Pređi na sadržaj
Otvori u aplikaciji

Praktičniji način pregledavanja. Saznaj više.

Chelsea Balkan

Aplikacija preko cijelog ekrana, na vašem početnom ekranu, s push obavijestima, značkama i drugim mogućnostima.

Instaliranje aplikacije na iOS i iPadOS
  1. Dodirnite ikonu za dijeljenje u Safariju
  2. Pomjerite se kroz meni i dodirnite Dodaj na početni ekran.
  3. Dodirnite Dodaj u gornjem desnom uglu.
Instaliranje aplikacije na Android
  1. Dodirnite meni s tri tačke (⋮) u gornjem desnom uglu preglednika.
  2. Dodirnite Dodaj na početni ekran ili Instaliraj aplikaciju.
  3. Potvrdite dodirom na Instaliraj.

Robert Lewandowski (Poljska, 1988)

Istaknuti odgovori

Ovo za Götzea da je napuhan i precijenjen igrac je smijesno komentarisati. On je svoju klasu mnogo puta pokazao u dresu Dortmunda. Bio je jedan od glavnih igraca Dortmunda kada su 2 puta uzastopno bili prvaci u sezonama 2010/11 i 2011/12 - tada je imao samo 18-19 godina. Ove sezone je u dresu Bayerna pokazao o kakvom se igracu radi. Götze je vanserijski talenat (uz Draxlera jedan od najvecih njemackih talenata svih vremena) koji moze jos mnogo napredovati pogotovo pod Guardiolom.

Guardiola je dosao u najbolju ekipu s jednim ciljem - da osvoji sto je moguce vise trofeja i da unaprijedi igru. Ako vi mislite da je to lako i da to moze bilo koji trener uraditi onda se varate. Po meni je Guardiola jedini trener na svijetu koji to moze napraviti. Zar ti stvarno mislis da bi Hoeneß njega doveo i dao mu rekordnu platu da nije jedan od najboljih trenera na svijetu? U Bayernu su mnogo puta istakli da su doveli najboljeg trenera na svijetu i ja se 100% slazem s njima - i to nije samo zbog toga sto je dosao u Bayern. Ja sam Pepa uvijek smatrao velikim trenerom. Meni je bilo dovoljno par mjeseci njegovog rada u Barceloni da zakljucim o kakvom se treneru radi. U Barci nije dobio na gotovo ekipu vec ekipu u rasulu (http://www.betexplorer.com/soccer/spain/primera-division-2007-2008/ - ovo ti je Barca prije Guardiole - u zadnjih 13 kola samo 3 pobjede i cak 6 poraza, -18 u odnosu na Madrid i jedva izborena Liga prvaka) koju je za samo par mjeseci digao - poboljsao je igru i presing, napravio je mnoge promjene u samoj ekipi koje su za mnoge u pocetku izgledale cudno, a kasnije su se ispostavile kao pun pogodak (prodaje Ronaldinha i Deca koji su bili glavni vezni igraci, Xavi i Iniesta dobijaju vece ovlasti i mnogo napreduje u sezonama koje slijede, kupuje Alvesa koji postaje jedan od najboljih bekova na svijetu i dovodi Piquea iz Uniteda), izvukao je nekoliko igraca iz B ekipe od kojih je napravio odlicne igrace - ovdje najvise mislim na Busquetsa od kojeg je napravio world class igraca i standardnog reprezentativca Spanije. O Messijevoj igri i njegovom razvoju pod Guardiolom da i ne govorim. Ono sto je Guardiola uradio u Barci mogu samo najbolji treneri. Barca iz sezone 2007/08 i 2008/09 su nebo i zemlja. Barcu je napustio zbog toga sto je doslo do zasicenja. Covjek je s njima osvojio sve sto se moglo osvojiti i to 2 puta. Bila mu je potrebna pauza. To da je Mourinho kasnije pruzao bolji otpor Barci nego u pocetku svog mandata u Realu je istina, ali da je Guardiola otisao zbog toga je smijesna tvrdnja. Barca je pod Titom sljedece sezone ostavila Mourinha i Real na -15.

