Pređi na sadržaj
Otvori u aplikaciji

Praktičniji način pregledavanja. Saznaj više.

Chelsea Balkan

Aplikacija preko cijelog ekrana, na vašem početnom ekranu, s push obavijestima, značkama i drugim mogućnostima.

Instaliranje aplikacije na iOS i iPadOS
  1. Dodirnite ikonu za dijeljenje u Safariju
  2. Pomjerite se kroz meni i dodirnite Dodaj na početni ekran.
  3. Dodirnite Dodaj u gornjem desnom uglu.
Instaliranje aplikacije na Android
  1. Dodirnite meni s tri tačke (⋮) u gornjem desnom uglu preglednika.
  2. Dodirnite Dodaj na početni ekran ili Instaliraj aplikaciju.
  3. Potvrdite dodirom na Instaliraj.

Matchday 14 - Newcastle United (A) 03.12.2011, 13:45h

Istaknuti odgovori

Prije svega utakmica je bila fantastiÄna, pogotovo za nogometne sladokusce koji nisu navijali niti za Chelsea niti za Newcastle, koji vole i gledaju fudbala kao najvažniju sporednu stvar na svijetu. Za nas navijaÄe oba ova kluba je bilo previše stresno ali ipak mi smo izašli kao pobjednici, što je najvažnije. Nadam se da ova pobjeda nagovještava izlazak iz krize i da ćemo ponovo gledati pravi Chelsea.

Evo krenut ću redom da malo proanaliziram igraÄe:

Cech danas fantastiÄan. Branio je odliÄno, bez greške, pogotovo me zadivio kod onog pokušaja Dembe Ba.

Luiz i Terry, danas odliÄni, pogotovo Terry koji nas je spasio kada je Ameobi mislim šutao. Kriza je prošla što je najvažnije a to se i vidi po sjajnim partijama ovoga Äovjeka. Captain Legend Leader JT 26 <3

Ivanović odliÄan, u defanzivi neprelazan a u ofanzivi odliÄan, pogotovo me impresinirao svojim centaršutevima.

A.Cole je imao nekoliko sitnih grešaka, i u 2. poluvremenu je imao malih problema sa Obertanom ali sve se dobro završilo.

Odbrana, na Äelu sa Terryjem danas granitna, mislim da je i AVB to uÄio i da neće biti više onih rokadi.

Veza odliÄna, pogotovo kad je Meireles ušao. Lamps ćorak :(

Ramires odliÄan, brz, prodoran, šteta što ono nije ušlo u 2. polu kad je istrÄao pred Crula.

Oriol Romeu i danas sve zadatke odliÄno obavio. Samo naprijed mali ;)

Mata i Sturridge, da li vrijedi trošiti rijeÄi na ove igraÄe??

Sturridge nevjerovatan. Fulio je nekoliko zicera, 4-5, ali mu ne zamjeram toliko jer je gotovo sve sam stvorio. Na kraju zabio gol, potvrda odliÄne utakmice i po meni MAN of The Match.

Mata sjajan. Zaista momak ima nevjerovatnu viziju u prvom poluvremenu je pitao Sturridge loptama.

Drogba, Torres i Kalou solidni.

Zaista i nekoliko igraÄa Newcastlea me danas impresioniralo. Prvi, Tom Crul, zaista branio nevjerovatno, šta je sve skinuo to nije humano.

Demba Ba, fantastiÄan napadaÄ, fascinirao me onom reakcijom u prvom poluvremenu kada je zaista namuÄio Cecha.

Sami Ameobi, sjajan napadaÄ, budućnost Newcastlea.

KTBFFH ;)

• Odgovori 124
  • Pregledi 13,2 hilj.
  • Kreirano
  • Posljednji odgovor

Najaktivniji članovi u ovoj temi

Eh sad da mi upravi i igraÄima Newcastle-a postavimo ono isto pitanje koje su oni nama postavili, a glasi "Ko' se koga sada boji, i koga je sada strah ?" HAHAHAHA :D

KTBFFH !! ;)

Preknite se bunit na Sturridgeovu realizaciju, većinu šansi je sam stvorio i odliÄno gaÄ‘ao, al jebiga onog Krula krenulo, poludio momak i šta ćeš.

