30. maj 2012.14 god. comment_54079 Meni je ovaj nogomet trenutno fenomenalan. Svi koji su against modern football veze nemaju o ovoj igri. Jedino što bih ukinuo su kladionice, to je najveće zlo. Prijavi
30. maj 2012.14 god. comment_54103 [quote name='Wisey' timestamp='1338415741' post='54079'] Meni je ovaj nogomet trenutno fenomenalan. Svi koji su against modern football veze nemaju o ovoj igri. Jedino što bih ukinuo su kladionice, to je najveće zlo. [/quote] Cekaj, tebi je normalno da svaki drugi igrac danas vredi 50 miliona Da je novac ultimativni motivator, i da ko ponudi vise para dobije igraca ?! Da nijedan mali klub(posebno sa ovih prostora) ne moze sacuvati svoje bisere ni do punoletstva, a kamoli na duze, jer ti isti klinci trce za parama ?! Da klubovi koji nemaju dvanaestocifreni budzet nemaju prava na uspeh ?! Izvini Wajz, ali ako ovakve stvari mozes smatrati normalnima, s tobom nesto nije u redu... Prijavi
30. maj 2012.14 god. comment_54112 Ne možeš to promijeniti. Novac je pokretač svega. Možeš ti živjeti u zabludi o 'lijepim' prošlim vremenima, ali sad sport je generalno povezan sa životom i to jako blisko povezan. Sve živo napreduje, od tehnologije, medicine pa do nekih banalnih stvari tipa, ne znam, proizvodnje obuće. Globalno gledano, nema tog sporta koji je svjetski popularan a koji se ne vrti oko novca. Nogomet je čak uspio zadržati svoju draž. Što se vrijednosti igrača tiče, mislim da je to Željko Pervan najbolje rekao, parafraziram: 'To su ljudi jedinstvenog talenta na ovoj planeti i zašto njihove noge ne bi vrijedile toliko ?' S tim se ne slažem apsolutno, ali velikim dijelom da. Uvijek su postojali mali klubovi i veliki klubovi, i postojat će. Uvijek ih je dijelila ta finansijska moć. Danas čak postoji mogućnost da se od relativno malog kluba pametnim investiranjem i ulaganjem napravi veliki (eto ti upravo Chelsea) dok to prije nisi mogao. I opet, uslovno rečeno mali klubovi prave uspjehe, iz godine u godinu ih prave. Ove sezone samo ću spomenuti APOEL Nicosiu. Ko kaže da jedan Partizan dobrim kvalitetnim radom ne može postići to što je postigao APOEL ? Ovi prostori su fenomen za sebe. Prijavi
31. maj 2012.14 god. comment_54127 [quote name='Wisey' timestamp='1338415741' post='54079']Meni je ovaj nogomet trenutno fenomenalan. Svi koji su against modern football veze nemaju o ovoj igri. Jedino što bih ukinuo su kladionice, to je najveće zlo.[/quote] Objasni pojam "modern football". Pi cemu se razlikuje osim u novcima? I momci, FFP ne sprjecava trosenje toliko opet, jer recimo 50 milja za torresa se podijeli na 5.5 godina na kolko je ugovor i to je godisnje oko 9 milja. FFP zapravo donosi bolju kontrolu nad parama i dugovima, odnosno smanjenju dugova. Treba to dobro proucit da bi se u potpunosti razumilo. No pred vratima je to Prijavi
31. maj 2012.14 god. comment_54156 Znači Real, Manchester, Milan i ostali velikani su postali velikani a da nisu trošili puno novaca? How yes no! To što se sad donedavno dobri klubovi pretvaraju u vrhunske klubove zbog novca nije razlog da se ovo uvodi. Po ovoj logici, samo oni koji su kroz povijest imali novaca i samim time su dolazili do većih uspjeha da samo oni imaju pravo bit velikani a ostali klubovi su umjetni i tako nešto? FFP nikad neće zaživit zbog interesa kako klubova tako i ostalog povezanog uz nogomet. UEFA indirektno ovime pokazuje da želi da se ne stvori više klubova poput Chelsea, Cityja i takvih jer su oni zbog stranih investitora došli ovdje gdje jesu. Po toj logici siromah nikad nema pravo da dođe do novca i krene normalno živjet a bogataši moraju ostati bogati i uspješni pod svaku cijenu? Nažalost na takvim prinicpima ovaj svijet funkcionira ali nije to sad bit ovoga.. Prijavi
