Pređi na sadržaj
Otvori u aplikaciji

Praktičniji način pregledavanja. Saznaj više.

Chelsea Balkan

Aplikacija preko cijelog ekrana, na vašem početnom ekranu, s push obavijestima, značkama i drugim mogućnostima.

Instaliranje aplikacije na iOS i iPadOS
  1. Dodirnite ikonu za dijeljenje u Safariju
  2. Pomjerite se kroz meni i dodirnite Dodaj na početni ekran.
  3. Dodirnite Dodaj u gornjem desnom uglu.
Instaliranje aplikacije na Android
  1. Dodirnite meni s tri tačke (⋮) u gornjem desnom uglu preglednika.
  2. Dodirnite Dodaj na početni ekran ili Instaliraj aplikaciju.
  3. Potvrdite dodirom na Instaliraj.

Matchday 05: Bournemouth (A): nedjelja 17. septembar, 15.00

Istaknuti odgovori

• Popularna objava

Kad se otvori tema za sljedecu utakmicu protiv tresnjica prebacite mi post. 

Ja bi u nedelju krenuo s ovom ekipom:

Sanchez

Gusto Silva Badi (nije spreman pa ide Colwill) Chilwell (moze i Maatsen) 

Caisedo Enzo 

Sterling Palmer Mudryk

Jackson. 

U 60.oj minuti izmjena lijevog beka za lijevog beka, Conor bi mi isto tako bio opcija. Kasnije nekad sansu dati Maduekeu. 

Mislim da je 4231 najbolja formacija, da bi najvise odgovarala trenutnom rosteru. Takodjer i 4 3 3 ne bi bila losa opcija, onda bi Konora ubacio unutra na ustrb jednog od dvojca Mudryk/Palmer.   Jednu od te dvije formacije bi forsirao sljedecih 4 5 utakmica kao i vecinu ovih igraca. 

Ali naravno nista od toga, u nedelju ide 3 5 2, sa Benom na krilu i Sterlingom i Jacksonom jedinim ofanzivcima. 

Vidim li 3 stopera doslovno necu ni gledati pa makar i pobijedili ne zanima me. Ocekujem napokon da vidim neki sistem, a da nije ad hoc drzi vodu dok majstori odu sto krene svaki trener da praktikuje nakon 5 utakmica u klubu.

8 hours ago, ker said:

Vidim li 3 stopera doslovno necu ni gledati pa makar i pobijedili ne zanima me. Ocekujem napokon da vidim neki sistem, a da nije ad hoc drzi vodu dok majstori odu sto krene svaki trener da praktikuje nakon 5 utakmica u klubu.

nazalost tako ce i biti.

Imamo baš povoljan raspored na startu sezone i baš bi bila šteta da nakon ovih uvodnih laganih utakmica već budemo u debelom zaostatku. Ja sam očekivao slabiji start i dizanje tokom sezone, ali ovo sve manje izgleda onako kako sam zamišljao. Gubljenje bodova sam zamišljao više kao protiv Liverpoola kad nismo znali zabiti gol ili kao protiv West Hama kada se pokazala naivnost ekipe. Igranje na sigurno protiv Nottingham Foresta na svom terenu se ne uklapa u ono što možemo podržati. Ovdje samo napadačka igra i pobjeda dolaze u obzir.

Bournemouth je trenutno u tranziciji. Prošle sezone su igrali najdirektniji mogući fudbal. Imali su najmanji posjed lige i igrali su na kontre. Imali su dosta sreće jer je većina njihovih golova bila plod slučajnosti, ali su davali sve od sebe i skupo prodavali kožu. Sad pokušavaju da pređu na "španski" stil igre. Sve više mi se sviđa što rade, dovoljno mi je da vidim kakve igrače kupuju. Možda bi nam sa ovim novim stilom više odgovarali, ali je historija pokazala da protiv njih uvijek bude suprotno od očekivanja.

Od nas konačno hoću da vidim jedan sistem i jedan stil igre. Ne želim više nekakve improvizacije od danas do sutra. Ako već mora 3 nazad napravi to tako da ima smisla. Dva ofanzivna igrača, ne zna se ko je gori finišer i šanse koje pravimo jednom u pola sata nisu ono što želimo. Naprijed moraju biti barem trojica, pa Mourinho kao defanzivan trener je igrao sa 4 ofanzivca. Ako ne igra Mudryk neka igra Madueke, ako nema njega neka igra Palmer, ako nema Palmera neka igra Maatsen, ako ne on ima Washington, ima neko iz akademije. Ako si postao klub koji razvija mlade igrače moraš im vjerovati. Trebao bi kao Conte da podvuče crtu i vrati se svojim osnovama. Nije mi nikako jasna ta promjena formacije, jedini igrač koji se povrijedio od priprema do starta sezone je Nkunku čije mjesto nema nikakav uticaj na formaciju.

