15. juli 2025.1 god. comment_366001 to su neka moderna "sranja".... da se razumemo, kapiram da u modernom sportu, pogotovo na tom nivou moraš da obratiš pažnju na sve, pogotovo što ni igrači nisu isti, ranije su bili Anri, Teri, Vijera, Kin.... da ne nabrajam, sada su Madueke generacija... što je najgore, plate im sve veće... prohtevi do nebesa već sa 19-20 godina Ranije su kapiteni vodili glavnu reč, ovi klinci nisu smeli da pisnu kolko su pričali, kada se pojave prvotimci, a sad treba da izadješ na kraj sa tim mentalnim sklopom i da balansiraš u ovoj eri društvenih mreža gde je sve na izvolte, i sve se snima i objavljuje, sve su veći pritisci, igrači pucaju slušao sam i Fabregasa neki dan što me je pozitivno iznenadilo, da igrači treba da ulažu u sebe, zalog za budućnost... Prijavi
7. august 2025.1 god. comment_366419 https://www.thechelseachronicle.com/news/quadruple-player-sale-wont-fix-chelseas-new-ffp-problem-as-clearlake-stare-down-uefa-punishment/ (Prevod uradjen preko Chrome extenzije). Igrači se prodaju kako bi se ispunili financijski propisi, ali Chelsea ima još posla za obaviti Iako Chelsea nastavlja trošiti velik novac na nova pojačanja, ta su sredstva financirana prodajom igrača koji su bili na rubu prve momčadi pod trenerom Enzom Marescom. Kiernan Dewsbury-Hall službeno se preselio u Everton nakon samo jedne sezone s klubom, dok se čini da su Armando Broja, Lesley Ugochukwu i Carney Chukwuemeka također na putu za nove klubove. Navodi se da je Chelsea očajnički trebao prodaju kako bi ostao u skladu s pravilima UEFA-e nakon što je kažnjen zbog kršenja financijskih pravila. "Bluesima" su potrebne prodaje igrača kako bi mogli registrirati nova pojačanja poput Joaa Pedra, Liama Delapa i Jamieja Gittensa za nadolazeću Ligu prvaka. Chelsea će i dalje imati problema s FFP-om nakon prodaje četiri igrača Financijski stručnjak Adam Williams ekskluzivno je za The Chelsea Chronicle izjavio da, iako je Chelsea na sigurnom terenu što se tiče Premier lige, i dalje ima posla što se tiče UEFA-e, čak i nakon što ova četiri igrača napuste Stamford Bridge. "Chelsea je u neobičnoj poziciji s PSR-om (Profitability and Sustainability Rules). Prvo što treba napomenuti je da Premier liga ima jedan set financijskih pravila, a UEFA drugi. Prema sustavu Premier lige, Chelseaju nije dopušteno izgubiti više od 105 milijuna funti tijekom trogodišnjeg razdoblja, s dopuštenim dodacima za stvari poput ulaganja u akademiju, infrastrukturu i žensku ekipu. Na papiru, Chelsea je daleko iznad granice, ali – kao što svi već znaju – zbog toga što su izveli te 'čarolije' s prodajom ženske ekipe i hotela, nisu u nevolji s pravilima Premier lige. UEFA-ina pravila su složenija i ne uzimaju u obzir prodaje hotela i ženske ekipe, pa je Chelsea u puno neizvjesnijoj poziciji. Kao što znamo, klub je već prekršio UEFA-in FFP (Financial Fair Play). Usput rečeno, neko se vrijeme više ne zove 'FFP', ali koristit ćemo to kao skraćeni naziv za UEFA-ina pravila. Chelsea je prekršio i odredbu o dopuštenom limitu gubitka, koji je niži od onoga u Premier ligi i iznosi oko 70-75 milijuna funti tijekom tri godine, kao i pravilo o omjeru troškova momčadi, koje ograničava trošenje na plaće, transfere i naknade agentima na 70 posto prometa plus dobit od prodaje igrača. Kažnjeni su i sada se moraju pridržavati niza uvjeta kao dio nagodbe s UEFA-om tijekom sljedećih nekoliko godina. Što se tiče neposrednog učinka, Chelsea mora imati 'pozitivan transferni saldo' u smislu momčadi koju registrira za Ligu prvaka ove sezone u usporedbi s onom koju su registrirali u Europi u sezoni 2024./25. To zapravo i nije tako teško kao što zvuči. Zašto? Zato što moraju nadoknaditi samo amortizirani trošak igrača koje su potpisali ove sezone, a ne pune iznose transfera. To je oko 50-60 milijuna funti, a ne 250 milijuna koliko su potrošili. Madueke će pokriti veliki dio toga, ali također se morate sjetiti da se dobit od prodaje igrača izračunava na