31. maj 2012.14 god. comment_54159 [quote name='CFC1905' timestamp='1338455863' post='54156']Znači Real, Manchester, Milan i ostali velikani su postali velikani a da nisu trošili puno novaca? How yes no! To što se sad donedavno dobri klubovi pretvaraju u vrhunske klubove zbog novca nije razlog da se ovo uvodi. Po ovoj logici, samo oni koji su kroz povijest imali novaca i samim time su dolazili do većih uspjeha da samo oni imaju pravo bit velikani a ostali klubovi su umjetni i tako nešto? FFP nikad neće zaživit zbog interesa kako klubova tako i ostalog povezanog uz nogomet. UEFA indirektno ovime pokazuje da želi da se ne stvori više klubova poput Chelsea, Cityja i takvih jer su oni zbog stranih investitora došli ovdje gdje jesu. Po toj logici siromah nikad nema pravo da dođe do novca i krene normalno živjet a bogataši moraju ostati bogati i uspješni pod svaku cijenu? Nažalost na takvim prinicpima ovaj svijet funkcionira ali nije to sad bit ovoga.. [/quote] Krivo gledas. I dalje ce se moci ulagati u klubove, ali ih se nece moci stvoriti preko noci. Cilj ovoga je veca ravnopravnost i smanjenje dominacije nekoliko klubova, a i istrebljenje onoga sto neki klubovi rade(porto, ajax), kupnja igraca za sitne pare te za godinu dvije prodaja za 300-400% i vise vecu vrijednost. Prijavi
31. maj 2012.14 god. comment_54166 Znači oni bi htjeli mijenjati današnji nogomet iz korijena.. A to se ne može preko noći.. Tako da smatram da ako će FFP zaživit, da to neće bit baš tako skoro... A što se tiče prodaje igrača, pa neki klubovi žive od takvih prodaja po trostruko skupljoj vrijednosti nego što su kupili te igrače, onda se ti klubovi praktički mogu ugasiti.. Prijavi
31. maj 2012.14 god. comment_54169 [quote name='CFC1905' timestamp='1338457328' post='54166']A što se tiče prodaje igrača, pa neki klubovi žive od takvih prodaja po trostruko skupljoj vrijednosti nego što su kupili te igrače, onda se ti klubovi praktički mogu ugasiti..[/quote] Ne zive, vec vlasnici/dionicari ostvaruju profit samo Prijavi
31. maj 2012.14 god. comment_54174 [quote name='Wisey' timestamp='1338417571' post='54112'] Ne možeš to promijeniti. Novac je pokretač svega. Možeš ti živjeti u zabludi o 'lijepim' prošlim vremenima, ali sad sport je generalno povezan sa životom i to jako blisko povezan. Sve živo napreduje, od tehnologije, medicine pa do nekih banalnih stvari tipa, ne znam, proizvodnje obuće. Globalno gledano, nema tog sporta koji je svjetski popularan a koji se ne vrti oko novca. Nogomet je čak uspio zadržati svoju draž. Što se vrijednosti igrača tiče, mislim da je to Željko Pervan najbolje rekao, parafraziram: 'To su ljudi jedinstvenog talenta na ovoj planeti i zašto njihove noge ne bi vrijedile toliko ?' S tim se ne slažem apsolutno, ali velikim dijelom da. Uvijek su postojali mali klubovi i veliki klubovi, i postojat će. Uvijek ih je dijelila ta finansijska moć. Danas čak postoji mogućnost da se od relativno malog kluba pametnim investiranjem i ulaganjem napravi veliki (eto ti upravo Chelsea) dok to prije nisi mogao. I opet, uslovno rečeno mali klubovi prave uspjehe, iz godine u godinu ih prave. Ove sezone samo ću spomenuti APOEL Nicosiu. Ko kaže da jedan Partizan dobrim kvalitetnim radom ne može postići to što je postigao APOEL ? Ovi prostori su fenomen za sebe. [/quote] Svestan sam ja da je to realnost, ali to ne mora da znaci da mora da mi se svidja. Na stranu ljubav prema Chelsea-ju za mene je Athletic Bilbao institucija fudbala ! Prijavi