Da se vratim na Bayern. Njegovi rezultati u Bayernu su vec sada vidljivi. Bayern ne igra isti fudbal kao sto je igrao pod Juppom. Jupp je koristio 4-2-3-1 formaciju. Pep igra 4-1-4-1 - velika razlika. U Bayernovoj igri i dalje ima elemenata Van Gaalove i Juppove filozofije, ali da igraju isto kao prethodnih sezona - nije tacno. Pricam o privikavanju na jednu potpuno novu filozofiju. Impresivno je kako su igraci Bayerna za samo par mjeseci usvojili elemente tiki-take koja je daleko najzahtjevniji stil u fudbalu. Sta je Guardiola uradio? Uradio je ono zbog cega je i dosao - poboljsao je igru. Prva i jedna od najvaznijih stvari koju je poboljsao je presing. Bayern ove sezone igra jos bolji presing nego prethodne sezone. S tom konstatacijom se slazu svi strucnjaci. Zrtvovao je jednog zadnjeg veznog za ofanzivnijeg igraca da bi poboljsao posjed koji je bio i vise nego dobar i da bi protok lopte ucinio jos brzim. Lahma je postavio na sesticu na kojoj je igrao i vise nego odlicno. S Lahmom u sredini Bayern je dobio jednu novu dimenziju u odnosu na Juppovu ekipu. Odbrana je u odnosu na proslu sezonu postavljena visoko i igra je jos ofanzivnija. Bayern je pod Juppom u prvih 16 kola prosle sezone imao 41 bod i 1 poraz, dok pod Guardiolom imaju 44 boda i 0 poraza - uz to imaju visoku pobjedu protiv direktnog rivala Dortmunda u gostima 3:0 i remi u gostima protiv Leverkusena koji je u toj utakmici imao mnogo srece - prosle sezone su pod Juppom u prvoj polusezonu igrali 1:1 kuci protiv Dortmunda i izgubili od Leverkusena na Allianz Areni. Pored toga imaju +7 u odnosu na Leverkusen i utakmicu manje. Pod Juppom su u ovom periodu imali 1 gol vise. Da je bilo malo vise srece pod Guardiolom bi bili jos efikasniji. Bayern je promasio najveci broj 100% sansi u Bundesligi - 23! Prosle sezone su u Ligi prvaka u grupnoj fazi imali 2 boda i 2 gola manje (uz to su primili 2 gola vise) - grupa je bila slabija nego ove sezone. Ja sam ti povukao paralelu i naveo neke cinjenice, a cinjenice su da igraju sigurnije i bolje! Najbolja predstava Guardiole u prvoj polusezoni po meni je utakmica protiv Citya na Etihadu.

O rekordima bi mi trebalo malo vise. Izdvojio bi rekord u Ligi prvaka - 9 uzastopnih pobjeda. Pored Juppa i on ima ogromne zasluge za to. Nijedan trener u historiji Bundeslige u svojih prvih 16 kola nije imao ovakav skor.

Da li je on uzeo te trofeje zasluzeno? Jeste. Sreca je sastavni dio fudbala, a Bayern je u toj utakmici zasluzio drugi gol jer je stalno napadao i stvarao sanse. To sto je gol pao u zadnjim sekundama je druga stvar. Sto se tice drugog trofeja nije Bayern kriv sto je igrao protiv Raje u finalu. Ja sam prizeljkivao Ronaldinha.

Sto se tice Lewandowkog - covjek je u Dortmundu osvojio sve sto se moglo osvojiti u Njemackoj - naravno da je doslo do odredjenog zasicenja. Bayern igra u istoj ligi kao Dortmund. Razlika je ta sto s Bayernom ima mnogo vece sanse da osvoji trofej koji mu nedostaje, a to je Liga prvaka. Covjek zeli novi izazov. Prelazi u klub s mnogo vecim ambicijama u kojem ima sve predispozicije da jos vise napreduje. Ne znam sta ti tu nije jasno. Slicna stvar kao i sa Coleom :)