temelju amortizirane knjigovodstvene vrijednosti igrača, a ne na temelju punih iznosa. Dakle, dobit od njegove prodaje Arsenalu bit će oko 30 milijuna funti. Slično tome, na prodaji Dewsbury-Halla samo će pokriti trošak, a ne ostvariti značajnu dobit. Ako Chukwuemeka ode za 22 milijuna funti, kao što se čini da je neizbježno, to će biti FFP dobit od oko 12 milijuna funti. Za Ugochukwua će to biti oko 6 milijuna. Ako za Broju dobiju 20 milijuna funti, to će biti čista dobit. Ali opet, nijedan od tih igrača nije bio u Chelseajevoj UEFA momčadi prošle godine, tako da će pomoći klubu s elementom dopuštenog limita gubitka UEFA-inih pravila, ali ne i s odredbom da moraju imati pozitivan transferni saldo. Chelsea će to postići, a i uvijek je bio plan koristiti igrače kao 'trgovačke adute', ali to znači da i dalje imaju posla za obaviti." Todd Boehly planira u potpunosti promijeniti model Chelseaja U tri godine otkako je Todd Boehly preuzeo klub, Chelsea je slobodno trošio, plaćajući daleko više za igrače od bilo kojeg drugog kluba u tom razdoblju. Međutim, Williams vjeruje da se gubici koje ostvaruju svake sezone moraju drastično promijeniti, a nedavna nagodba s UEFA-om bit će početak nove ere. "Veći problem su financijski ciljevi koje moraju postići tijekom sljedećih nekoliko godina kao dio nagodbe s UEFA-om. Predviđam da će to fundamentalno promijeniti način na koji se klub vodi. Moraju drastično smanjiti troškove ili masovno povećati prihode, ili kombinaciju oboje. Gube 200 milijuna funti po sezoni na operativnoj razini, tako da ih čeka velik, velik posao kako bi se doveli u poziciju da ispune UEFA-ine ciljeve. I sjetite se, ne mogu koristiti iste računovodstvene trikove kao s pravilima Premier lige. Do 2028./29. moraju biti u potpunosti usklađeni s limitom dopuštenog gubitka od 75 milijuna funti. Pravilo o omjeru troškova momčadi izgleda da nosi manje strogu kaznu, ali ako i dalje stalno krše i to pravilo, bit će posljedica. S Chelseajem ima toliko pokretnih dijelova, ali UEFA-ina pravila su ta koja ih moraju brinuti. Mislim da je dan kada su pristali na nagodbu s UEFA-om bio prvi dan nove ere za vlasništvo. Vidjet ćemo kako će se to manifestirati u sljedećih nekoliko godina." Jedan od najvećih načina na koji bi Chelsea mogao povećati svoje prihode bio bi preseljenje sa Stamford Bridgea, jer je kapacitet stadiona malen u usporedbi s nekim njihovim elitnim suparnicima. Boehly je zagovornik novog stadiona, međutim, očekuje se da će proći niz godina prije nego što to postane mogućnost za "Bluese". Prijavi
22. august 2025.1 god. comment_366695 Da li neko zna kako stojimo sa ovom UEFA-om prijetnjom da necemo mocu registrovati nove igrace za ligu sampiona ako ne zadovoljimo NET spend koji oni ocekuju. Zapravo citao sam da pod taj NET spend ulazi samo prodaja igraca koji su igrali za TIM A lige konferencije te zbog toga novac od prodaje Felixa i Veige ne ulazi u tu svrhu jer su drugi dio sezone igrali za druge klubove. Citam da postoji ozbiljno opasnost da necemo moci registrovati nove igrace za ligu sampiona ukoliko ne prodamo Jacksona i Nkunkua. Ne znam, ako neko zna malo vise o ovome neka napise. Prijavi
22. august 2025.1 god. comment_366701 3 hours ago, hamco said: Da li neko zna kako stojimo sa ovom UEFA-om prijetnjom da necemo mocu registrovati nove igrace za ligu sampiona ako ne zadovoljimo NET spend koji oni ocekuju. Zapravo citao sam da pod taj NET spend ulazi samo prodaja igraca koji su igrali za TIM A lige konferencije te zbog toga novac od prodaje Felixa i Veige ne ulazi u tu svrhu jer su drugi dio sezone igrali za druge klubove. Citam da postoji ozbiljno opasnost da necemo moci registrovati nove igrace za ligu sampiona ukoliko ne prodamo Jacksona i Nkunkua. Ne znam, ako neko zna malo vise o ovome neka napise. Revisiting UEFA's A List Transfer Balance Restrictions : r/chelseafc Prijavi
28. august 2025.1 god. comment_366881 https://x.com/Cfc_alexandro/status/1960755795986964647?s=19 Prijavi
