Pređi na sadržaj
Otvori u aplikaciji

Praktičniji način pregledavanja. Saznaj više.

Chelsea Balkan

Aplikacija preko cijelog ekrana, na vašem početnom ekranu, s push obavijestima, značkama i drugim mogućnostima.

Instaliranje aplikacije na iOS i iPadOS
  1. Dodirnite ikonu za dijeljenje u Safariju
  2. Pomjerite se kroz meni i dodirnite Dodaj na početni ekran.
  3. Dodirnite Dodaj u gornjem desnom uglu.
Instaliranje aplikacije na Android
  1. Dodirnite meni s tri tačke (⋮) u gornjem desnom uglu preglednika.
  2. Dodirnite Dodaj na početni ekran ili Instaliraj aplikaciju.
  3. Potvrdite dodirom na Instaliraj.

UEFA Champions League

Istaknuti odgovori

Bayern ih je izdominirao u obje utakmice, kakvo doktoriranje, pa jebemu majku samo ih je sreca odnosno individualne greske Bayernovih igraca spasile od toga da ne prime 8, 9 ili 10 golova u dvije utakmice.

O tome i pricam. Na jednu utakmicu moze se reci nebo ih pogledalo, ali na kraju saberi oduzmi Real dao gol vise od Bayerna za 180 minuta. Treba reci i da je Realov golman kikso katastrofalno kod gola u prvoj utakmici, ne samo Bayernov jucer.
Il znas il ne znas pred golom, nema tu filozofije. Pogledaj Bayernove neke polusanse i sanse, cesto ide petljanje, viska potez, pogresan pas i slicno.
Bayo je trebo jos vise opteretiti desnu stranu Realove odbrane gdje je Modric se satro ganjajuci Alabu nazad, a Zidane bio spreman da pravi izmjenu oko 25. minute. Steta sto Ribery puno petlja s loptom, inace bi to neki direktniji igrac kaznio. Da ne pricam na drugoj strani gdje su bili hendikepirani jer im igra Müller koji nicem ne sluzi osim da utrpa onaj neki svoj otpadak a ni to nije uradio.

Liverpool ne lezi nikako Realu, posebno Kloppov nacin. Njihov presing je 2x jaci i zesci od Bayernovog. Tako da za Real je odlicno da ce se igrati jedna finalna utakmica, a u 90 minuta sve je moguce. Da su pametni, odigrali bi to fino defanzivno i iz kontre rijesili pitanje pobjednika.

Potajno se nadam Romi ipak, medjutim realno sanse da se cudo ponovi su gotovo nikakve.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

• Odgovori 5,2 hilj.
  • Pregledi 249,8 hilj.
  • Kreirano
  • Posljednji odgovor

Najaktivniji članovi u ovoj temi

Najpopularnije objave

• Imao je jednu dobru sezonu u Feneru, došao iz kine tamo al diablo je vjerovatno znao za njega tako da je to bio logičan transfer nista specijalno

• Cuj molim te improve vocals da moze jace shout hahahahah Kakav bi Saban Saulic bio stoper ili Serif Konjevic. 

• Evo Diablov twitter acc, zapratite momka. 

Objavljene slike

Puno je ovdje price sta bi bilo kad bi bilo.
Naravno da ce Bayern napadati jer nemaju sta izgubiti, ganjaju rezultat, Real se povukao i cekao svoje sanse (sjetite se prilike Ronalda za 3:1, onakvu priliku promasi jednom od deset situacija).
Bayern sam sebe pobjedio, 2 od 4 gola na greske igraca Bayerna, dodati tome ocajnu realizaciju i to je to.
PS: Muller je igrac manje a Lewa se nije ni pojavio u ovom dvomecu.

Vi izgleda vidite sudijske greške samo protiv Čelsija. Oštetiše i Romu. Doduše to nije navlačenje kako se to navlači Realu tokom svakog takmičenja otkad znam za sebe, ovo su čiste sudijske greške (gluposti).

Jedna odluka mijenja tok utakmice i samim tim sve ostalo spada pod domen šta bi bilo kad bi bilo (a vjerovatno bi bilo to da Real, Barsa i slična gamad ispadnu prvom prilikom po zasluzi).

ja od 2009te nisam pratio ovoliko ligu sampiona, osim sto je chelsea igrao.

bez obzira na sudijske greske, bilo je dobrih utakmica i hrpa golova.

Sent from my E6653 using Tapatalk

Ma ja, samo je navlacenje ako je to barca i real, a greske su ako je neko drugi.

