Pređi na sadržaj
Otvori u aplikaciji

Praktičniji način pregledavanja. Saznaj više.

Chelsea Balkan

Aplikacija preko cijelog ekrana, na vašem početnom ekranu, s push obavijestima, značkama i drugim mogućnostima.

Instaliranje aplikacije na iOS i iPadOS
  1. Dodirnite ikonu za dijeljenje u Safariju
  2. Pomjerite se kroz meni i dodirnite Dodaj na početni ekran.
  3. Dodirnite Dodaj u gornjem desnom uglu.
Instaliranje aplikacije na Android
  1. Dodirnite meni s tri tačke (⋮) u gornjem desnom uglu preglednika.
  2. Dodirnite Dodaj na početni ekran ili Instaliraj aplikaciju.
  3. Potvrdite dodirom na Instaliraj.

Formacija i igracki sastav prema misljenju forumasa

Istaknuti odgovori

• Odgovori 2,5 hilj.
  • Pregledi 164,6 hilj.
  • Kreirano
  • Posljednji odgovor

Najaktivniji članovi u ovoj temi

Najpopularnije objave

• Zbog nedostatka analize gledao sam 5-6 poluvremena iz cijelog meca Brightona kako bih pokusao vidjeti neke stvari kao sto su formacija, igra sa i bez lopte, da li se presing igra i slicno. Gledao

• Drasticna razlika poredeci sa prve dvije utakmice. Sinoc Marescin pomocnik drzi tablet i cita shoutbox sa foruma i prenosi Maresci sta Hamco pise. Zato su momci i zagrizli na terenu.  

Objavljene slike

• Popularna objava

Zbog nedostatka analize gledao sam 5-6 poluvremena iz cijelog meca Brightona kako bih pokusao vidjeti neke stvari kao sto su formacija, igra sa i bez lopte, da li se presing igra i slicno.

Gledao sam protiv Chelsea obje proslogodisnje utakmice, protiv Liverpula, Arsenala, Citya i WestHama.

Taj presing je bio najveci upravo protiv Chelsea, da li je razlog bio meciranje formacije ili nesto drugo nisam siguran ali Brighton je igrao poprilicno jak presing i nasi su imali problema u samom iznosenju lopte. Prolazila je samo duga lopta koju je Lukaku iznenadjujuce dobro kontrolisao i spustao suigracima.

Takodje kada je build up igra od pozadi u pitanju, Sanchez je igrao kljucnu ulogu. Nisam znao da je covjek toliko tehnicki potkovan i da ima toliko precizan pas i dobru generalnu pas igru. Da li je ovo prilika za Kepu ispred Mendya?

Zbog toga su vanjski stoperi skroz sirili igru te su bili kao bekovi a ne stoperi pa su wing bekovi se ponasali kao krila. 

Kad smo kod tih wingbekova, ne moze a da se ne spomene igranje igraca kontra nogom u odnosu na poziciju. Tako da je lijevog wb igrao uglavnom Trossard a desnog March i to im je davalo drugaciju dimenziju u igri jer su wb ulazili u sredinu i na taj nacin ostavljali prostor utrcavanju stopera. Bukvalno ovo je slicno onome sto je Wilder radio, naravno ne u tolikoj mjeri ali cesto se Cucurella i Veltman ubacuju po strani praveci overlapping. 

Zanima me da li ce se slicne stvari igrati i kod nas ali svakako da je zanimljivo i drugacije ali sta onda sa Jamesom i Chilwellom? Da li njih ostaviti na wb ili probati igrace kontra nogom?

Ono sto takodjer vrijedi spomenuti jeste da su u vezi dvojicu holding midfieldera igrala dvojica veome jakih i pokretljivih igraca, Bissouma i Caicedo. Nadam se da ce Jorginho zbog toga biti na klupi ali otom potom.

Uglavnom ceka nas zanimljiv period i jedva cekam utakmice da vidimo ima li bilo kakvih promjena a posebno slicnih patterna igre kao sto sam gore opisao.

