6. septembar 2011.15 god. comment_8 Jose Mourinho je Essiena nazvao "multifunkcionalnim" igraÄem kada je potpisao za Chelsea odnosno otišao iz Lyona 2005. godine, uz cijenu od 24.4 miliona funti. Prirodna pozicija mu je centralni veznjak, ali je tokom godina igrao i desnog boÄnog, centralnog defanzivnog i desno krilo. Nakon slabog starta karijere u dresu Chelsea, koji se desio zbog perioda adaptacije na engleski stil igre, Essien je 2007. godine proglašen igraÄem godine od strane navijaÄa. Svoje sjajne nastupe je pokazao i na poziciji centralnog defanzivca, kada je pomogao ekipi da saÄuva Äistu mrežu u finalu FA Kupa 2007. godine, kao i na poziciji desnog boÄnog u finalu Lige prvaka godinu kasnije, Äime je sebe izgradio kao igraÄa na ove dvije pozicije. Nezaboravni golovi su takoÄ‘e dio Essienovog repertoara. Njegov izjednaÄujući gol protiv Arsenala u decembru 2006. godine je proglašen Chelseajevim golom sezone. Njegov drugi najljepši gol je bio protiv Barcelone u polufinalu Lige prvaka 2009, kada je volej udarcem pogodio preÄku Valdesovog gola, nakon Äega se lopta odbila u gol. Taj nezaboravni gol je došao samo dva mjeseca nakon što se oporavio od operacije ligamenta, koja ga je od travnatih terena odvojila na šest mjeseci. Tih dana je postigao gol i u Ligi prvaka i Premier ligi, a njegova kratka sezona je obilježena sjajnim nastupima u polufinalu FA Kupa protiv Arsenala, i finalu protiv Evertona koje je završeno osvajanjem FA Kupa. Nova velika povreda ga je pogodila u sezoni 2009/10, i ponovo dok je igrao za reprezentaciju. Novi trener Ancelotti je rotirao igraÄe sredine terena, što znaÄi da je poÄetnih par mjeseci Essien malo igrao, a malo sjedio na klupi. Postigao je sjajan gol protiv Blackburna u oktobru, u pobjedi nad Blackburnom rezultatom 5:0, zatim dominirao u dvije utakmice protiv Boltona i, na kraju, svojim nastupom sprijeÄio Manchester United da postigne gol na Stamford Bridgeu. Postigao je i dva gola u jednoj utakmici, prvi put otkad je igrao za Chelsea, i to protiv Wolvesa u novembru. Bio je nenadmašiv u tandemu sa Mikelom protiv Arsenala na Emirates stadionu, i postigao gol protiv APOEL-a u Ligi prvaka, nakon Äega se ponovo ozlijedio. Povreda ga je držala van terena do januara, do kada se pridružio Gani na AfriÄkom kupu nacija, gdje je ponovo povrijedio koljeno. Otišao je na operaciju krajem januara, ali komplikacije pri operaciji su uÄinile da se na teren nije vratio do kraja sezone. Vratio se potpuno spreman za sezonu 2010/11, te je zapoÄeo sjajno tako što je postigao tri gola u dvije utakmice protiv West Hama i Žiline. Prijavi
6. septembar 2011.15 god. comment_18 Malo je ovakvih igraca trenutno i meni je jako drago da je najbolji zadnji vezni u Chelsea, mada nema srece sa ovim povredama, nakon sto se vrati tamo oko Januara valjda ce i njega vise zaobici te silne ozljede Prijavi
6. septembar 2011.15 god. comment_22 Malo je ovakvih igraca trenutno i meni je jako drago da je najbolji zadnji vezni u Chelsea, mada nema srece sa ovim povredama, nakon sto se vrati tamo oko Januara valjda ce i njega vise zaobici te silne ozljede Ja bih volio da nakon što se vrati, ne zadesi ga više niti jedna povreda. ZnaÄi puno timu kad je tu. Mada teško je u to vjerovati, jer znamo, kada krene onda krene (nažalost kod njega povrede). Prijavi
6. septembar 2011.15 god. comment_26 Najbolji zadnji vezni na svijetu, ali u zadnje vrijeme ga jebu povrede, vjerovatno vise nikad nece biti kao sto je bio prije par sezona. :unsure: Prijavi
6. septembar 2011.15 god. comment_28 Ja bih volio da nakon što se vrati, ne zadesi ga više niti jedna povreda. ZnaÄi puno timu kad je tu. Mada teško je u to vjerovati, jer znamo, kada krene onda krene (nažalost kod njega povrede). Ajde da su to povrede bezazlene ili do mjesec- dva ali kod njega nema ispod 6+ mjeseci :( Prijavi
6. septembar 2011.15 god. comment_33 Ajde da su to povrede bezazlene ili do mjesec- dva ali kod njega nema ispod 6+ mjeseci Pa da, to i jeste problem. Mjesec dana se može prežalit, ali kada ga nema veći dio sezone, onda je to problem. A znamo kako je fenomenalan, kada igra odnosno kad je u formi. Prijavi
12. septembar 2011.15 god. comment_805 http://www.youtube.com/watch?v=C3ax2b2GdTo Trpaj šupcima. Prijavi
