Jump to content

Svjetsko prvenstvo 2022


Adi

Koga vidite kao najvećeg favorita za osvajanje?  

17 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Danska je unazad par godina jedna od najatraktivnijih reprezentacija na svijetu. Fino igraju, uvijek na gol više i rijetko gube, a stigli su daleko i na Euru, zamalo ušli u finale. Na ovom prvenstvu, kad su očekivanja porasla, pojavljuje se nama dobro poznata ziheraška igra. Nisu skoro ništa pokazali na 3 utakmice i zasluženo ispadaju u grupi. Još jedna lekcija Potteru da se ne treba odstupati od svog stila igre i praviti se neki strateg i ići na nulu.

Link to comment
Share on other sites

Ne znam sta da kazem. Mnogi su se uziveli kao da su sve i svja, a iz toga prositice neko nacelo da imaju pravo na sve, tipa plac za gradnju, vlasnistvo kluba, obrazovnu titulu pa cak i pravo na tudju zenu. Zaista se nakupilo ono najgore u ljudskoj vrsti. Ali takodje to cini manjina, tipa 10ak % stanovnistva, a vecina gleda svoja posla, zabijajuci glavu u pesak kao noj. Pa i taj Piksi, koji je neosporno veliki igrac bio, je zagrezao u reality show. Isto je ucinio Deki, a i veci deo sportista. Pazi, politcari peljese narod, pa im se ovi pridruzili da ga dokusure. Jbg Ker izazvao si me da malo elaboriram stanje u srpskom drustvu 

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Corto Maltese said:

Pa ima vest da i u reprezentaciji Srbije ima pedera. Pa ne tamani samo Vlahovic gospodju Rajkovic, nego je izgleda i Gudelj gazio onu Jovicevu kurvetinu.

Na onoj Jovićevoj se učila ona mlada repka što je SP osvojila a i prije toga valjda od Ljajića pa nadalje. Mada i ti fudbaleri inače nisu dobre glave, natakare se svi na jednu kuravu a mogu guziti šta god hoće.

Danas Hrvatska, sutra Srbija za prolaz. Hrvati imaju dobre šanse ali opet ne smiju se opustiti ni malo, loša je Belgija ali imaju kvaliteta, tako da mogu iznenaditi. Što se Srbije tiče, iskreno ne vidim načina da oni dobiju i prođu Švicu, bukvalno iste šanse dajem Srbiji i Kamerunu koji igra sa Brazilom koji će izbaciti drugu postavu.

Danska razočarala igrom i rezultatima, Australija kao očajna ekipa prolazi grupu i baš ih kači Argentina... Francuska i Engleska izgledaju jako sigurno zasad.

Srbija fizički ne može da odigra preko 60 minuta, raspadnu se ljudi. Za neke igrace mi nije jasno zašto ne počinju, za neke mi nije jasno zašto igraju 90. 

Milenković koji bi trebao biti nosilac odbrane je bukvalno najveće smeće i kiksara u obje tekme, protiv Kameruna krivac direktni za dva gola, amatersko postavljanje. Protiv Brazila oba gola došla poslije prodora po njegovoj strani a da ne spominjem kad je debil sam sebe napucao u glavu i dao šansu Brazilcima...

Link to comment
Share on other sites

Ja bih da pohvalim tehnologiju. Japanu npr. bi bio ponisten gol da gledaju golim okom, ovako znaju da senzori ne grijese. Ronaldo nije dotakao loptu iako se cinilo da je dotakao. Nebrojeni offsidei su pravilno dosudjeni bas zbog tehnologije. Uskoro cemo gledati jednog sudiju, jer skoro pa nema vise potrebe za linijskim.

Licno uzivam u prvenstvu, izgleda dobro organizovano bas iako bih vise volio da je na ljeto, jer sam tako navikao, a i zbog gledanja u bastama.

Link to comment
Share on other sites

Dobro, generalno određivanje offside-a je takvo kakvo jeste, navodno u engleskoj ono ne bi bio offside kod penala za Hrvatsku jer bi linije prelazile jedna preko druge. Kako god ono što je dobro kod tehnologije je ta objektivnost.

Kakva je tehnologija odredila da li je Ronaldo dirao loptu ili ne ? 