31. maj 2012.14 god. comment_54179 Meni su smijesne osobe koje kenjaju nesto modernom fudbalu i smaraju sa nekom prosloscu bla-bla... Samo kukaju kako sada nema majstora kao prije. Pa to mogu reci samo ogranicene osobe i nostalgicari koji ne zele vidjeti dalje od nosa. Po tome su ljudi trebali prestati pratiti fudbal odmah nakon Pelea i Maradone, odmah. Nismo ni svjesni u kako dobrom periodu mi zivimo. Pa jedan Gerd Muller je '73. godine postigao 67 golova u sezoni. Tada fudbal nije znao sta je taktika, nije znao sta je duel igra, nije znao sta je odbrana. Sada, kada zivimo u periodu najboljih trenera, gdje su taktike, disciplina, presing i sve ostalo dovedeni do savrsenstva, pojavi se Messi koji u sezoni zabije 74 gola i tako se ispisa na Mullerov rekord. Pa da li je onda ista potrebno dodati? Zivimo u vremenu u kojem je Farcelona (iako ih mrzim) dovela do savrsenstva tika-taku i presing koji je jos fascinantniji od njihovog protoka lopte. Zivimo u periodu u kojem im jedan Mourinho uzme titulu, u kojem smo ih mi stavili u kavez 2009., a sve majstore koji igraju fudbal sada u ovom vremenu ne vrijedi ni nabrajati. U vremenu u kojem je Spanija uspjela uzeti i EP i SP, sve ono sto Holandija nije uspjela 70-ih, a imali su sistem za tako nesto. U vremenu u kojem je rodjen najveci fudbalski prodigy ikada - Ronaldinho Gaucho. Da ne pominjem ostale majstore, ima ih tonu. Jednostavno fudbal kao igra je sada dostigao savrsenstvo, a oni koji se u tom savrsenstvu izdignu od drugih su blago je reci savrsenstvo nad savrsenstvom. A nikad veca konkurencija u fudbalu nije bila kao sto je sada, pogotovo u klupskom fudbalu. I drago mi je sto zivimo u vremenu Messija koji svake godine pobije Ronalda, koji opet, iz godine u godinu sve vise napreduje ali ne moze dodirnuti Messija. Tek tada se vidi njegova genijalnost i velicina, a tek su mu 24 godine. Fudbal se u posljednjh 15 godina uzdigao na visi nivo. Tek ce se za 10 godina pricati o Messiju i njegovom genijalnoscu koju ispoljava sa loptom. Sto se tice FFP-a tesko je to preko noci promijeniti. To je otprilike kao da se trazi da sve drzave bivse Juge, preko noci izbrisu debele minuse i ne uzimaju pare od MMF-a. Otprilike. A UEFA bi pala na koljena ako bi jedna sezona LS prosla bez Reala, Barcelone, Uniteda, nas, Milana, Intera itd. A svi oni su dosta zaduzeniji od nas i to dosta. Real i Barcelona najvise, ubjedljivo. Pa onda United, Milan. Tako da ce biti potrebno dosta vremena da on zazivi, kakve crne 3 godine. Morace se pomjeriti granice u smislu da dug moze iznositi €100m prvih 5 godina, pa tek onda kasnije ga polako, ali polako smanjivati tj. spustati granicu. Nesto sto decenijama tako funkcionise, ne moze se preko noci promijeniti, ne moze. Potrebno je vrijeme. Sto se tice ove price o komercijalizaciji fudbala... Kazu tako neki "on ode tamo jer ce vise zaraditi". A taj igrac koji ode "tamo", ode u klub koji je isto ambiciozan koliko i ovaj iz kojeg je otisao, a u vecini slucajeva je ovaj klub iz kojeg je otisao dosta pao, drasticno. Tako su mi najsmijesniji navijaci Arsenala koji samo kukaju kako im svi uzese igrace, a ne shvataju jadnici da njihove gazde ne zele igracu povecati platu za 20.000 funti iako je taj igrac u datoj sezoni bio ubjedljivo najbolji. Ako se tome doda cinjenica da upravo Arsenal zbog takve politike nije uzeo trofej 7 godina, onda je potpuno prirodno da odes u klub koji ce ti dati to sto si zasluzio + taj klub je ambiciozniji. To isto je vidio i Fabregas, spakovao kofere i otisao. A kad je i Nasri vidio koliko je sati, momak je pametno odlucio i otisao u klub s kojim je uzeo trofej i tako zacepio usta svima koji su mu srali nesto. Najkrvaviji su mi oni koji