Torres katastrofa, ko da igra u vojniÄkim Äizmama a ne u kopaÄkama, Luiz mi se isto ne sviÄ‘a kako je odigrao, ostatak odliÄan ;)

Prvi dio si lijepo rekao , ali drugi brate stvarno ne znam sta si ti gledao :o :o :o , ( ti si prije pocetka utakmice odlucio da kazes da je Luiz i Torres , koji su ti najmrzi igraci iz Chelsea , odlucio da kazes da su losi , bez obzira na njihovu igru ) !!!

IDemo redom...

Cech:

U njega nisam ni sumnjao. Bio je na visini zadatka, branio sve sto je islo prema njemu. Jeste imao jednu losu procenu leta lopte, kad je Ameobi mladji imao sansu, ali tu je uskocio u guzvu, pa je bio ometen. 7.0

Odbrana:

- A. Cole: U napadu manje-vise zapazen, ali morao je disciplinovano da igra odbranu, jer je Obertan bio jako opasan. Sve u svemu, nije nista bitno zabrljao 7.0

- John Terry: Pokazao ko je gazda sesnaesterca danas, skupljao je svaki odpadak i otklanjao opasnost. Pouzdan i cvrst. Svaka cast ! 8.0

- David Luiz: Jedna od najslabijih partija u sezoni. Pocevsi od onog nekontrolisanog faula nad Bo-m mislim, kada je mogao da ostavi saigrace na cedilu. U par situacija je bio slab u duelu, Ba ga je nabio u zemlju, kod one stative. U II poluvremenu nekoliko losih procena lopti, koje odskacu ispred njega, i sva sreca pa nije bilo opasnosti. Kod suta Ameobija, koji je zavrsio na precki, opet srecom, morao je da izadje i ne da mu prostora da uopste krene ka golu, a ne da ceka da Bane dotrci s beka i uradi njegov posao. 6.0, pa i to je mnogo.

- Bane Ivanovic: Stabilan u odbrani, svoj zaostatak u brzini odlicno nadoknadjivao odlicnim postavljanjem i snaznom duel igrom. Posebno mi sedopada sto je mladjeg Ameobija podigao par puta, ko da je covek udario u zid :D U napadu je bio odlican, ima sjajan centarsut, i to je i ovog puta pokazao. 7.5

Vezni red:

- Oriol Romeu: Solidan i miran danas, nije srljao, imao je dosta preciznih pasova, nije usporavao igru. Pomagao je odbrani, kad god je mogao. 7.0

- Ramires: Rastrcan i agilan, prava radilica na terenu. Izgubio je dve ili tri lopte u I pol, ali daleko od gola i opasnosti. Ponovo je dobro razigravao napadace i ubacivao se u napad. Zao mi je one sanse, sve je lepo uradio, samo je srece falilo. 7.0

- Frank Lampard: Covek igra toplo-hladno ove sezone. Ovo nije bila njegova utakmica, jednostavno, samo je odradjivao posao. 6.5

- Raul Meireles: Doneo je svezinu ulaskom u igru, napravio par dorih pasova prema napred, prodrmao odbranu Njukasla. Dobro se kretao, trazio loptu. 7.0

- Juan Manuel Mata: IGRAC UTAKMICE !!! Sasvim dovoljno. 8.5

- Daniel Sturridge: Konstanta, iz utakmice u utakmicu, na istom nivou. I danas sjajan, stvorio dosta problema odbrani Svraka, na kraju dao i gol, zasluzeno, trudio se decko, ceo mec. Samo zbog dosta promasenih sansi 8.0

- Didier Drogba: Uradio ono sto je trebalo, pokazao da AVB nije pogresio, sto ga je stavio u startnih 11. Vodeci gol, za pad psiholoske barijere i sasvim solidna partija. 7.5

- Salomon Kalou: Nisam ga mnogo video na terenu, za kratko vreme koje je dobio, ali, on ga je umeo iskoristiti. Dao je gol, i pokazao da jos moze doprineti... 7.0

- Fernando Torres: Malo je igrao, to da, ali i za tih 15-ak minuta dobio 3,4 upotrebljive lopte i napravio nista. Jeste asistirao Kalouu za gol, ali to je vise plod njegove nemogucnosti da bilo sta drugo uradi. Vreme je da nas napustis Torke.... 6.0

Rano je reci da je klub izasao iz krize. Njukasl je posteno pritisnuo u II poluvremenu, a to se, kontrolisanjem lopte na sredini moglo spreciti. 2. i 3. gol su pali u finisu, i ne kao posledica lepe igre i dominacije, vec blagog opustanja i predaje igraca Njukasla. Morala je cela utakmica biti odigrana kao I poluvreme. Ali, poboljsanja su prisutna, i na tome treba graditi dalje. Ovo je dobar podstrek, za predstojece 2, jako teske utakmice, protiv Valencie i Man. Citia.