Zavisi. Nije da se Liverpulu navlači svaku utakmicu pa da je navlačenje kao što se to dešava kada se igra protiv Reala, Barse i sličnih. Čak se i Bajernu navlačilo u svim utakmicama sem u ovoj protiv Reala, jer jbg veća riba jede manju.

Mislim da jučer nije bilo navlačenje za Liverpool nego jednostavno loše suđenje. Bilo je grešaka na obje strane, samo s obzirom da je Roma više napadala i imala loptu onda logično da će bit i više greška na njihovoj strani.

Ali kako god, u polufinalu od 4 utakmice 3 su imale vrlo loše suđenje, po meni katastrofa za "najelitnije" natjecanje na svijetu. Ali eto njima ne treba VAR.
Mislim da ce nakon ove dvije polufinalne sramote dobro razmotriti uvodjenje VAR tehnologije jer da je dosuđeno ono sto je trebalo biti dosuđeno, u finalu su mogla biti potpuno drugi timovi. Sjetimo se samo sta se nama desilo protiv Barce. Onako nesto zelim samo da se Barci desi i nikome vise.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Wisey i dalje misli da je VAR nepotreban... ili mozda ne nakon sto su Dzeko i ekipa osteceni? :P

VAR se ove godine upotrebljavao u Italiji i Njemackoj, i to na potpuno 2 razlicita nacina. U Italiji glavni sudija sam gledao ponovljene snime, otrci do ekrana, gleda i onda donosi odluku. U Njemackoj suprotno, imaju sudije u Kölnu koji gledaju snimke i dojavljuju glavnom sudiji na samom terenu.

Toliko je cirkusa i smijesnih situacija se desavalo u obje drzave, zadnja ta u Njemackoj da je sudija igrace vracao iz svlacionice sa poluvremena da prepravi neke odluke. Igra se usporavala, preko 5 minuta je znalo trajati pregledavanje i vijecanje oko odluke dok niko ziv na stadionu nije znao sta se desava. U Engleskoj na kup utakmicama upotrebljavano, pogledati cirkus na tekmi Tottenhama i cini mi se Rochdalea kad je sudija zbog gotovo svake sitnice zvao VAR. Recimo, sinoc Austrijanci napravise skandal oko pogresnog dosudjenog kornera za Marseille iz kojeg je pao gol. Pa sta jebote, hocemo to za svaki iole sumnjiv korner zvati video sudiju?? Onda nam sudije ne trebaju nikako a utakmice ce trajati po 3 sata. 

Treca stvar koja mi smeta, jeste da se neke stvari ne mogu suditi niti izgledaju isto na x puta usporavanom videu snimku kao i u realnoj brzini i stvarnosti. To zna svako ko je igrao fudbal u zivotu. Stvari tipa trcis u punom tempu pored igraca, dovoljno je da te malo cimne ili spetlja minimalnim kontaktom ti gubis ravnotezu i padas. A kad bi to covjek gledao na snimcima vjerovatno ne bi izgledalo ni blizu faula. Ima jos takvih detalja, pogotovo oko igranja rukom iz velike blizine i slicno. 

Metoda je totalno netestirana i na horuk uvedena u vrhunski sport, da je doslovno vise stete donijela nego koristi. Nema tacno definisanih pravila kako se upotrebljava, nema jasnih indikacija kada se sudija moze pozvati na VAR niti ima jedinstven nacin upotrebe (primjer sam naveo gore). Kada sve ovo poprave, ubrzaju efikasnost i nacin rada, razrade jasna pravila i propozicije koristenja onda se treba postepeno uvesti u top takmicenja. Ovo zasad je potpuna smijurija.

I kakve Dzeko ima veze s tim?

Wisey kao neki deda kad pokušava objasniti zašto će računari i internet uništiti čovječanstvo.

Šta bi rekao da je 2009. bio dosuđen bar jedan penal uz pomoć video tehnologije, a da je umjesto poraza utakmica trajala pola sata duže?

Dovoljno je samo da ga se koristi u super vaznim situacijama kao kada je gol u pitanju u kojoj je ofsajd pozicija sumnjiva, kao i recimo penal situaciju koje su sumnjive. Sve ostalo je manje bitno tako da je VAR po meni od izuzetne vaznosti ukoliko zelimo da gledamo fudbal sa sto manje stete po neke od ekipa. Korneri, neki glupi faulovi na sredini terena i slicne nebitne stvari ne trebaju se uopste gledati na VAR.

U ligima u kojima se VAR koristi je statistički povećan broj točno donesenih odluka, ne da mi se sad tražit podatke, ali siguran sam da sam to negdje pročitao.