Ne znam, u ovoj situaciji kada je Potter postao naš trener, ja na Brighton uopste ne gledam kao na uzorak po kojem bi mi mogli zaključivat kako ćemo mi izgledati, mozda griješim, više na Brighton gledam kao dokaz da je Potter u stanju od gotovo nicega napraviti nešto, bukvalno receno odradio je odličan posao sa ekipom koja je bila viđena da ispadne iz Premiershipa. Pokazao je znači sposobnost, pokazao je znanje, pokazao je tu raznovrsnost u pogledu taktike, pokazao je da nije toliko tvrdoglav u pogledu formacije i selekcije igrača, a mi od te tvrdoglavosti traume imamo, tako da dobro će nam doći, tako da sve su to neke činjenice koje raduju.

Ali, ali, ali, mislim da tu sve staje, Brighton i Chelsea su dva različita svijeta, bukvalno imamo priliku da vidimo pokušaj "Villas Boas 2", šanse za uspjeh ili neuspjeh su podjednake kao i uvijek. Imamo nekog ko obećava i nista vise, nadamo se najboljem, znači čovjek je do prije koji dan uživao u odličnom početku sezone jer to znači opstanak u ligi a sada sprema utakmicu u Ligi Prvaka. Nije to ni lako sažvakat, pritisak je veliki, opet kažem imamo slučaj kao sa Villasom Boasom, naravno ima tu nekih razlika, prije svega Boas je imao posla sa mnogo većim lolama u našoj svlačionici tada nego sada Potter, valjalo je pridobiti svlačionicu sa svim tim imenima, tako da mislim da Potter ima lakši posao u tom smislu. Naravno ima i sada kod nas potencijalnih nagaznih mina u svlačionici ali nisu to toliko velika imena da si osuđen da im pustiš njihovo kontra dijelovanje, ja ne znam kojem bi treneru npr. Ziyech trebao biti problem, ako vidiš da zabušava, jednostavno ga skloniš sa mape, niko suze nece pustit.

Hocu da kazem, ne znam zasto sad nešto specijalno analizirati Brighton, nije to nista loše naravno, ali mislim da je nepotrebno. Nismo mi doveli npr. Ancelottia pa da možemo otprilike znati sta očekivati i da analiziramo kako je postavljao ekipu u Realu, da dolazi on imalo bi smisla analizirati sve i svasta. Ovako, činjenica koja stoji kao kuća je da nam je dosao trener koji nikada u životu nije ni igrao ni trenirao "veliku ekipu", znači čovjek do sad nije imao kontakt sa najvecim stepenom pritiska i samog tog okruženja. Veliki je posao pred njim, prvi put ima ekipu sa kojom može igrati kako hoće i šta hoće, samo ako bude znao, mozda je sve te promjene pozicija igračima radio jer je morao opet kazem iz nicega napraviti nešto.

Raduje što donosi nešto novo, novo je ime, bukvalno mi smo mu najveća stvar koju je doživio u karijeri, malo mi je muka od svih tih izlizanih trenerskih imena i taktika. Poznavajući naše navike to bi izgledalo ovako, Allegri dobija otkaz u Juventusu i mi ga dovodimo kod nas, ali evo vidimo krenuli smo nekim drugim pravcem, pokušat ćemo nešto novo i nepoznato, baš to bar mene i veseli. Opet kažem sve je to kocka, evo vidimo i slučaj Nagelsmanna u Bayernu, nije baš to to, ljudi nisu pobjedili 3 kola zaredom u ligi gdje ubjedljivo najjači, tako da vidjet ćemo.

U svakom slučaju, novi početak je uvijek težak ali ima i svoje draži, tako da Potter pokaži nam sta znas.