Meni je žao ljudi ali po meni Drogba osim onog gola nije neÅ¡to dobro napravio. Imo je puno izgubljenih lopti, netoÄnih dodavanja, jedino je znao dobro primit ÄŒechova ispucavanja... ne bi mu dao ocjenu veću od 6.5

A Torres je bio prenesebiÄan, jedino mu to zamjeram, mogo je jednu od onih pokuÅ¡at sam zavrÅ¡it.

IgraÄ utakmice je Terry ili Mata; bio bi Sturridge da nije onoliko fulao...

IDemo redom...

Cech:

U njega nisam ni sumnjao. Bio je na visini zadatka, branio sve sto je islo prema njemu. Jeste imao jednu losu procenu leta lopte, kad je Ameobi mladji imao sansu, ali tu je uskocio u guzvu, pa je bio ometen. 7.0

Odbrana:

- A. Cole: U napadu manje-vise zapazen, ali morao je disciplinovano da igra odbranu, jer je Obertan bio jako opasan. Sve u svemu, nije nista bitno zabrljao 7.0

- John Terry: Pokazao ko je gazda sesnaesterca danas, skupljao je svaki odpadak i otklanjao opasnost. Pouzdan i cvrst. Svaka cast ! 8.0

- David Luiz: Jedna od najslabijih partija u sezoni. Pocevsi od onog nekontrolisanog faula nad Bo-m mislim, kada je mogao da ostavi saigrace na cedilu. U par situacija je bio slab u duelu, Ba ga je nabio u zemlju, kod one stative. U II poluvremenu nekoliko losih procena lopti, koje odskacu ispred njega, i sva sreca pa nije bilo opasnosti. Kod suta Ameobija, koji je zavrsio na precki, opet srecom, morao je da izadje i ne da mu prostora da uopste krene ka golu, a ne da ceka da Bane dotrci s beka i uradi njegov posao. 6.0, pa i to je mnogo.

- Bane Ivanovic: Stabilan u odbrani, svoj zaostatak u brzini odlicno nadoknadjivao odlicnim postavljanjem i snaznom duel igrom. Posebno mi sedopada sto je mladjeg Ameobija podigao par puta, ko da je covek udario u zid :D U napadu je bio odlican, ima sjajan centarsut, i to je i ovog puta pokazao. 7.5

Vezni red:

- Oriol Romeu: Solidan i miran danas, nije srljao, imao je dosta preciznih pasova, nije usporavao igru. Pomagao je odbrani, kad god je mogao. 7.0

- Ramires: Rastrcan i agilan, prava radilica na terenu. Izgubio je dve ili tri lopte u I pol, ali daleko od gola i opasnosti. Ponovo je dobro razigravao napadace i ubacivao se u napad. Zao mi je one sanse, sve je lepo uradio, samo je srece falilo. 7.0

- Frank Lampard: Covek igra toplo-hladno ove sezone. Ovo nije bila njegova utakmica, jednostavno, samo je odradjivao posao. 6.5

- Raul Meireles: Doneo je svezinu ulaskom u igru, napravio par dorih pasova prema napred, prodrmao odbranu Njukasla. Dobro se kretao, trazio loptu. 7.0

- Juan Manuel Mata: IGRAC UTAKMICE !!! Sasvim dovoljno. 8.5

- Daniel Sturridge: Konstanta, iz utakmice u utakmicu, na istom nivou. I danas sjajan, stvorio dosta problema odbrani Svraka, na kraju dao i gol, zasluzeno, trudio se decko, ceo mec. Samo zbog dosta promasenih sansi 8.0

- Didier Drogba: Uradio ono sto je trebalo, pokazao da AVB nije pogresio, sto ga je stavio u startnih 11. Vodeci gol, za pad psiholoske barijere i sasvim solidna partija. 7.5