kazu da je fudbal ljubav. Kakva crna ljubav? Jel se od ljubavi zaradjuje hljeb? Mora se ta ljubav i naplatiti, moras zivjeti od necega. Fudbal je prije svega najobicniji posao za one koji su u njemu. Oduvijek je bio posao i oduvijek ce biti. Naravno, ima tu i ljubavi ali ne mnogo pretjerano. Svaki igrac zeli da iskoristi priliku da napravi iskorak u svojoj karijeri, da ode na visi nivo. Ako pocne igrati u nekoj ligi na istoku, gledace da sto prije napreduje pa da ode na zapad jer su tamo uduvijek bili najbolji klubovi. Pa kad dodje u neki klub sa sredine tabele, onda gleda da ode u onaj koji je tu negdje 4. ili 5., pa kasnije do onog koji se bori za titulu i na kraju do onog koji osvaja titule. Jer prije svega, san svakog igraca je da uzima trofeje jer jedino ce tako otici u istoriju i biti pamcen decenijama kasnije kada se navijaci odredjenog kluba budu prisjecali generacije koja je osvojila odredjene trofeje. A oni najbolji klubovi su i najbogatiji. Pa su onda tako neke stvari jasne. To je tvoja profesija u kojoj zelis uvijek napredovati kako na finasijskom, tako i na igrackom planu. Ne zelis cijelog zivota raditi na salteru, zelis napredovati. Ista stvar je i ovdje. Zasto bi recimo Newcastle oduvijek bio klub iz sredine tabele (ponekad u vrhu, kao sada)? Da li je zlocin da ih neko kupi i pomogne im da se i oni domognu tog kolaca? Ko kaze da Liverpool uvijek mora biti u vrhu? Niko. I oni su propali, a ulazu. Tako da je apsurd govoriti o tome kakvo pravo ima koji klub. Svi imaju apsolutno ista prava da se razvijaju kako mogu. Jos samo o cijenama igraca par rijeci. I to je u jednu ruku smijesno. Posto je opste poznato da je fudbal povezan sa ekonomijom svake zemlje, i da je on jednim dijelom i odraz svijesti odredjene nacije o fudbalu, onda treba sagledati neke stvari. Prije 10 godina, mogao si imati platu oko 300KM. Tada je to bilo OK. Tada ni cijena hljeba nije bila kao sada, kao ni cijena goriva, obuce, odjece, hrane, kvadrat stana bio duplo jeftiniji, nafta bila jeftinija - sve je bilo jeftinije. Vremenom i razvojem tehnologije, povecanjem stanovnistva itd., potrebe se povecavaju, vise se prozivodi i troskovi se moraju pokriti. Tako rastu i cijene. Tako sada platu mozes imati 1200KM ali je i hljeb, odjeca, obuca drasticno poskupila. Pa kako da ne poskupi najvaznija sporedna stvar u zivotu? Sve je to usko povezano, ali sve. Nekada je luskuz bio da imas voki-toki ili pejdzer, sada je to npr. tablet ili sta ja znam. Ne samo fudbal, vec i cijeli sport prati ono sto se desava u datom vremenu. To je sasvim logicno. Ne vidim razlog u kukanju. Prijavi
31. maj 2012.14 god. comment_54197 Igra se za pare i to je najbitnije. Eto sad neki dan spomenu jednog dečka Mateasa Delića koji je igrao tu u Slaven Belupu prije 2-3 godine, i raspitam se za njega, di je otišao, di igra, kaže mi frend "Eto otišao u Koreju", kažem ja: "Koj će kurac u Koreji", a veli on: "jebiga, ideš tamo di ti ponude više para.", a inače taj frend nogomet trenira. I ne misli samo on tako, većina tako razmišlja, i ja osobno tako razmišljam. Jedino da imam priliku da u Chelsea odem, onda bi prihvatio i manje pare, ali bilo šta drugo da je u pitanju, otišao bi tamo gdje mi više nude, naravno pod uvjetom da nije neka vukojebina tipa Afganistan di moš umrijet svaki trenutak. I FFP je glupost. UEFA bi se trebala boriti protiv Reala, Barcelone i sličnih koji NE VRAĆAJU svoje dugove, zašto im smetamo mi? Roman je tu i on će platiti sve dugove, ali ne, oni neće tako, oni hoće da mi od svoje zarade otplaćujemo svoj dugove (bar kolko sam ja shvatio taj FFP). Mi nikome ne činimo štetu, mi živimo od Romanovih