@essien5

Ne bi da su kupili 949494949 igraca iz drugih timova Bundeslige. Opcenito mi prica o slabljenju konkurencije ide na zivce. Eto Bayern je dao Lewandowskom platu od 8-9mil€ godisnje samo da bi oslabio Dortmunda od kojeg su ionako jaci. Doveli su ga jer im je potreban da budu jos jaci. Bayern je jedan od rijetkih timova koji skoro uvijek u prvom timu ima 5-6 igraca iz svoje skole (kada su svi spremni) - s tom cinjenicom se moze pohvaliti samo Barca od vecih timova. Ostatak ove ekipe cine igraci koji su dosli iz inostranstva kao sto su Ribery, Robben, Martinez, Alcantara, Shaqiri, Boateng, Rafinha. Iz drugih klubova BL su doveli Dantea (bio je najbolji stoper lige i dobili su ga za male pare - odlican transfer), Neuera (nakon Kahna su branili Butt i Kraft - dobri golmani, ali nedovoljno dobri za klub kao sto je Bayern - doveli su world class golmana koji je uz to njemacki reprezentativac - odlican transfer), Mandzukica su doveli za male pare jer im je bio potreban napadac poput njega koji moze trcati ko lud i svojim presingom izludjivati protivnicke odbrane, Pizarro je dosao kako bi pojacao klupu (da bi igrao ovako uspjesno moras imati dobru klupu), Götze je vec u svojoj prvoj polusezoni pokazao zbog cega je dosao. Ovo su sve odlicni transferi i ciljana pojacanja koja su dovedena s razlogom. Ispada da Bayern ne smije dovoditi igrace iz drugih bundesligaskih klubova jer je to licemjerno. Koga ce kupiti? Hoce li se okrenuti Otoku gdje su mladi igraci mnogo precijenjeniji i skuplji? Hoce li na Otoku naci jednog golmana poput Neuera ili igraca poput Götzea? Mogu li na Otoku kupiti jednog klasnog stopera poput Dantea za male pare ili dovesti napadaca tipa Mandzukica za malu cifru? Naravno da ce uvijek prednost imati igraci iz Bundeslige ako su dobri i ako odgovaraju filozofofiji Bayerna.

• Odgovori 245
  • Pregledi 20,2 hilj.
  • Kreirano
  • Posljednji odgovor

Najaktivniji članovi u ovoj temi

Najpopularnije objave

• Nisam ti to ni rekao. Njegova statistika je kruna Bayernove igre. Napisao sam da je Bayern bio idealan za njega i on za Bayern. Da je bio iko bolji od njega Bayern bi ga doveo.

• diablo_bih
    diablo_bih

Bit ce Lukaku njima dobar :)

Sto se tice Lewandowkog - covjek je u Dortmundu osvojio sve sto se moglo osvojiti u Njemackoj - naravno da je doslo do odredjenog zasicenja. Bayern igra u istoj ligi kao Dortmund. Razlika je ta sto s Bayernom ima mnogo vece sanse da osvoji trofej koji mu nedostaje, a to je Liga prvaka. Covjek zeli novi izazov. Prelazi u klub s mnogo vecim ambicijama u kojem ima sve predispozicije da jos vise napreduje. Ne znam sta ti tu nije jasno. Slicna stvar kao i sa Coleom :)

Da je hteo jedan novi izazov napustio bi Nemačku. I nije veliki izazov osvajati trofeje u trenutno najjačem klubu na svetu... Ali izabrao je najlakši i najjednostavniji put, lično ga ne osuđujem, a i na ovom forumu to ne treba da nas se tiče, realno.

Slazem se. Ja sam pod izazovom najvise mislio na Ligu prvaka jer s Bayernom ima realno najbolje izglede da je osvoji. Nisam mislio nista pisati na ovoj temi, ali sam se morao nadovezati na ovu pricu. Chelseaju je jedan ovakav napadac bio puno potrebniji nego Bayernu. S njim bi rijesili dosta problema u napadu. Malo je danas ovakvih napadaca - pogotovo onih koji se mogu besplatno dovesti. Ovo je prilika koja se ne propusta.

"Dragi navijači Borusije, želim javno da vam se obratim. I dalje imamo pola godine saradnje pred nama. U tih pola godine imamo zajedničke ciljeve i želje koje možemo da ostvarimo. Čak i ako među vama postoji nekolicina koja je razočarana mojom odlukom, očekujem vašu podršku do kraja sezone. U svakom slučaju ja ću do kraja sezone dati svo od sebe za Borusiju. Vaš Robert Levandovski"

ne kontam, da je Lewandowski rodjeni njemac, dijete dortmunda, pa prelazak iz dortmunda u minhen imao opravdane reakcije navijaca ovako je bas preseravanje
pa nisu prodali citavu ekipu vec jednog igraca
ja da sam na njihovom mjestu vise bih se ljutio na upravu nego na samog lewandowskog.

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk

• 4 godine kasnije...
Nisam za njegov transfer. Iako je prvi strijelac Bundesa(nije neko dostignuce u Bayernu) u zadnje vrijeme je u opasnom padu forme. Masi mrtve zicere i jedan je od glavnih krivaca za ispadanje Bayerna od Reala. Ovo vise nije isti igrac od prije 2-3 godine.
Nisam za njegovo dovođenje, lik ima već 30 godina i faliva sve živo u klječnim trenutcima (protiv Reala u lp). Pogotovo ako su točne cifre koje viđam na internetu, spominju se cijene i do 100 nečega, puno previše za igrača od 30 godina.