Naravno da nije sve savršeno, nisu još ni suci na to navikli upotpunosti. Ali baš zato se treba uvest. To je isto kao i kad ovdje plaćemo jer kod nas za svakog novog igrača trener tvrdi da mu treba vrijeme za prilagodbu, a kako će se prilagodit ako ne igra? Tako je i s VAR-om, u početku naravno da nije sve idealno ali isplati se uložit malo živaca u početku da kasnije dobijemo kvalitetnije suženje.

To što se tiće gubljena vremena. Kao prvo to će s vremenom bit sve manje. Kao drugo mislim da se isplati žrtvovat koju minutu utakmice za kvalitetnije i poštenije suđenje. Kao treće, ako ćemo o gubljenu vremena neka se prvo igrači prestanu valjat na svaku glupost i eto ti nadoknade za vrijeme izgubljeno na VAR.

Niste vi ni procitali sta sam napisao. Jedino ja13. keru ti lupas na casu.

Cinjenica je da se VAR zasad pokazao cirkusom. S ovim se slaze vecina javnosti, ljudi su frustrirani onime sto sam vec naveo. Sporost, neefikasnost, nedostatak jasnih pravila i propozicija, nedefinisanost, previse sivih zona. VAR je definitivno buducnost, ali ova sezona je promasaj kao rezultat ad hoc uvodjenja neceg sto nije razradjeno. Sto se tog tvog podatka tice vezano za tacne odluke, ne radi se o reprezentativnoj informaciji. Puno je vaznije da vidimo kako je VAR uticao u odnosu na sudijske odluke, koliko cesto ih je mijenjao, za kakve stvari je koristen i jos mnogo toga. Potrebna je dosta dosta temeljitija statisticka analiza od samo tog jednog podatka. Mislim da je moglo da se krene od nekih manjih takmicenja i liga, mozda od mladjih kategorija. Ili u kupovima, kao sto to Englezi rade. Takodjer, UEFA i FIFA bi trebale da jasno definisu sve to sto sam naveo, prilicno glupo izgleda da se razlikuje uopce nacin upotrebe recimo u Njemackoj i Italiji (glavni sudija vs video sudije u Kölnu).

VAR je potreban, ali tako da se zna njegova uloga i da prati fudbalsku igru. Valjanje igraca je oduvijek sastavni dio fudbala, zbog toga su mnogi "mali" uzimali bodove velikima i slicno. Kada bi se tako gledale utakmice, fudbal bi bio mnogo manje popularan sport nego sto jeste. Smanjila bi se mogucnost iznenadjenja i uspjeha neke "manje" ekipe. Tako da glupo je ovo usporedjivati sa video tehnologijom.

Da l se samo meni cini ili je sudjenje postalo jos gore otkad su najavili uvodjenje VAR-a.
Pod tim podrazumevam Ls najvise, pa i Pl u neku ruku. Gresili su sudije i ranije al ovo sad je cirkus postalo.

Wisey svaki faktor svede na svoj "argument", metodom tjeranja vode na svoj mlin. Koja javnost se slaže da je VAR loš?

Nema tu bog zna kakvog posebnog uvođenja i razrađivanja ideje, ovo će funkcionisati bolje samo treba vremena da se svi naviknu na to, a naviknuće se tako što će proći određeno vrijeme. Ni u košarci se ne odlučuje za sekund nakon što se zatraži pregledavanje snimka, ali ti snimci se ni ne pregledaju svakih 5 minuta, nego u vrh glave jednom po utakmici (eventualno više u slučaju da je neka čudna utakmica).

Usput, dugačak post =/= dobar post.

Ovdje je sve pitanje kompenzacije odnosno moraš da žrtvuješ jedno da bi dobio drugo, a bolje žrtvovati malo vremena zarad boljih odluka, ali ne može sve preko noći. Sve te stvari su već rađene u mlađim kategorijama, ali neće niko testirati nešto 10 godina prije nego što ubaci u "produkciju". Bagovi će se ispeglati vremenom.

Evo malo brojeva, statistike VAR-a, korišteno je skoro 1000 utkamica :

http://www.skysports.com/football/news/11095/11295403/has-var-worked-statistics-behind-worldwide-use-show-positives

Uglavnom, slažem se da ga treba prvo testirat, ali mislim  da je ta faza testiranja gotova. Pa osim u Seria A i Bundesligi koristi sve već nekoliko godina i MLS-u i Australiji, također mislim da je i u Portugalu uveden. Osim toga koristi se i u Engleskoj u kupovima, nekim mlađim kategorijama i itd. A vidit ćemo ga i sad na SP-u.