Mogli bi James, Badiashile i Broja biti na klupi, to me raduje, samo što ako taktika bude kao do sada ne bi nam pomogli ni Mbappe, Haaland i Bellingham, a ne ova trojica.

• Popularna objava

Bojkot je samo u masti moguc. X puta sam sebi pokusao reci da necu potrositi dragocjeno vrijeme, pogotovo u sred vikenda na ovakve utakmice i gledati patnju od fudbala, nervirati se. Ali za sve istinske navijace, iz iskustva kazem, znajte da je to jace od vas. Ljubav prema ovom klubu i odanost ce vas podsvjesno "natjerati" da ipak sjedite pred TVom, psujete, gubite zivce a onda poslije jos vremena potrosite pisuci analize na forumu i razmijenjujuci misljenja sa jednako isfrustriranim forumskim drugarima.

Da nije tako davno bismo mi digli ruke od svega ovog.

Prema tome,

Naprijed Plavci ! Vjerni ludjaci su uz vas !

• Popularna objava

Istina, druze imam dvoje djece vec, radim, valja posvetiti vrijeme porodici, roditeljima, bratu, prijateljima i opet stizem odgledati 95% utakmica. Prosto znam zapostaviti sve njih da bih gledao utakmicu. 
Da stvar bude jos gora, los rezultat Chelsea me toliko ucini nervoznim da to osjete i moji najmiliji.

To da li je sa 3 ili 4 pozadi je za mene beznačajno. Sa 3 mozes biti mnogo ofanziva kao sto sa 4 mozes biti skroz defanzivan pa ovo 433 nominalno je 451 kao sto je 4231 nominalno 4411. Bitno je koliko je ekipa agresivna i sta zeli i da li ima karaktera. To sto neko spominje Nkunkua on najmanje utice na formaciju koliko utice takticka zrelost Caiseda na MCa i igraca poput Mudrika i Maduekea na krilu pa i bezpotrebno dovodjenje Lavie. 

Ako ekipa zabija stvara sanse prima manje golova super ako to ne radi u 3421 naivno je misliti da ce to raditi u 4231. Dapache. 

• Autor

Nije toliko problem u formaciji koliko u manjku ofanzivnih igraca. u 4 2 3 1 Ben sigurno ne bi mogao biti krilo.

Ovo za Caiseda nisam skontao. 

Ben igra krilo tj ving beka, sa cestim ubacivanjima i ponavljanjama jer je takticki najpismeniji i zna kad moze da uleti prodje, i na taj nacin stvori vise sansi nego Mudrik kad proba da napravi visak. I kad imas 3 stopera levi stoper moze da mu cuva ledja uvek (tj mora da cuva odstojanje od njega). 

Da igras sa 4 Cilvel ne bi bio toliko ofanzivan i ne bi stvarao te sanse, tj mogo bi al bi zadnja 3 pozadi bila razvucena. 

U toj situaciji Caisedo bi morao biti osigurac al prosto nema tu rutinu postavljanja i sigurnosti i sklon je greskama. Mlad je i povuce ga prostor jurne napred. E da imas Deklan Rajsa umesto Caiseda drugacije bi bilo. Prosto malo ko sa 4 pozadi u vezi ima Box To Box a. 

Kad igras sa 4 pozadi i krila moraju da se vracaju i da pametno trce i pokrivaju zonu a mi nemamo levo krilo koje to zna da radi. 

Bili bi mnogo busni, sa rastrzanim linijama i to Poch vrlo dobro (vidi i na treninzima) i zna pa ne moze jos da igra sa 4 pozadi. Ovako sa 3 zna da ima tog + stopera koji treba da pokrije brljotine u kretanju bez lopte. Ta balon formacija omogucava da jedan MC trci ko blesav pa cesto i bez preke potrebe. 

Jednostavno treba vremena da prodje da nasa ekipa ima te automatizme. 

• Popularna objava

To bi bilo tako kad mi ne bismo imali na desnom wing-beku igrača koji je zadužen više za odbranu nego za napad i u veznom redu pored Caiceda sada i Gallaghera koji se ove sezone više bavi odbranom nego napadom i iza 3 štopera koji su sva trojica pravi štoperi bez prevelike sposobnosti da se pridodaju u napad. Ima Chilwella ko pokrivati u svakoj formaciji. Problem jeste branjenje kontri, primili smo 3 gola iz polukontri i kontri koje nisu bile ni blizu opasne onako kako su ispale, ali ne može me niko i ništa ubijediti da nemamo boljeg izbora od ove formacije, ovih igrača i Chilwella na lijevom krilu.

Imao je čitavo ljeto da natjera upravu da mu kupi ono što mu treba. Ispade sad da nije riješen ni napadač, ni golman, ni zadnji vezni, ni desno, ni lijevo krilo.