29. august 2025.1 god. comment_366950 🚨Chelsea have broken the Premier League record on player sales after agreeing deals for Nkunku and Gilchrist to leave the club. Evo samo zadnje 3 godine, Chelsea je od prodaje zaradio: 648 miliona funti 745 miliona eura kada se pretvori Svi spominju Chelsea trosi, kako moze a zapravo i pravo dobro prodaju. Jos kad tome dodamo i zaradu od TV prava, ove godine i Liga sampiona, preko 100m od CWC... i jos drugih izvora... Prijavi
14. septembar 2025.1 god. comment_367465 A zasto jos uvijek nemamo sponzora na dresu, gdje je tu zapelo?? Nisamo toliko u toku oko toga. Prijavi
14. septembar 2025.1 god. comment_367467 nisam video nekih konkretnih informacija, zadnje je bilo da su iz kluba uvereni da će potpisati sa neki pre početka prvenstva, evo kolko je već prošlo i ništa po nekoj logici, verovatno sponzori hoće na duže staze, a nisu voljni da daju onolko kolko mi tražimo, kapiram zato što je klub dugo odsutan iz LŠ i rezultati su nam promenljivi navodno iz kluba žele ugovor od 60-65m funti godišnje, pominje se neki avio prevoznik iz Arabije pored toga, mislim da je bio neki dogovor da klubovi ne uzimaju kladionice za svoje glavne sponzore... ali eto, ništa do sada za nas Prijavi
16. septembar 2025.1 god. comment_367504 Nama hitno trebaju novi izvori prihoda inace ce svaka sezona biti puna slicnih trzavica i borbe da se ispeglaju knjige pred Uefom i FA. Moraju da zavrse tog fos sponzora sto pre, i da prezivimo dva naredna prelazna roka bez dovodjenja igraca da bi olaksali situaciju. Prijavi
16. septembar 2025.1 god. Autor comment_367511 Sto se tice prelaznog roka nama uopste ne treba puno igraca. Trebat ce stoper i eto taj golman, mada mislim da nece ganjati nikog jer se bas vjeruje u Mike Pendersa. Ali eto nek trebaju dva-tri pojacanja to je vrlo izvodivo. Sve i pod pretpostavkom da se nijedno lijevo krilo ne uklopi tj ne opravdava ulozene novce nama sljedece sezone dolazi Quenda iz Sportinga koji je nebruseni dijamant i vec sada je u rangu (ako ne i bolji igrac) od Gittensa. Takodjer ako se Delap pokaze kao promasaj na ljeto dolazi taj Emengha (nisam zadovoljan s njim). Estevao ce igrati bitniju ulogu, Santos , Hato, mozda i taj Anselmino se pokaze kao super igrac, tu je i Sarr iz Strazboura… buducnost je svijetla, samo treba malo pravih pojacanja na prave pozicije. Naravno da od ovoga nece biti nista te ce nasi opet dovesti 7-8 igraca a 5-6 prodati pa opet iznova sve. Prijavi
16. septembar 2025.1 god. comment_367512 Anselmino je lepo poceo sezonu, Sarr takodje, ima potencijala kod obojice, makar da se profit napravi 😅 Ocekujem da nazalost mozda i najtalentovaniji Acheampong bude prodat jer sam siguran da nece pristati da jos dugo sedi na klupi. Prijavi
16. septembar 2025.1 god. comment_367514 Meni nije jasno kako i zašto još nisu našli sponzora? Prije je bila priča da se čeka ulazak u LP. Evo ušli smo, što se sad čeka? Prijavi
16. septembar 2025.1 god. comment_367516 Nasi su se jedva izborili za to da ostanemo u granicama dozvoljenog minusa i onda spiskali 100 miliona na Gittensa i Garnacha krv ti jebem, umesto da dovedu Semenya recimo. No to je sada nebitno koliko je bitno razjasnjenje kazne koja nam je izrecena. Prijavi
16. septembar 2025.1 god. comment_367519 Zamolio bih sve da uzmu u obzir da je Gittens gotovo prvi igrač kojeg smo doveli ovog ljeta, tako da izjave poput prodali Maduekea da dovedu Gittensa ili jedva ostali dozvoljenim granicama i onda doveli Gittensa nisu istinite. Prijavi
16. septembar 2025.1 god. comment_367520 1 hour ago, Adi said: Zamolio bih sve da uzmu u obzir da je Gittens gotovo prvi igrač kojeg smo doveli ovog ljeta, tako da izjave poput prodali Maduekea da dovedu Gittensa ili jedva ostali dozvoljenim granicama i onda doveli Gittensa nisu istinite. Nije bitan redosled vec sama cinjenica da se to desilo Prijavi
16. septembar 2025.1 god. comment_367521 Koja nam je sad kazna izrečena? Zar ne čekamo šta će se odlučiti za ono što smo sami sebe prijavili? Prijavi