Zanimljive tekme sinoć, mogu se kladiti da su Španci namjerno prosuli vodstvo, kad su vidjeli da Njemačka ne može napuniti Kostariku skontali su valjda da je to to, bolje biti drugi, izbjeći Hrvatsku i Brazil, lakše je ići na Maroko i Portugal...

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Kun Aguer0 said:

Dobro, generalno određivanje offside-a je takvo kakvo jeste, navodno u engleskoj ono ne bi bio offside kod penala za Hrvatsku jer bi linije prelazile jedna preko druge. Kako god ono što je dobro kod tehnologije je ta objektivnost.

Kakva je tehnologija odredila da li je Ronaldo dirao loptu ili ne ? 

Zanimljive tekme sinoć, mogu se kladiti da su Španci namjerno prosuli vodstvo, kad su vidjeli da Njemačka ne može napuniti Kostariku skontali su valjda da je to to, bolje biti drugi, izbjeći Hrvatsku i Brazil, lakše je ići na Maroko i Portugal...

adidas objavio da senzori u lopti nisu primili kako oni zovu "hearbeat", ima negdje slika na netu. Uglavnom svaki dodir i sta vec ne se prati uz pomoc bruku senzora koji se nalaze u lopti.

One 2 linije sto si gledao u engleskoj je samo infografika, bio bi offside i u Engleskoj.

Link to comment
Share on other sites

Ova reprezentacija Srbije je vrlo slicna Tottenhamu. Bukvalno, u trci dva konja, Srbija zavrsi cetvrta. Nije da nema kvaliteta, ali znas da ce uvek da se useru u svakoj bitnoj utakmici. Ironicno da se narod busa u grudi junastvom nekakvim, a da se ekipa ovako usere u gace pod svakim malo vecim pritiskom.

Ne mogu da verujem koliko je to neorganizvana ekipa, ne znam kad sam zadnji put video da ekipa koja ima dva gola preednosti primi dva gola iz kontre. Isto i danas, prolaze Svajcarci pasovima kroz odbranu kao fifu da igraju.

Steta, ima kvalitetnih pojedinaca. Imamo laganu grupu za kvalifikacije za Euro, mada smo se usrali i protiv laksih ekipa. Ako se kvalifikujemo, morace dosta toga da se promeni da bi se postigao neki iole primeran rezultat za promenu.

Link to comment
Share on other sites

Sve je toplo hladno, imas jednog vrhunskog igraca pa odmah za njim nekog ko nije u stanju da igra domacu ligu. Tako i igra, 2 minuta dobro pa 2 odron da ne moze veci. Ne moze se tako igrati fudbal, odbrana je toliko losa da je to strasno za gledati. Bukvalno je kompletna reprezentaicija kao Winnie The Pooh, majicu ima (to bi bio kao napad), ali zato hoda bez gaca (odbrana).

I da, ovo je prvenstvo kad je svako uspio nekoga da uzme, sem Srbije.

Link to comment
Share on other sites

Pomalo o svemu.

4 velika iznenađenja u grupi. To su ispadanja Belgije, Danske, Urugvaja i Njemačke, što je sa sobom povuklo prolazak Australije, Maroka, Japana i Koreje. Srbija vs Švicarska i Poljska vs Meksiko je svakako bilo 50-50 i tu nema iznenađenja. Trebale su u osmini finala biti 3 utakmice sa očitim favoritom i 5 bez izrazitog favorita. Kako su ove 4 ispale, sad imamo previše očitih favorita u osmini i najneizvjesnija utakmica bi trebala biti Portugal-Švicarska. Na osnovu pokazanog u grupi nazire se finale Francuska-Brazil.

Historijski dobra grupna faza za reprezentacije iz Afrike i Azijske zone. Prošlo je 5/10 reprezentacija iz tih zona, dok američke zone imaju 3/8. To ipak ne bih uzeo kao argument za ogromno povećanje broja reprezentacija od tamo u budućnosti. Posebno to mislim na Aziju jer tamo imaju 4 dobre reprezentacije, a ostalo je na nivou Katara. Ne treba nam 5 takvih na prvenstvu. Afrika ima 9 dobrih reprezentacija, ali im se često desi da zbog sistema kvalifikacija zaluta neka Angola.

