodati, nema pozicije koju može odigrati.

Zouma u ovoj formaciji najviše puši, iz nekog razloga ga forsira kao centralnog stopera, što je ogromna greška, ja bi pokusao sa njim umjesto Rudigera ali i to teško jer zna dodati samo desnom...

ALONSO UMJESTO CHILWELLA, ne znam kako ne znam zašto, kojom logikom, kojom zaslugom, jedina stvar u ovoj formaciji i postavi za koju nemam objašnjenja. Alonso jedino što ima je taj instinkt za gol i dobar prijem i prvi dodir sa loptom i to je to. U odbrani stalno kasni, ispada, nikakav je a i u napadu što se tiče pasa, centaršuta, asistencije nije ni do koljena Chilwellu

Što se tiče napada i sredine, to je za sada oke, samo da se uigraju još.

Kova, Kante, Jorginho, Gilmour i Mount mogu držati tu sredinu

Mora da se nađe mjesto za Havertza, te da se ožive Pulišić i Ziyech

Da i ja kažem nešto. Mislim da još ni mjesec dana nije prošlo otkako je došao i već smo odigrali 8 utakmica. Skoro da nije imao nikakve treninge na kojima je mogao nešto da uigrava. Došao je u klub i dan kasnije je igrao protiv Wolverhamptona. Ideja mu je vjerovatno bila ne izgubiti prvu utakmicu i zato je postavio jednu oprezniju 3-4-3 formaciju. Uspjelo je i nastavio je gurati to i skoro uvijek mu je davalo neki rezultat koji je zamislio. Njegova ideja za ostatak sezone je sigurno uhvatiti nekako top 4 i pokušati nešto u ostalim takmičenjima. I to je valjda svima jasno. Nije bitno kako, samo da se ostvari. Ako sa ovom formacijom ima željeni rezultat ima da je gura do kraja sezone.

Kad počne nova sezona, kada prođe jedan prelazni rok, kada prođu jedne pripreme i ciklus prijateljskih utakmica, e onda ćemo moći vidjeti koja je to formacija, koji će se to igrači forsirati i kakvu mi budućnost imamo s njim. Mislim da mu ova formacija nije dugoročni plan.

Recimo da je idealna Tuchelova postava: Mendy, Odoi, Azpi, Silva, Rudiger, Alonso, Jorginho, Kovačić, Mount, Werner, Giroud. Uzmite Odoija i stavite ga na kraj, pa onda ponovo pročitajte formaciju. Šta smo dobili? Lampardovu formaciju uz malo drugačiji izbor igrača. Prema tome priča da je izbor igrača defanzivan, a Odoi je na desnom beku, nije utemeljena. Kada je James tu onda može da se priča o tome ili kada Kante ulazi umjesto Mounta.

Kante, Havertz, Ziyech i Pulišić su malo ostavljeni po strani u ovoj situaciji. Imali su tu nesreću da se povrijede u prvim danima trenerovog boravka ili da ga dočekaju povrijeđeni. Zato taj povratak u tim ide malo sporije. Ekipa je i bez njih pobjeđivala i Tuchel se držao više Wernera i Mounta. Ima prostora da se i ovi igrači ubace i volio bih više rotacija gledati u napadačkom dijelu tima. Ako su dvojica iza napadača to nudi Havertzu jednu poziciju više na kojoj može igrati, a Ziyechu nudi poziciju koja mu možda i više odgovara nego klasično krilo. Pulišić u ovoj formaciji možda nema idealnu poziciju, ali može igrati ovo kao Werner da se izvlači na stranu i napada brzinom.

U skladu sa očekivanjima, jako mali pomaci se vide u igri. Natjerao ih je da napadaju loptu odmah po gubitku i brže je vraćamo u posjed. Ovdje na forumu smo "molili" njegovog prethodnika da mu ekipa to radi. Na svim utakmicama koje smo odigrali smo imali kontrolu. Neke utakmice su bile dobre, a neke su bile lošije. Lošije su one kada se dodajemo na svojoj polovini, a bolje su one kada više pokušavamo na protivničkoj polovii stvoriti neku šansu. Ne dozvoljavamo protivniku skoro nikakve šanse, veća smo sami sebi opasnost. Problem je što ne stvaramo previše gol šansi, ali ako se argument igranja protiv bunker ekipa može iskoristiti da se ne daju pohvale odbrani, onda napadu treba čestitati i za ovo što je napravljeno. Natjerao je i Jorginha da dodaje više naprijed i da sam ide više naprijed.

Prošle sezone su Abraham, Mount i Tomori imali prve prave sezone u Chelseaju. Svi su odlično krenuli i negdje sredinom sezone su potonuli. To je sasvim normalno za mlade igrače u prvoj sezoni u velikom klubu. Oni osciluju sami po sebi, a plus ih protivnici počnu shvatati puno ozbiljnije i otkrivaju njihove slabosti. Mount je uspio da izroni, Abraham još lebdi u toj vodi, a Tomorija je odvezla podmornica Milan. Ove sezone James i Chilwell imaju takve sezone. Start sezone odličan i onda lagani pad kako je vrijeme prolazilo. Baš u tom trenutku im dođe novi trener, postavi drugu formaciju u kojoj se još uvijek traže. Ako izrone iz ovoga dobijamo 2 beka svjetske klase u budućnosti.

Vidi se da covjek ima dobre zamisli ali nece puno uspjeti ostvariti sa ovim igracima. Zadovoljam sam presing dobar, ne branimo se u derbi utakmicama.
Što se tiče rezultata nema mu se šta osporiti. Da li je do njega ili dopozitivnog šoka nakon smene trenera, videćemo.

Sledi težak raspored, da vidimo kako će se snaći. Dok ide ovako dobro je, a kad se upadne u krizu videćemo stvarno kakav je i koliko možd.

Pridružite se razgovoru

Možete objaviti odmah, a registrovati se kasnije. Ako imate račun, prijavite se sada da objavite sa svog računa.
Napomena: Moderator mora odobriti vašu objavu prije nego što postane vidljiva.

Gost
Odgovori na ovu temu...

Račun

Navigacija

Pretraži

Pretraži

Postavi push obavijesti preglednika

Chrome (Android)
  1. Dodirnite ikonu katanca pored adresne trake.
  2. Dodirnite Dozvole → Obavijesti.
  3. Prilagodite postavku.
Chrome (računar)
  1. Kliknite na ikonu katanca u adresnoj traci.
  2. Odaberite Postavke stranice.
  3. Pronađite Obavijesti i prilagodite postavku.