12. septembar 2011.15 god. comment_820 http://www.youtube.com/watch?v=C3ax2b2GdTo Trpaj šupcima. odlicna golciina, uvik cu ga se sicat Prijavi
15. septembar 2011.15 god. comment_1104 Mislim kad se vrati da nece biti kao prije 2-3 godine jer ovo mu je 3-4 teza povreda , i to vi kazete kod njega nema povrede na 1 mjesec odma 5-6 mjeseci :( Prijavi
15. septembar 2011.15 god. comment_1110 Na ovakvu ljudinu ne djeluju ove lakse povrede, on kad se povrijedi znaj da je nesta gadno, a u zadnje vijeme bas nema srece, ali valjda ce se vrati u staru formu nakon oporavka, sjecam se da je zadnji put kad je imao tezu povredu vratio se golom i u vrhunskoj formi, nadam se da ce i sada tako biti. :) Prijavi
22. septembar 2011.15 god. comment_1871 Jel se ono vraca u januaru?? Malo sam pogubljen u vremenu.. Prijavi
22. septembar 2011.15 god. comment_1882 Oko januara bi trebalo da se vrati, sad sve zavisi od brzine oporavka, moze to biti i februar Prijavi
23. septembar 2011.15 god. comment_1938 AfriÄki kup se igrau u sjeÄnju tako da vjerovatno će se tek u veljaÄi stavit na raspolaganje AVB Prijavi
23. septembar 2011.15 god. comment_1948 Samo da se ne povrijedi na AfriÄkom kupu nacija...Onda se može otpisati zauvijek. Prijavi
23. septembar 2011.15 god. comment_1957 ljudi jesam li ja ovo dobro procitao il naseg essiena nema do proljeca,ode citava sezona DA NE KAZEM GDJE xD Prijavi
23. septembar 2011.15 god. comment_1959 Essien je dosta sjeban, teško da će ikada biti blizu onome Essienu u sezonu 07/8 i 08/9. Veoma mi je drag igraÄ, ali možda doÄ‘e na ljeto vrijeme da ga prodamo nekom od klubova koji još žele potrošiti tipa Anzhi i sliÄni. Prijavi
23. septembar 2011.15 god. comment_1962 Ipak, mislim da ce Essien ako sve bude uredu, od sljedece sezone biti opet onaj pravi, ako se ne povrijedi. Iskreno se nadam tome..:D Prijavi
23. septembar 2011.15 god. comment_1967 Essien je dosta sjeban, teško da će ikada biti blizu onome Essienu u sezonu 07/8 i 08/9. Veoma mi je drag igraÄ, ali možda doÄ‘e na ljeto vrijeme da ga prodamo nekom od klubova koji još žele potrošiti tipa Anzhi i sliÄni. I koga bi doveli? Nece nam valja Meireles ili Mikel igrad zadnjeg veznog. Prijavi
23. septembar 2011.15 god. comment_1989 Hvala Bogu imamo već dosta defanzivnih veznjaka u ekipi i nekih mladića koji polako dolaze, a koji će abd zamijeniti Essiena. Naravno da nada umire zadnja, ali treba biti realan i reći da su veoma male mogućnosti za povratak u staru formu s obzirom na tri uzastopne povrede istog koljena. Samo pripremam raju da ne bude poslije kukanja i sliÄnog. Budimo svjesni situacije i mogućih posljedica. Prijavi
23. septembar 2011.15 god. comment_1991 Hvala Bogu imamo već dosta defanzivnih veznjaka u ekipi i nekih mladića koji polako dolaze, a koji će abd zamijeniti Essiena. Naravno da nada umire zadnja, ali treba biti realan i reći da su veoma male mogućnosti za povratak u staru formu s obzirom na tri uzastopne povrede istog koljena. Samo pripremam raju da ne bude poslije kukanja i sliÄnog. Budimo svjesni situacije i mogućih posljedica. maravno imamo dosta mladih talentovanih igraca a sigurno je da ulazemo u mladi pogon tako da nam talenta nece nedostajati... kako mi je zao sto ga nema do aprila a vec par sezona se muci sa istom povredom. Bio je prava radilica, kad se samo sjetim na kojoj je sve poziciji kod Mourinha igrao... mogao je popuniti svaku rupu, nadomjestiti kad je trebalo svakog igraca ali jbg neda mu se nikako s tim koljenom... slazem se da su male sanse za njegov povratak kakav je nekada bio ali ostaje nama samo da se nadamo... (bolje je i nogu slomiti nego koljeno povrijediti) (((( Prijavi
23. septembar 2011.15 god. comment_1993 Dobro sad, Mikel igra dosta drugaÄije od Essa tako da nisam baš na njega mislio. Ramiz recimo je sliÄan Bizonu, al možemo otvoriti temu DM pa priÄati o tome da ne idemo u off, da ne bi drug Lamps mene opet sankcionisao. Essien je tako važan igraÄ, ali izgleda da njegovo koljeno ne može izdržati. Prijavi
Pridružite se razgovoru
Možete objaviti odmah, a registrovati se kasnije. Ako imate račun, prijavite se sada da objavite sa svog računa.
Napomena: Moderator mora odobriti vašu objavu prije nego što postane vidljiva.