Pređi na sadržaj
Otvori u aplikaciji

Praktičniji način pregledavanja. Saznaj više.

Chelsea Balkan

Aplikacija preko cijelog ekrana, na vašem početnom ekranu, s push obavijestima, značkama i drugim mogućnostima.

Instaliranje aplikacije na iOS i iPadOS
  1. Dodirnite ikonu za dijeljenje u Safariju
  2. Pomjerite se kroz meni i dodirnite Dodaj na početni ekran.
  3. Dodirnite Dodaj u gornjem desnom uglu.
Instaliranje aplikacije na Android
  1. Dodirnite meni s tri tačke (⋮) u gornjem desnom uglu preglednika.
  2. Dodirnite Dodaj na početni ekran ili Instaliraj aplikaciju.
  3. Potvrdite dodirom na Instaliraj.

Ray Wilkins (1973-1979, 179 nastupa)

Istaknuti odgovori

Rođen 14. rujna 1956. u Hillingdonu iz Middlesexa.

Raymond Colin Wilkins, zvan "Butch" od djetinjstva, pridružuje se Chelsea-ju kao uÄenik i bilo je oÄito da će se svojim talentom ubrzo probiti u prvi tim. To mu je i uspjelo u listopadu 1973. sa samo 17 godina, debitira u utakmici protiv Norwicha.

5308009.jpg?255

Ray se s vremenom ustaljivao u prvoj momÄadi, pogotovo naredne godine ali Chelsea tada bez obzira na odliÄnog Wilkinsa ispada iz prve lige. Sljedeće, 1975. godine, sa svojih 18 ljeta, dobiva kapetansku traku od novog trenera Eddieja McCreadieja koju je naslijedio od dugogodišnjeg kapetana Rona Harrisa. U toj ulozi se odliÄno snalazi, i obnašajući je provodi 4 godine. Postaje kljuÄni igraÄ u tom periodu vodeći vrlo mlade LondonÄane do ponovne promocije, sezone 1966/67 a prvoligaški status zadržavaju i iduće sezone.

Rayov rapidni napredak potpomognut njegovim crnim mraÄni pogledom mu donosi sudjelovanje u Britanskim teen magazinima.

U nekim krugovima prozivan zbog svoje navodne "negativne igre" (smatralo se da Ray loptu više dijeli po stranama nego vertikalno što mu donosi nadimke poput Squareball Wilkins i The Crab) Wilkins postaje jedan od najneprimjećenijih igraÄa. Skori odlazak McCreadieja sa klupe Chelsea-ja donosi krah performansi tima što rezultira ispadanjem iz lige 1978-79. Ubrzo nakon toga uprava kluba prihvaća ponudu u iznosu od 800.000 funti od Manchesterskog Uniteda, Ray napušta klub.

Za United postiže prvi gol tek nakon tri godine. Sa Crvenim vragovima 1983. osvaja FA kup. Godinu dana poslije Wilkins odlazi u Milan za 1.5 milijuna funti. Najveće postignuće sa Crveno-crnima mu je finale Talijanskog kupa. 1987. odlazi u PSG u kojem provodi samo 4 mjeseca. Na svom odlasku iz Pariza, Wilkins potpisuje za Glasgow Rangerse. S njima 1989. osvaja Škotsku ligu i Škotski kup. TakoÄ‘er, zabio je vrlo zapamćeni gol u jednoj Old frim utakmici. Ray se Ävrsto emocionalno vezao za glasgowski klub što je rezultiralo suznom rastanku. 1990. potpisuje za QPR i tamo se zadržava do 1994. Sljedeća stanica mu je Crystal Palace, tamo postaje trener igraÄ ali totalno bezuspješno. U svom debiju lomi lijevo stopalo zbog kojeg za klub ne odigrava ni jednu natjecateljsku utakmicu. Kao trener-igraÄ vraća se u QPR koji zbog odlaska nekih važnih igraÄa pod Rayevom palicom ispada iz lige 1995/96. Napušta londonski klub nakon kojeg još brani boje Wycombe Wanderersa, Hiberniana, Millwalla i Leyton Orienta prije nego što se 1997. umirovio kao igraÄ.

raywilkins_peterrobinson_18.jpg

Od 1976. do 1986. Wilkins je igrao za Englesku reprezentaciju, zabilježio je 84 nastupa, 10 kapetanskih, i 3 gola od kojih je jedan spektakularan lob protiv Belgijaca.

