1. oktobar 2012.14 god. comment_81306 [quote name='Wisey' timestamp='1349109820' post='81245'] Nekoliko rečenica iz ovog intervjua i nakon toga će ga svaki fan još više zavoljeti. [/quote] Istina, čim sam pročitao kako mu cilj nije pobjeći u hebenu Uefalonu nego ostat ovdje i pokušati postati legenda nalik Terryu i Lampsu, odmah mi se još više privukao srcu. Prijavi
2. oktobar 2012.14 god. comment_81385 Nezahvalno je pisati hvalospeve o momku koji ima 21 godinu i tek je došao u veliki evropski klub, ali ovaj momak ima potencijal za velike stvari. Zove se Oskar dos Santos Emboaba Žunior. Nekada su supertalenti iz zemlje kafe odlazili za vrednost par džakova iste, ali se ekonomija Brazila poslednjih godina razvila kao pečurka na kiši, tako da majstori fudbala sada ne daju svoju decu za skroman novac. Oskarov transfer u London koštao je 25 miliona funti. U državi koja ima moto "Ordem e progresso" ("Red i napredak") svi igraju fudbal. Još kako… Tradicija, konkurencija i bespoštedna borba za mesto pod fudbalskim suncem je toliko brutalna da zaista samo vanserijski igrači uspevaju. Mali Oskar je već u 13. godini najavio da bi mogao da bude jedan od odabranih. Fudbal je počeo da "pika" sa sedam godina u klubu Uniao Barbarense. Sa 13. se preselio u Sao Paolo, a u 17. godini je već zaigrao za prvi tim “Trikolor Paulisteâ€. Da, na mestu gde je i Kaka stekao ime. Naravno, Oskar je usput prošao sve mlade selekcije Brazila i osvojio titulu svetskog šampiona u konkurenciji igrača do 17 godina. Bila je 2010. godina kada je klub napravio veliku grešku. Zbog neisplaćenih zarada, pokušaja potpisivanja ugovora van FIFA pravila i nekoliko sudskih rasprava u međuvremenu, Oskar je, prvo kao slobodan igrač, a kasnije za naknadu od oko šest miliona evra, otišao na sam jug države. U Porto Alegreu je zadužio dres Internasionala. Ovo je bio trenutak kada su zakazali i evropski skauti i gde se moramo prisetiti one čuvene priče o “diskontu“ Sao Paola. Prema tvrdnji menadžera Sabatina Durantea, Oskar je bio ponuđen velikom broju klubova u Evropi, tačnije Italiji. Tada su mogli da dobiju igrača za 300-400 hiljada evra, ali su glatko odbili predlog. Osim njega, za iste pare se mogao angažovati Bruno Uvini (na kojeg je Napoli u junu potrošio tri miliona), ali i Lukaš Moura, koji će u januaru stići u PSŽ za "sitniš" od 40 miliona evra. Toliko o tome. Iako smatramo da nijedan fudbaler ne vredi toliko para, ali svaki klub koji želi da vidi Oskara u svojim redovima moraće "čika Abramoviču" da uplati na račun 85 miliona evra. Pa, ko voli, nek’ izvoli. Početak Oskarove karijere u Internasionalu nije previše obećavao. Doživeo je povredu, ali se posle pauze ekspresno vratio na pravi put. “Ordem e progressoâ€, je l’ da? Brazil je na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina, održanom 2011. u Kolumbiji, jurio svoju petu titulu. U finalu protiv Portugala naš junak dao je dva gola, ali isto tako i ljudi iz suparničke ekipe. Igrao se 111. minut, svi su čekali penale, ali je Oskar i treći put matirao golmana i tako stavio pečat na kartu za put na binu na kojoj igraju samo najveći. Ruku na srce, nijedan od tri gola nije bio spektakularan (dva možda i slučajna), ali ako u finalu FIFA takmičenja daš tri gola, onda si opasan. Nema greške. Oskarovski tužna priča kaže da je Oskar ostao bez oca kada je imao samo tri godine. Već u ranoj fazi tinejdžerskih