- Salomon Kalou: Nisam ga mnogo video na terenu, za kratko vreme koje je dobio, ali, on ga je umeo iskoristiti. Dao je gol, i pokazao da jos moze doprineti... 7.0

- Fernando Torres: Malo je igrao, to da, ali i za tih 15-ak minuta dobio 3,4 upotrebljive lopte i napravio nista. Jeste asistirao Kalouu za gol, ali to je vise plod njegove nemogucnosti da bilo sta drugo uradi. Vreme je da nas napustis Torke.... 6.0

Rano je reci da je klub izasao iz krize. Njukasl je posteno pritisnuo u II poluvremenu, a to se, kontrolisanjem lopte na sredini moglo spreciti. 2. i 3. gol su pali u finisu, i ne kao posledica lepe igre i dominacije, vec blagog opustanja i predaje igraca Njukasla. Morala je cela utakmica biti odigrana kao I poluvreme. Ali, poboljsanja su prisutna, i na tome treba graditi dalje. Ovo je dobar podstrek, za predstojece 2, jako teske utakmice, protiv Valencie i Man. Citia.

Slazem se sa vecinom ali sa ovim ne :

• Torres : Sta si mislio da ce uraditi za 15 minuta ? Dati Hattrick ? Imao je asistenciju , i to je sve kakve 3-4 upotrebljive lopte ja te lopte nisam vidio... da je Sturridge bio malo manje "skrt" u 88 minuti umjesto da vrati loptu Torresu on suta ...
  • Drogba : Osim gola nista , cak sta vise imao je 4 strasno losa dodavanja (koliko sam ja upratio,sreca bila su daleko od naseg gola)

• Luiz : (prvih 30 minuta nisam gledao tako da neznam sta je tada bilo) za te greske sve stoji , ali po meni je bio sasvim dobar u odbrani imao je zapazenih skokova i ukljizavanja , sto kazes da je mogao dati autogo to ga je lopta napucala , sasvim slucajno ...

I jos sto kazes da je 2.poluvrijeme trebalo biti kao 1. Ja se nisam ni nadao da ce biti jer tesko koja ekipa moze odigrati dva poluvremena sa onoliko trke i onakvog tempa u prvom poluvremenu ... drugo polovrijeme je bilo i vise nego dobro imali smo namkanje 5 sansi za postizanje gola (imale su i Svrake sto jest jest).
    Ako ovo nije izlazak iz krize ja neznam sta je ... jer ruku na srce ovo je nasa najbolja partija ove sezone protiv odlicnog Newcastla koji je u veoma , veoma dobroj formi to su pokazali i danas ! ;)

Zbog obaveza, nazalost ja sam utakmicu gledao tek od 70 minute ali tada sam vidio da je AVB vec morao izbaciti Drogbu koji se vukao po terenu ko kakva baba, ne znam sta je cekao do 80. da ubaci Torresa, ako vidi da mu kontinuitet igre opada... Ulaskom Torresa, Whisper ako nisi primijetio igra je malo zivnula i ne mozes ocekivati da on nesto uradi za tih 15tak minuta ako je kontinuitet kod ostalih igraca pao... Mogao je Nando reagirati bolje kada je bio sam pred golom ali opet je dobro reagirao, asistirao je i cestitam mu, i ja ne znam koje su to 3,4 upotrebljive lopte... I malo mi je krivo sto AVB kasno mijenja igrace...

Sto se tice Sturridge, jaran mi je rekao da je zasluzio gol ali ja sam vidio da je bio vrlo vrlo sebican i malo mu na tome imam zamjerki... Ali i u nekim situacijama je i on mogao da reaguje bolje i da odigra ane da zeli svaku sam, sve preci i postici gol, ne ide to tako.. AVB mu mora ukazati na te cinjenice, timsku igru i sebicnost koja se moze nekada skupo platiti...

Svakako, ja ne mislim da je ovo izlazak iz krize, moguce da je ovo jos jedna dobra partija a nakon toga slijede losi rezultati...

Po onome sto mi pokazujemo i sto pokazuje Man City (protiv njih igramo sljedecu u ligi) mene je vrlo ali bas vrlo strah, i ja se ne nadam pobjedi, iskreno... City je puno bolja momcad ove sezone od nas.... Valja prezivjeti i taj dan....