16. septembar 2025.1 god. comment_367522 1 minute ago, Walter said: Koja nam je sad kazna izrečena? Zar ne čekamo šta će se odlučiti za ono što smo sami sebe prijavili? Ima pise u kome postu Prijavi
16. septembar 2025.1 god. comment_367523 1 hour ago, Adi said: Zamolio bih sve da uzmu u obzir da je Gittens gotovo prvi igrač kojeg smo doveli ovog ljeta, tako da izjave poput prodali Maduekea da dovedu Gittensa ili jedva ostali dozvoljenim granicama i onda doveli Gittensa nisu istinite. Hajmo rec prodali maduekea jer smo doveli gitia da ispeglamo knjige Kako vidim kazne nema, nego ako ove godine budemo u vecem minusu od 20miliona banovat ce nas iz uwfinog takmicenja jednom u slj 3 godine ukoliko se kvalifikujemo. Sta fali da ne igramo aljedece sezone konferenciju Prijavi
16. septembar 2025.1 god. comment_367524 1 hour ago, soxx said: Hajmo rec prodali maduekea jer smo doveli gitia da ispeglamo knjige Kako vidim kazne nema, nego ako ove godine budemo u vecem minusu od 20miliona banovat ce nas iz uwfinog takmicenja jednom u slj 3 godine ukoliko se kvalifikujemo. Sta fali da ne igramo aljedece sezone konferenciju Ako budemo u minusu manjem od 20 miliona kazna ce nam biti otprilike tolilo. Ako budemo u minusu vecem od 20 miliona Uefa suspenduje nagodbu i bivamo izbaceni iz BILO KOG Uefa takmicenja za koje se kvalifikujemo. Nema ni LK bajo 😁 Prijavi
17. septembar 2025.1 god. comment_367544 On 9/16/2025 at 1:36 PM, ja13 said: Meni nije jasno kako i zašto još nisu našli sponzora? Prije je bila priča da se čeka ulazak u LP. Evo ušli smo, što se sad čeka? Nevjerovatno je da nakon plasmana u Ligu Sampiona i osvajanja Svjetskog Prvenstva kao prvi pobjednici nisu uspjeli osigurati unosan sponzorski ugovor. Utihnula je i prica oko stadiona, nazalost. Bridge se mogao renovirati 3x dosad. Mozda i novi stadion izgraditi. U medjuvremenu su i Tottenham i Everton napravili nove stadione, samo mi kaskamo s kapacitetom. Ima tu prostora itekako za povecanje zarade, ali valja prvo uloziti. Prijavi
17. septembar 2025.1 god. comment_367546 2 hours ago, Wisey said: Nevjerovatno je da nakon plasmana u Ligu Sampiona i osvajanja Svjetskog Prvenstva kao prvi pobjednici nisu uspjeli osigurati unosan sponzorski ugovor. Utihnula je i prica oko stadiona, nazalost. Bridge se mogao renovirati 3x dosad. Mozda i novi stadion izgraditi. U medjuvremenu su i Tottenham i Everton napravili nove stadione, samo mi kaskamo s kapacitetom. Ima tu prostora itekako za povecanje zarade, ali valja prvo uloziti. S tim u vezi.. A to sto spominjas stadion mi vraca stare uspomene jos iz vremena kad je Roman hteo novi stadion a ti si zestoko bio na strani CPO koji su se tada protivili(i dan danas to rade) jer imaju neki kompleks da kao cuvaju istoriju a u stvari koce napredak kluba. A redevelopment projekti su uglavnom ocenjeni kao nemoguci zbog bezbroj stvari(lokacija, gustina naseljenosti, pruga jebena, cena)... Prijavi
17. septembar 2025.1 god. comment_367548 Možda je gazda postavio nerealne zahtjeve kakve inače gazde znaju postaviti, tipa mora se dobiti 100 miliona godišnje uz ugovor na 20 godina, jer "moj klub toga vrijedi". Prijavi
25. septembar 2025.1 god. comment_367800 NIje mi stvarno jasno ovo, to prvi put čujem, ako je istina onda neko u tom klubu mora da odgovara glavom, zašto smo došli do takve situacije, a ne da se oni bave tužakanjem Romana Ja sam uvek imao stav da svakog igrača treba koristiti ako nije povredjen, osim ako naravno nije nekoga smrtno uvredio, ali i da jeste, ne vidim šta neko može da uradi da se to ne ispegla na odredjeni način a ako je ovo istina gore u tvitu onda je tek to samoubistvo i ne znam kako ćemo uopšte da se povadimo Prijavi
Pridružite se razgovoru
Možete objaviti odmah, a registrovati se kasnije. Ako imate račun, prijavite se sada da objavite sa svog računa.
Napomena: Moderator mora odobriti vašu objavu prije nego što postane vidljiva.