godina preuzeo je obavezu glave porodice. Navikli smo već da se svakoj potencijalnoj zvezdi kači etiketa na kojoj piše "Novi (ubaci ime)", ali ovaj dečko zaista pretenduje da postane "novi Kaka". Ne onaj Riki Kaka, koji se muči u Realu, već onaj koji je u Milanu svakome bio nepoželjan protivnik. Možda fizički nije toliko sličan, ali način na koji igra definitivno se ogleda u svemu onome što je Kaka radio. Od Oskara nećete videti previše "žoga bonito" fudbala. Naravno, koreni teraju da se tu i tamo odigra neka "štikla", ali tu se sve završava. Oskar igra na kartu da je jednostavnost put ka savršenstvu. Koristi svaku pukotinu u formaciji rivala, čini se da nema nijednu "fintu", a prolazi pored čuvara kao pored znakova na auto-putu. Baš kao što je Kaka nekada radio. Kada ga gledate u punom trku, deluje da samo povremeno gurne loptu u stranu i "odjavi" čoveka koji je pošao da ga zaustavi. Kada god dobije šansu, šutiraće i sa 30 metara, a protiv Juventusa smo videli kako gađa. Oskar ima sve kvalitete prave "desetke" i mozak koji radi "šesto na sat". Shvatanje i pregled igre su mu fantastični, velika većina pasova poredi se sa hirurgijom, a dodatni kvalitet mu je odlično pokrivanje bar tri pozicije. Možda uloga pravog, centralnog veziste deluje kao traćenje njegovog ofanzivnog talenta, ali Oskar lagano može da briljira i na poziciji igrača koji se brine za sam temelj građenja napada. Pored svega, nije mu strano ni igranje po boku, ali frustriranje protivnika kroz sredinu je nešto što mu potpuno leži. Evropi se predstavio u najkraćem mogućem roku. Prvo kolo Lige šampiona i meč protiv velikog Juventusa obeležio je upravo klinac iz Amerikane. Kada je dao ONAJ drugi gol, nekima se prikazao Bergkamp i ONAJ nestvarni gol protiv Njukasla. Dobro, nije potpuno ista situacija, ali razmišljanje, pregled situacije i reakcija su bili ravni onome što je nekad radio Hudini. Kada je Čelsi u pitanju, "plavci" su se obezbedili porcijom igrača koji se vode kao "novi Kaka". Prošle godine kupili su i Lukasa Pijazona. Pogađate, iz Sao Paola. Momak koji ima 18 godina uskoro će dobiti priliku da se pokaže. Prolazilo je mnogo talentovanih klinaca kroz sve što nudi "Stamford Bridž" (mnogi su već zaboravili Gaela Kakutu), ali ova dvojica definitivno će obeležiti godine koje dolaze. Za sada, Oskar radi sve ono što se od njega očekuje. A Čelsi? Pa, ima dvojicu potencijalnih. Koji god da postane novi Kaka, igraće na "Bridžu". Selektor Brazila Mano Menezes sasvim jednostavno je opisao sve ono što Oskar može. - On nosi broj deset u reprezentaciji Brazila, a mi "desetku" ne dajemo bilo kom igraču. Prijavi
2. oktobar 2012.14 god. comment_81427 Nezahvalno je postaviti tuđi tekst bez da napišeš ime autora. Naravno još gluplji je potez Caea. Prijavi
2. oktobar 2012.14 god. comment_81555 Solidna partija OSCARA . Lijepo prosao 2. igraca i asistirao Ramiresu . Ono sto mi se najvise dopalo je to sto je pokusao makazice , kako se samo bacio , mozda bi i pogodio da je onaj igrac nije dirao . Bravo Oscar 2 utakmice u Lp 2 gola i 1 asistencija . Prijavi
6. oktobar 2012.14 god. comment_82274 Danas ponajbolji na terenu.Steta za onaj sut kada je izbacio dva igraca Norwicha a Ruddy odbranio.Imao je jos jedan snazan sut u drugom dijelu sa distance ali nazalost i to Ruddy brani. Prijavi
6. oktobar 2012.14 god. comment_82284 Odigrao odličnu utakmicu.. Šteta što ju nije okrunio pogotkom.. Prijavi