Nije ovo izlazak iz krize. Ceka nas jos dosta posla da bi se to moglo reci. Trebamo pruziti sjajnu partiju protiv Valencije pa protiv City-ja i ako nanizemo 8 utakmica bez poraza (od toga 5-6 pobjeda) e onda cu reci da smo izasli iz krize. Ali svakako ovo bi trebao biti nagovjestaj boljih dana.

Sta reci o Luizu? Taj momak je lud! To je najkraci opis. On opet ignorise Boasa, siguran sam. Opet izlijece sa svoje pozicije, ostavlja rupu iza sebe, odlazi do 30m od protivnickog gola, gubi loptu i onda valja strijepiti da ne primimo gol. Cemu to? Ja stvarno ne znam...

Luiz ima sve predispozicije da bude fantastican stoper. Brz je, okretan, odlican tehnicar, dobro kontrolise loptu ali njemu je glava najveci problem. Mislim da Boas treba fino popricati s njim ili ga staviti na klupu. Pa ako ovako nastavi on ce nas ukopati protiv svakog jaceg tima. Terry danas morao igrati i za njega, uvijek na svojoj poziciji, ne srlja naprijed - kapiten! Ne znam zasto je Luizu problem da radi isto sto i Terry, da bude uvijek uz njega i onda nema zime za nas. Luizu je glava problem!

P.S. I samo da pohvalim starog lisca Didiera. Vidim svi ga kritikuju a covjek je skoro svaku loptu koju je Cech izbio primio, gradio se, nije odigrao genijalno ali odigrao dosta dobro. Uvijek 2 igraca uz njega i tako se otvarao prostor za Sturridge-a i + zabio majstorski gol! Ono uopste nije lako zabiti, Torres ono na treningu ne bi zabio. Didier ce pomagati do januara ekipi, onda odlazi a valjda ce Torres dobiti motivaciju ovim sjedenjem na klupi, i nadam se da ce podizati nivo forme u nastavku sezone. Ako ne pocne igrati kako treba, na ljeto ga prodati fino dok se jos mogu uzeti neke pare za njega.

stari lisac ali kao i Lampard, vise ne mogu odigrati ni 70 minuta na visokom nivou...

Dosta i 70, ima ko da ih zamjeni.

Kakva je utakmica bila moglo je zavrisiti i 6:6 :D.

a Äitam baš naslove po medijima, Äudesna utakmica ovo ono, pa zar je tako ludo bilo :blink:

vidim didier ga je strpao :D ništa, od sada ne gledam utakmice chelseaja, nego se dan prije opijem, pa za vrijeme utakmice na termin odem kao danas, oÄito to pali ;)

molim samo ako netko ima highlightse, nek mi lupi link, zanima me baš, a nema nigdje još. tnx

a Äitam baš naslove po medijima, Äudesna utakmica ovo ono, pa zar je tako ludo bilo :blink:

vidim didier ga je strpao :D ništa, od sada ne gledam utakmice chelseaja, nego se dan prije opijem, pa za vrijeme utakmice na termin odem kao danas, oÄito to pali ;)

molim samo ako netko ima highlightse, nek mi lupi link, zanima me baš, a nema nigdje još. tnx

http://www.youtube.com/watch?v=I3NgUObuRU0

Po meni igraÄi utakmice su Sturridge i Mata, pa to su oÄevi. Naši najbolji igraÄi!

Terry,Oriol,Ramires(oduševio me u defanzivi), Bane su takoÄ‘e bili odliÄni.

Luiz..uh taj Luiz... pa dobro da li je on normalan ?! Šta glumi on? Ne krivim ga za onaj žuti karton u 4. minuti, nije imao izbora...

Ali da on pokušava Dembi Bi kroz noge gurati u odbrani (tamo negde oko 10. minute) i ono njegovo mrtvo izlaženje i driblanje. ProÄ‘e on njihove špiceve, proÄ‘e vezni red, naiÄ‘e na odbranu oni mu otmu loptu i ? Oriol ide na beka, Bane na Luizovo mjesto, višak na sredini, dok se on dovuÄe odozgo mogu 14 golova dati! Nije loš Äo'jk al' treba popriÄat sa momkom i OBJASNITI MU DA IGRA ŠTOPERA (!!!) A NE POLU-ŠPICA..