Uz to, mislim da imamo važnijih pozicija od napadača trenutno. Ja bih još sezonu dao priliku Michyu i Morati, u međuvremenu rješio ostale pozicije, pa ako se oni ne pokažu onda krenit po novog napadača.
  • 4 godine kasnije...

Nasi ga nece osim ako rijesimo Lukakua, a to je pretesko. Najvjerovatnije Barca ako zaradi magicno pare.

Sto se tice Lukakua, Inter jedini spreman, ali kao posudba za 15ak miliona, pa 50,60 miliona za transfer, ali ni za to nemaju jos pare, vec bi morali prodati nekoga da to uspiju. (euri su u pitanju)

• Autor

Nasi ga nece osim ako rijesimo Lukakua, a to je pretesko. Najvjerovatnije Barca ako zaradi magicno pare.

Sto se tice Lukakua, Inter jedini spreman, ali kao posudba za 15ak miliona, pa 50,60 miliona za transfer, ali ni za to nemaju jos pare, vec bi morali prodati nekoga da to uspiju. (euri su u pitanju)

Barsa je sve zivo stavila na prodaju. Licencing i Merchandising, procenat od buducih prihoda na tv prava, jure saradnju s nekim CVC fondom, za koji se zna da ce ih odrati i to do koze, samo da preguraju.
Lose Laporta vodi sve to.
Gdje mislite da će ić? Kaže da želi iz Bayerna, gledajući isključivo sportske i/ili financijske motive (znači ne računajući ako ode negdje iz navijačkih razloga ili ako je glup pa misli da recimo United može postat ozbiljan klub...) ima samo 4 opcije: Mi, Liverpool (iako baš i nije Koppovski transfer s obzirom na godine, al Firmino je u padu, Origi odlazi tako da možda ga i dovedu, a znaju se i iz Borusije), PSG (ako oće za kraj karijere skupit para), i Barca (vrlo upitno je imaju li oni para). Ajde, eventualno United jer i oni mu ko PSG mogu dat brdo para, makar s sportske strane bi to bilo promašeno...

Tu se mi još činimo i kao najrealnija opcija (ako se ne boji kletve koju imamo na napadačima), tako da ne bi se čudio da ga i dovedemo (iako nisam nešto previše za to, objasnio sam već na Lautarovoj temi da napadače ne bi ni dovodio, iako je naravno Levandovski kudikamo bolji igrač)

Isto tako nece Bayernu biti ni sa jednim igracem kao sa njim. Ne mozes mi reci da su eto nekako oni svi igrali za njega, to je isto kao kad malomnici pricaju da Messi ne zna nista bez Xavia i Inieste...

Lewa je doveden za dzaba i od momenta kad je dosao poceo je da zabija i nije stao do poslednje tekme, u svim mogucim utakmicama je zabijao na sve nacine. Ono sto je najimpresivnije je to sto je postizao golove kao na traci kod bilo kojeg trenera koga su doveli, uvjek je bio tu i uvijek ih je vukao naprijed, tako da... Najbolje se to vidi po Pepu koji je more tih napadaca rasjerao, prodao, klupirao. Pogotovo ovih pure napadaca, odmah mi na pamet pada Ibrahimovic, pa onda kako je otjerao Etoa, pa kad je gurao Henrya na krilo itd. Lewa je i kod njega bio ubojit

Isto tako nece Bayernu biti ni sa jednim igracem kao sa njim. Ne mozes mi reci da su eto nekako oni svi igrali za njega, to je isto kao kad malomnici pricaju da Messi ne zna nista bez Xavia i Inieste...

Nisam ti to ni rekao. Njegova statistika je kruna Bayernove igre. Napisao sam da je Bayern bio idealan za njega i on za Bayern. Da je bio iko bolji od njega Bayern bi ga doveo.

Pridružite se razgovoru

Možete objaviti odmah, a registrovati se kasnije. Ako imate račun, prijavite se sada da objavite sa svog računa.
Napomena: Moderator mora odobriti vašu objavu prije nego što postane vidljiva.

Gost
Odgovori na ovu temu...

Račun

Navigacija

Pretraži

Pretraži

Postavi push obavijesti preglednika

Chrome (Android)
  1. Dodirnite ikonu katanca pored adresne trake.
  2. Dodirnite Dozvole → Obavijesti.
  3. Prilagodite postavku.
Chrome (računar)
  1. Kliknite na ikonu katanca u adresnoj traci.
  2. Odaberite Postavke stranice.
  3. Pronađite Obavijesti i prilagodite postavku.