Po tome kako se na forumu priča uopće nismo loši, kao igramo defanzivno a drugi u ligi po broju kreiranih velikih šansi, šta će tek bit kad počnemo igrat napadački? A tek kad igraču počnu zabijati (najviše promašenih velikih šansi) gdje će nam biti kraj...

Iskreno dodijalo nam je ono kruženje sa loptom posebno sa protivnicima koji su kvalitetom ispod nas... Mislim ono sta se ima taktizirati protiv Nottinghama Forresta uz duzno postovanje njima. Sto je najgore takvih smo se utakmica nagledali u poslednjim godinama da im se broj ne zna. Protiv takvih protivnika se jednostavno mora napadacki igrati, a i ekipa nam je mlada i brza. Jedini nacin da nesto bude od nas u budućnosti je da se taj stil igre preferira. 

Po statistici ne izgleda to lose, ali svi cemo se sloziti da je drugo poluvrijeme protiv West Hama bilo uzasno kao i sramotna utakmica protiv Nottinghama Forresta. 

Ko su brojaci velikih sansi? Ko odredjuje sta je "kreirana velika sansa"? Jesu li to twitter samoprozvani nogometni znalci? X GE kurci palci i ostale novokomponovane debilane sa drustvenih mreza?

Ne treba meni statisticar da mi objasni sta sam vlastitim ocima gledao. Mislim da sam dovoljno nogometa u zivotu pogledao i odigrao da mogu sam ocijeniti. Nije to nuklearna fizika.

Nije to baš defanzivna igra, mislim da niko ni ne kaže da jeste, samo nije dovoljno napadački orijentisana koliko bi trebala da bude. To je igra koja je orijentisana ka čuvanju lopte i čekanju da te protivnik pusti da zabiješ. Očekujemo više ofanzivnih igrača, očekujemo rizičniju igru i očekujemo veću agresivnost bez lopte (da ne kažemo jači pressing). Moramo nešto uraditi da iskoristimo protivničke slabosti. Prvi smo po velikim šansama, šta god bila velika šansa, iz razloga što smo imali povoljan raspored i što smo bili u rezultatskom zaostatku (neriješeno ili gubili) 287 minuta od mogućih 360. Ekipa koja ganja rezultat mora da napada, ekipa koja igra protiv Foresta i West Hama mora da napada, ekipa koja igra protiv Lutona napada bez obzira na rezultat i ekipa koja igra protiv Liverpoola u formaciji 4-0-6 mora da napada. Bilo je tu i velikih šansi, Jackson je na svakoj utakmici propustio po jednu takvu. Sterlingov drugi gol protiv Lutona je velika šansa, Jacksonov gol je velika šansa, Disasijev je velika šansa. Enzin penal je velika šansa. Bilo ih je, ne dovoljno s obzirom na rezultat, protivnike i naše sposobnosti i potrebe.

Po broju sansi Brentford, Mi Brajton, Everton prednjace. City je tek 11. Stvorene sanse su cesto i posledica jurenja rezultata al jednim delom i pokazuju sposobnost kreacije. 

14 hours ago, Adi said:

To bi bilo tako kad mi ne bismo imali na desnom wing-beku igrača koji je zadužen više za odbranu nego za napad i u veznom redu pored Caiceda sada i Gallaghera koji se ove sezone više bavi odbranom nego napadom i iza 3 štopera koji su sva trojica pravi štoperi bez prevelike sposobnosti da se pridodaju u napad. Ima Chilwella ko pokrivati u svakoj formaciji. Problem jeste branjenje kontri, primili smo 3 gola iz polukontri i kontri koje nisu bile ni blizu opasne onako kako su ispale, ali ne može me niko i ništa ubijediti da nemamo boljeg izbora od ove formacije, ovih igrača i Chilwella na lijevom krilu.

Imao je čitavo ljeto da natjera upravu da mu kupi ono što mu treba. Ispade sad da nije riješen ni napadač, ni golman, ni zadnji vezni, ni desno, ni lijevo krilo.

Lepo si rekao. Ti golovi indirektno su posledica sirokih i rastrzanih linija, nedostatka osiguraca na sredini, visoko postavljenih linija i nedostatka takticke pismenosti. 

Takodje si lepo primetio da nisu resene mnoge pozicije. One mogu biti resene na ustrb rezultata prvih 6 meseci a mozda i cele god. A da li je uprava to planirala, pa nije. To je sve posledica neznanja sta zele i uopste fudbalskog neznanja. 

Račun

Navigacija

Pretraži

Pretraži

Postavi push obavijesti preglednika

Chrome (Android)
  1. Dodirnite ikonu katanca pored adresne trake.
  2. Dodirnite Dozvole → Obavijesti.
  3. Prilagodite postavku.
Chrome (računar)
  1. Kliknite na ikonu katanca u adresnoj traci.
  2. Odaberite Postavke stranice.
  3. Pronađite Obavijesti i prilagodite postavku.