Da mi je znati kako on igra PES ili FIFU... :wacko:

Ja prezadovoljan , sad u starom gradu popilo se malo , mora se :D :D

Bravo za ekipu bravo za AVB sada valencia , nadam se da ce ovo utjecat psihicki na nasu ekipu i da cemo slaviti novu pobjedu !

COME ON CHELSEA !!

Po meni igraÄi utakmice su Sturridge i Mata, pa to su oÄevi. Naši najbolji igraÄi! Terry,Oriol,Ramires(oduševio me u defanzivi), Bane su takoÄ‘e bili odliÄni. Luiz..uh taj Luiz... pa dobro da li je on normalan ?! Šta glumi on? Ne krivim ga za onaj žuti karton u 4. minuti, nije imao izbora... Ali da on pokušava Dembi Bi kroz noge gurati u odbrani (tamo negde oko 10. minute) i ono njegovo mrtvo izlaženje i driblanje. ProÄ‘e on njihove špiceve, proÄ‘e vezni red, naiÄ‘e na odbranu oni mu otmu loptu i ? Oriol ide na beka, Bane na Luizovo mjesto, višak na sredini, dok se on dovuÄe odozgo mogu 14 golova dati! Nije loš Äo'jk al' treba popriÄat sa momkom i OBJASNITI MU DA IGRA ŠTOPERA (!!!) A NE POLU-ŠPICA.. Da mi je znati kako on igra PES ili FIFU... :wacko:

ToÄno to sam ja rekao za vrijeme utakmice.

@Blues_95 Whisper ti je toÄno odgovorio kako je bilo, a ti ako ne vidiš da se Torres kreće kao da nikad nije igrao nogomet, onda ne znam šta ti je, vjerujem da već dugo pratiš nogomet i gledaš Äesto i ostale utakmice osim Chelseaja, pa kako onda ne vidiš jebemu ? :(

Ja kad vidim Torresa imam dojam kao da je kroz neki vremeplov u 2011. godinu došao igraÄ iz 1968. godine, pa stoga ne može nikoga predriblati na te fore i prespor je. Doslovno taj dojam.

ama dobra igra

zao mi je sto torres nije zabio i mislim bez obzira sto je kalou zabio onaj pogodak da je ono bila cista sreca jer ako pogledate opet vidjeti cete da je udarao po sred gola.

Dany i Mata fantasticni ali dany je malo bio sebican.

Drogba je dobro odigrao ali vidi se da ga godine stizu.

Romelu extra igrac,dobro je razigravao i ucestvovao u obrani cak je i presjekao par napada.

Lampard iz utakmice u utakmicu dokazuje da mu treba zamjena ali sve u svemu odlicna partija.I jos moram da napomenem da sam mislio drogbu da izvadim iz monitora kad je pogodio nasu precku,pa nije normalan -.-"

Pogledao sam malo, na našu ekipu neću trošit rijeÄi, svi redom fantastiÄni, neću nikog kritizirat jer nisam gledo pa nebi bilo u redu.

Inace sad znam zasto Dubrovcanin hvalio Dembu Ba, strašan igraÄ :D

I netko sam spomenuo Krula kao jednog od najboljeg golmana Premierlige,nasmijao sam se.Ali dns me razuvjerio i majstorski je branio i uz Cecha najbolji golman Premierlige.

Krasna reakcija Terry-a na 5:45 !

Da je Torres profulao kao Drogba ovo na 4:20 , uhhh ! xD

4:50 Ramiz jos jednom pokazao kako se trci kontra , jos da je zabio ^_^

Torres na 7:20 pokazuje , svoju velicinu , kad nemoze on dati go asistira , ali opet Sturridge omjesto da vrati Torres-u na povratnu (pogledajte kako siri ruke i trazi loptu on ide na dribling i opet gadja Krul-a) .

Gost
Ova tema je zatvorena za nove odgovore.

Račun

Navigacija

Pretraži

Pretraži

Postavi push obavijesti preglednika

Chrome (Android)
  1. Dodirnite ikonu katanca pored adresne trake.
  2. Dodirnite Dozvole → Obavijesti.
  3. Prilagodite postavku.
Chrome (računar)
  1. Kliknite na ikonu katanca u adresnoj traci.
  2. Odaberite Postavke stranice.
  3. Pronađite Obavijesti i prilagodite postavku.