vlastitih sredstava, dok ovi španjolski cigani žive na račun naroda. Jasno je ko dan da mi nemamo tolike prihode da bi mogli bez Romana platit sve to, te sve dugove, sva ta pojačanja i to. Sad je jednostavno potrebno ulagati u nas da razvijemo jedan brend, koji će kroz neko duže vrijeme biti kao što naprimjer United ima danas, ili još veći. Ovaj FFP bi nam zatvorio vrata ka napretku. Mislim da to neće zaživjeti, jer UEFA neće pokopati svoj klub Uefalonu, nema šanse. Ako i zaživi, ja vjerujem da pametan i bogat čovjek kao Roman ima neke svoje savjetnike koji bi znali kako to zaobići. Samo se bojim da će UEFA posložiti taj FFP baš onako da klubovi poput Reala i Barcelone to zaobiđu, a klubovi poput nas i City-a ne. Ali još jednom kažem, vjerujem Romanu i mislim da je on apsolutno pripremljen ako bi došlo do toga, jer sumnjam da bi baš kupovao ovakva pojačanja (Hazard, Hulk), da nema neki plan B. i btw, ako će nas UEFA zajebavati s tim, nebih se začudio kad bi se uskoro u novinama pojavio naslov tipa: [b]Abramovič kupio UEFA-u[/b] Prijavi
2. juni 2012.14 god. comment_55077 http://www.klix.ba/sport/nogomet/ronaldo-odbio-autogram-djevojcici-jer-je-nosila-barcin-dres/120602044 Hahahaha... Prijavi
3. juni 2012.14 god. comment_55697 http://www.source.ba/clanak/855968993989/sport/Neki%20novi%20klinci%20vrijedni%20miliona/?ref=najcitaniji Prijavi
3. juni 2012.14 god. Autor comment_55736 [quote name='Elao' timestamp='1338753625' post='55697'] [url="http://www.source.ba/clanak/855968993989/sport/Neki%20novi%20klinci%20vrijedni%20miliona/?ref=najcitaniji"]http://www.source.ba...ref=najcitaniji[/url] [/quote] Jebemti Balkan na kojem su urednici novinskih portala pismeni ko ciganče s ulice.. Prijavi
3. juni 2012.14 god. comment_55745 [quote name='Wisey' timestamp='1338757928' post='55741'] To su sve već gotovo formirani igrači. [/quote]to se ti salis Prijavi
4. juni 2012.14 god. comment_55949 [quote name='Caeruleus' timestamp='1338646231' post='55077'] [url="http://www.klix.ba/sport/nogomet/ronaldo-odbio-autogram-djevojcici-jer-je-nosila-barcin-dres/120602044"]http://www.klix.ba/s...-dres/120602044[/url] Hahahaha... [/quote] Trebao je dati autogram . :) Prijavi
18. juni 2012.14 god. comment_59697 E koji je ovo ciganluk http://www.klix.ba/sport/nogomet/u-dvije-nogometne-utakmice-u-rumuniji-postignuta-72-gola/120618108 Prijavi
18. juni 2012.14 god. comment_59755 [quote name='Caeruleus' timestamp='1340043810' post='59697'] E koji je ovo ciganluk [url="http://www.klix.ba/sport/nogomet/u-dvije-nogometne-utakmice-u-rumuniji-postignuta-72-gola/120618108"]http://www.klix.ba/s...-gola/120618108[/url] [/quote] Zajebo je ovdje Rumunjski nogometni savez. U jednu ruku je uradio dobru stvar bacivši ih u niži rang natjecanja, al je trebao povuć još rigoroznije mjere i suspendirat sva 4 kluba i igrace na koju godinu. Nek se onda zajebavaju i daju 100 golova na utakmici. Dobro kažeš, ciganluk i ništa više. Prijavi
23. juni 2012.14 god. comment_60648 "Uefina Kontrolna i disciplinska komisija dopustila nam je nastup u trećem pretkolu Lige prvaka dolazeće sezone", priopćili su iz Fenerbahčea. Eto, možda ćemo ih opet gledati u LP. Burasporu je također omogućeno igranje u kvalifikacijama za Europsku ligu, a u zamjenu za suspenziju morat će platiti 250 000 €. Prijavi
24. juni 2012.14 god. comment_60989 http://sportsport.ba/blabla/umro-24-godisnji-betisov-nogometas/82909 RIP Prijavi
Pridružite se razgovoru
Možete objaviti odmah, a registrovati se kasnije. Ako imate račun, prijavite se sada da objavite sa svog računa.
Napomena: Moderator mora odobriti vašu objavu prije nego što postane vidljiva.