Sto se tice tih wingbackova, bukvalno je morao eksperimentisati tako. Lamptey jos nije spreman za 90 minuta, kuki otisao, sta ce drugo nego krila kao grossa i marcha staviti tu. Jos je tu izmislio te pozicije i uspjelo. Njemu je golman kazu veoma bitan, da zna nogom, jer voli da igra from the back i da golman tu bude kao dodatni igrac. Imao je onaj correspondent Brightona intervju za podcast Alexa Goldberga, pa je opisao njegov fudbal kao agresivan. Spominjao je to za golmana i kako Potteru uopste nije bitno koja je formacija, jer je fleksibilan.

Jedva cekam mec protiv Salzburga, trebalo bi da bude bruku golova.

Stavio ih je na bekove jer je morao, ali ih je zadržao na tim pozicijama jer mu je to uspjelo. Nije morao nastaviti igrati sa njima. Lamptey izgleda već 2 godine nije spreman za 90 minuta. Doveli su lijevo Estupinana pa je opet više sjedio nego igrao. Naš kadar je dosta kompletniji, ali će sigurno u nekom trenutku isprobati neke stvari iz Brightona. Što se tiče golmana ne bih se iznenadio ako dovedemo Sancheza prvom prilikom.

Potter je u Brightonu imao prepoznatljiv stil igre i zato ga se analizira. Postoje velika trenerska imena koja nemaju nikakav stil igre.

Sta mislite o tome sto ce Potter vjerovatno forsirati Sterlinga i Reeca na wing backovima? Po meni je to ultra ofanzivno i radujem se tome.

Ili ipak Chilwella tu igrati?

Sumnjam da ce Sterling igrati protiv jacih rivala na toj poziciji.

Izjavio Potter da Salzburg igra zgusnuto na sredini te da je zbog toga tako postavio taktiku.

Cilz je dovoljno kvalitetan igrac da moze da drzi sirinu i kombinuje sa Sterlingom.

Ja bih licno voleo da vidim totalnu ofanzivu na toj strani 

LCB: Cucurella 

LWB: Chilvel

LW: Sterling

Ako se na tome radi i trenira, to je masivan overload problem po toj strani, za bilo kog rivala.

Plus sto bi onda Dzejms imao dulum slobodnog terena na drugoj strani, za onu Zorzinjovu dijagonalu.

• 2 sedmice kasnije...

Sta mislite o dosadasnjoj igri novih igraca?

Auba - Solidno, nista spektakularno ali nek zabija golove.

Fofana - Taman je poceo hvatati formu, trebalo mu je samo malo utakmica da poveze, steta zbog povrede.

Koulibaly - isto vazi kao za Fofanu, treba mu samo nekoliko utakmica u nizu i bice dobar. 

Cucurella - Odlican. Moze igrati i stopera i wb, veoma dobar i jak na lopti, pasovi jaki i pravovremeni, dobar i u defanzivi.

Sterling - Takodjer odlican. Par utakmica nije imao ni srece ali i sam je kriv jer petlja nepotrebno. Sveukupno odlicno pojacanje.

Svidja mi se totalna ofanziva kada Sterling igra lwb mnogo vise nego kad su to Chilwell ili Cucurella. Zasto? Pa ne samo zbog vise ofanzivnog igraca nego sto dobijas igraca koji ulazi unutra, dribla i napad dobija drugaciju dimenziju gdje je veci fokus napada po sredini nego kruzenjem okolo i na kraju centarsutom se zavrsi.

Pridružite se razgovoru

Možete objaviti odmah, a registrovati se kasnije. Ako imate račun, prijavite se sada da objavite sa svog računa.
Napomena: Moderator mora odobriti vašu objavu prije nego što postane vidljiva.

Gost
Odgovori na ovu temu...

Račun

Navigacija

Pretraži

Pretraži

Postavi push obavijesti preglednika

Chrome (Android)
  1. Dodirnite ikonu katanca pored adresne trake.
  2. Dodirnite Dozvole → Obavijesti.
  3. Prilagodite postavku.
Chrome (računar)
  1. Kliknite na ikonu katanca u adresnoj traci.
  2. Odaberite Postavke stranice.
  3. Pronađite Obavijesti i prilagodite postavku.