6. oktobar 2012.14 god. comment_82331 Komentator ga je baš poštenski nafalio. Oni prodori na malom prostoru nikoga ne ostavljaju ravnodušnog. Prijavi
6. oktobar 2012.13 god. comment_82352 Ipak postoje igrači u Brazilu koji nisu razvikani kao Neymar, a rasturaju - jedan od njih je Oscar! Prijavi
6. oktobar 2012.13 god. comment_82360 nevjerovatan igrac , ne smijem ni zamislit kakav stroj ce bit kad dostigne svoj vrhunac a nije ni blizu toga Prijavi
7. oktobar 2012.13 god. comment_82414 kako je jucer isfintirao 3,4 igraca Norwicha na 16 m, na par metara, ostao sam paf, steta sta nije uspio zabiti :) Prijavi
7. oktobar 2012.13 god. comment_82422 Kako ih samo mali miješa, to nisu istine. Možemo se samo nakloniti osobi koja ga je dovela u naš klub. Prijavi
7. oktobar 2012.13 god. comment_82454 [quote name='Brane' timestamp='1349611937' post='82422'] Kako ih samo mali miješa, to nisu istine. [b]Možemo se samo nakloniti osobi koja ga je dovela u naš klub[/b]. [/quote] [img]http://3.bp.blogspot.com/-RD_Ivh5Lw64/Th65VaiCsCI/AAAAAAAACt8/WKLXgxg28RE/s1600/me.jpg[/img] [i][size=5][b]"NAKLONI MI SE BRANE..."[/b][/size][/i] Prijavi
8. oktobar 2012.13 god. comment_82534 [quote name='Caeruleus' timestamp='1349619320' post='82454'] [img]http://3.bp.blogspot.com/-RD_Ivh5Lw64/Th65VaiCsCI/AAAAAAAACt8/WKLXgxg28RE/s1600/me.jpg[/img] [i][size=5][b]"NAKLONI MI SE BRANE..."[/b][/size][/i] [/quote] Njega je AVB hteo dovesti u Tottnam, garant da je imao istu zamisao i dok je bio medju Plavcima. Tako da brisite zasluge ovog naseg kobajagi direktora.... Prijavi
8. oktobar 2012.13 god. comment_82608 [quote name='Whisper#2' timestamp='1349690566' post='82534'] Njega je AVB hteo dovesti u Tottnam, garant da je imao istu zamisao i dok je bio medju Plavcima. Tako da brisite zasluge ovog naseg kobajagi direktora.... [/quote] "garant" . Bitno je da su ga nasi ubijedili da dodje kod nas. Mozda je upravo Emanalo najzasluzniji ko ce znati. Mi to najvjerovatnije nikada necemo saznati, a nije ni bitno.. Sigurno da za ovakvog igraca nismo bili zainteresovani samo mi i tottenham. Ipak, ovaj momak je igrao desetku u Brazilu prije nego je potpisao za Chelsea. A mi smo sretni jer je potpisao za nas. Prijavi
11. oktobar 2012.13 god. comment_83080 http://www.youtube.com/watch?v=ZPpzo3FqwpU [media]http://www.youtube.com/watch?v=wbilHZcBKcg[/media] Eto golova Prijavi
11. oktobar 2012.13 god. comment_83082 U 6 minuta 2 gola. Nadam se da će do het trika u drugom poluvremenu Prijavi
11. oktobar 2012.13 god. comment_83091 http://www.sambafoot.com/en/news/36906_oscar__i_ve_grown_up_since_joining_chelsea.html Priča kako se odlično uklopio u Chelsea i život u Londonu, kako je na neki način još više sazreo kao igrač i kako se nije nadao da će sve to uspjeti u tako kratkom vremenu. U tome mu naravno, kako kaže, uvelike pomažu suigrači. Prijavi
12. oktobar 2012.13 god. comment_83137 Golovi Brazil - Irak [url="http://www.dailymotion.com/video/xu9hlz_brazil-vs-iraq-6-0-friendly_sport"]http://www.dailymoti...-friendly_sport[/url] EDIT: Nisam vidio da netko prije stavio. Uređeno 12. oktobar 2012.13 god., autor izmjene: visk Prijavi
Pridružite se razgovoru
Možete objaviti odmah, a registrovati se kasnije. Ako imate račun, prijavite se sada da objavite sa svog računa.
Napomena: Moderator mora odobriti vašu objavu prije nego što postane vidljiva.