Mislim da je to dovoljan broj utakmica da se iz njih izvuču neki zakljuci i VAR uvede na najbolji mogući naćin u LP (i prem). Testiranja na mlađim kategorijama i sl. može bit do nekog trentutka, ali jednom se jednostavno mora uvest jer ne sude isti suci, i koliko god ti testiravao uvjek će bit problema jednom kad uvedeš jer treba vremena da se suci priviknu. Npr. Seria A u početku na pregledavanje snimke trebalo 1.5-2 minute, danas je to svedeno na 40-ak sekundi, što dokazuje da se njegovim korištenjem stvari popravljaju i usavršavaju. Tu ti mlađe kategorije ne mogu pomoć jer je to do sudaca koji se moraju priviknit... Ajde u Engleza su uveli u kupove, tu su isti suci kao i ligi, pa će ga tu testirat dok ne budu potpuno zadovoljni i tek onda uvest u prvu ligu, to je ok.

A to da se pokazao cirkusom je samo stvar ljudske precepcije. Dogodi se jedna smješna i zbunjujuća stvar s VAR-om i svi samo pamte nju i pričaju o njoj i onda je kao cirkus. Ali statistika jasno pokazuje da je VAR uvelike smanjio broj grešaka, i to je važno, to se treba gledati a ne mišljenje nekog navijača koji donosi subjektivan dojam na osnovu dvije utakmice koje je pogledao.

Što se tiće toga da treba jasno definirati pravila kada i kako se koristi VAR s time se slažem. Iako je već definirano da se koristi samo u jednoj od 4 situacije (golovi, penali, crveni kartoni, kad se krivom igraču da karton i sl.) i to je isto i u Njemačkoj i Italiji, sigurno da još postoje neke nejasnoće i njih bi trebalo otklonit. Također tražit eventualna daljnja poboljšanja, ja bi recimo uveo da treneri mogu tipa 1 po poluvremenu tražit pregled snimke (kao u većini sportova)

A to da je javnost protiv VAR-a, baš se i ne bih složio, podjeljena su mišljenja to svakako, ali koliko ja primjećujem (po internetima) ipak prevladava na stranu VAR-a, pa ako ovdje pogledamo na forumu jedino si ti protiv... Bilo bi zanimljivo stavati neku anketu pa da vidimo...

Vidjet cemo kako ce ici dalje. Potrebno nije samo vrijeme kao sto ker kaze, i nece to samo od sebe uciniti igru boljom. Nisam rekao da je javnost protiv toga, nego da se zasad pokazalo cirkusom u mnogim situacijama. I ako pogledas diskusije u Engleskoj, pa eto i u Italiji koliko se moglo pratiti, nesto manje u Njemackoj, vidjeces da je generalno neki stav da se itekako moze i mora poboljsati nacin upotrebe tehnologije i da je u mnogim utakmicama koristenje VAR-a mijenjalo tok utakmice, razbijalo ritam i cinilo sve strane (igrace, trenere, publiku) nervoznim zbog toga kako i koliko dugo se donose odluke. Nadam se da ce raditi na tome da se isprave greske i poboljsaju uslovi pa da se bez dosadasnjih problema pocne koristiti tehnologija, koja ce ici uz tok same fudbalske igre.

https://www.youtube.com/watch?v=HI4RVZO3IG4

Treba u LP uvesti dvije dodatne grupe u grupnoj fazi, te povećati broj Španjolaca i Engleza na 5. Jebote Chelsea i Arsenal će igrati u nižerazrednem natjecanju, a tamo će neki klub poput Bate Borisova koji ima web-stranicu kao da je u paintu rađena (https://www.fcbate.by/en) igrati Ligu prvaka recimo. Glupo.

Također uz uvođenje dvije dodatne grupe treba da se igra po jedna polufinalna utakmica na neutralnom terenu.

• 9 mjeseci kasnije...

Koji je smisao uvođenja dva termina u 19 i 21h kada se u ovoj fazi i dalje utakmice igraju u isto vrijeme samo u 21h ? Zamiste da su dvije odlične utakmice u pitanju. UEFA je debilna.

Pridružite se razgovoru

Možete objaviti odmah, a registrovati se kasnije. Ako imate račun, prijavite se sada da objavite sa svog računa.
Napomena: Moderator mora odobriti vašu objavu prije nego što postane vidljiva.

Gost
Odgovori na ovu temu...

Račun

Navigacija

Pretraži

Pretraži

Postavi push obavijesti preglednika

Chrome (Android)
  1. Dodirnite ikonu katanca pored adresne trake.
  2. Dodirnite Dozvole → Obavijesti.
  3. Prilagodite postavku.
Chrome (računar)
  1. Kliknite na ikonu katanca u adresnoj traci.
  2. Odaberite Postavke stranice.
  3. Pronađite Obavijesti i prilagodite postavku.