Kod suđenja mi se sviđaju ogromne nadoknade. Igrači moraju biti svjesni da će se svaka sekunda odugovlaćenja nadoknaditi. Iritantno je kad gubiš i protivnik se valja čitavo poluvrijeme i kod svakog auta i gol-auta izvodi se po pola minute. I onda dobiješ nadoknadu 5 minuta, a izgubljeno 15. Neki penali su bili smiješni, posebno oba koja je dobio Portugal i penal nad Messijem.

Opravdane su sumnje da je Portugal pustio Koreju i Španija Japan. Nesportski jeste, ali Njemačka i Urugvaj su sami sebi krivi što nisu pobijedili utakmice koje su morali.

Za Belgiju sam navijao svih ovih godina, ali ova generacija nije uspjela ništa više od trećeg mjesta na prošlom svjetskom. Ne mislim da je greška bila dovođenje Martineza, greška je bila što su ga ostavili nakon Eura. Tada je prestao da igra svoju igru i nije imao hrabrosti da ostavi na klupi ove iskusnije igrače. Imaju dobre mlade igrače koji mogu zamijeniti starije samo ih nisu dobro ugradili u ovaj tim i nisu uspjeli napraviti dobar miks. Probudili su se prekasno i nisu ni zaslužili više od ovoga.

Njemačka je bila bolja od protivnika na svakoj utakmici i zaslužila je sigurno više. Bili su bolji nego na prošlom prvenstvu, odbrana je manje ispadala i stvarali su više šansi.

Srbija se obrukala na prvenstvu. Došli su sa očekivanjima da odu daleko, a završili na jednom bodu. Isplivale su afere, posvađali se, ispuštali prednosti i onda sav onaj cirkus protiv Švicarske. Uvijek se u reprezentaciji Srbije priča ko je bio sa čijom ženom i sl. Nije ni čudo da su se tamo reality programi najbolje primili.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, hamco said:

Meni opet nikad dosadniji WC nego ove godine. Dvije tri ekipe spremne igrati fudbal, svi ostali bunker i defanziva. Pa kad vidim da je Poljska prosla ili Japan i na koji nacin igraju odmah bi ugasio tv.

Pa ugasi i cekaj Chelsea i ostale engleze, tada ces uzivati ponovo hahahahahaha

Cuj SP je smaracina, najvece sportsko natjecanje na svijetu, nema dalje od toga..hahahah Boze moj dragi 

Link to comment
Share on other sites

Ljudino ne kazem da svjetsko prvenstvo nije zanimljivo takmicenje nego da su utakmice teski smor. Tebe kao hrvata mogu i razumjeti da ti je zanimljivo pogotovo jer tvoji jos uvijek igraju, meni ipak nije. 90% utakmica je teski smor, to sto je ovo ili ono najvece takmicenje na svijetu ne znaci da mora biti zanimljivo ako nije. 
 

Gledam kvalitet utakmica prije svega pa onda naziv takmicanja. Btw svaku sam utakmicu do sad gledao i upravo zato i govorim. Samo u zadnjem kolu grupne faze je bilo koliko toliko uzbudjenja, sve drugo teska smaracina. 
 

Previse defanzivnih ekipa koje razmisljaju vise kako da sacuvaju svoju mrezu nego da ugroze tudju. 
 

Vidjet cemo, sad ce mozda u nokaut fazi biti bolje ali za sad je ispodprosjecno, jedno od losijih prvenstava koje sam gledao.

Link to comment
Share on other sites

Posljednjih 8 hrvatskih utakmica u knock-out fazama prvenstava:

 

2008 - Turska - penali

2016 - Portugal - produžeci

2018 - Danska - penali

2018 - Rusija - penali

2018 - Engleska - produžeci

2018 - Francuska

2021 - Španija - produžeci

2022 - Japan - penali

Link to comment
Share on other sites

Najmanja zemlja u osmini finala prolazi (OPET) u cetvrtfinale.

Jedna od rijetkih zemalja koje imaju 2 medalje sa svjetskih prvenstava u zadnjih ohoho godina.

Tako mala zemlja, tako malo stanovnika a tako velika, jako, jako velika i mocna nogometna nacija sa jos vecim uspjesima u najvecem sportu na svijetu. Strasno veliki uspjeh.

 

IGRAJ MOJA HRVATSKA!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...