Nakon duge igraÄke karijere Ray odlazi u trenerske vode. Trenirao je igraÄe Fulhama i bio kondicijski trener sa Viallijem kao glavnim u Chelseaju i Watfordu. TakoÄ‘er bio je pomoćni trener Dennisu Wiseu u Millwallu.

John-Terry-and-Ray-Wilkin-006.jpg

U rujnu 2008. vraća se u Chelsea i postaje pomoćnik Felipeu Scolariju i poslije toga Guusu Hiddinku. Nakon dolaska Carla Ancelottija Roy mu postaje pomoćni trener i pomaže klubu u osvajanju povijesne duple krune 2010. U studenom 2011. Roy dobiva otkaz iz njemu i javnosti nepoznatih razloga.

Carlo Ancelotti je u svojoj autobiografskoj knjizi The Beautiful Games of an Ordinary Genius napisao ponešto i o Rayu Wilkinsu: "Ray is one of those select few, always present, noble in spirit, a real blue-blood, Chelsea flows in his veins ... without him we wouldn't have won a thing."

• Odgovori 56
  • Pregledi 9,3 hilj.
  • Kreirano
  • Posljednji odgovor

Najaktivniji članovi u ovoj temi

Iako je otjeran iz kluba, Äesto ga viÄ‘am na utakmicama Chelseaja. Kad je Terry dao gol ovaj zadnji i kad je uklizavanjem ka korneru proslavio upratio sam Raya Wiliknsa u Chelseajevoj trenerci odmah tik u prvom redu tribina. Volio bih da se vrati i da bude uz AVB-a i Di Mattea.

Itekako je imao veliku ulogu u onoj odlicnoj sezoni sa osvojene 2 titule, a bas nakon njegovog odlaska u prosloj sezoni krenulo je sa losim igrama i na kraju veoma losom sezonom

• 1 mjesec kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

kada je on otpušten, tako je i krenula silazna forma igraÄa, općenito snaga kluba. Velika pogreška uprave, šteta.

Ogroman znacaj ima tj. imao je ovaj covjek za klub. Starijim igracima je bio poput oca, djelio patnje i radosti s njima, uvijek bio otvoren za razgovor kako privatni tako i profesionalni... Bio je ona nit koja povezuje igrace i trenera. Mogu samo zamisliti koliko bi on pomogao nasim mladim igracima u timu kao sto su McEachran, Danny, Mata, Luiz. Da ih posavjetuje, da nekima glavu ohladi a neke da ohrabri... Jednostavno je bio strasan saradnik, kakav je neophodan klubu.

A bilmezi ga otpustili... :wacko:

• 4 mjeseca kasnije...
[quote name='Caeruleus' timestamp='1336529079' post='47022']
Eto postoje sad neke špekulacije da bi se mogao vratiti u klub na mjesto sportskog direktora.
[/quote]

Pisao sam o tome da Roman napravi kombinaciju DI MAtteo + iskusan sportski direktor, ali na Raya nisam ni pomisljao u tom momentu.
On je covek koji izuzetno poznaje i klub i Rmana i bio bi najbolje moguce resenje.

Cae iz tvojih usta u Bozje usi :)
De Romane molim te, dovedi ovog asa na mjesto sportskog direktora. Molim te!

Rekli ste sve. Poznaje igrace u dusu, poznaje klub i Romana u dusu. Ono sto ga cini savrsenim za ovu funkciju je to sto ima autoritet i sto je iskusan, zna sa igracima.
Jebo ja mater, pa koliko puta treba ponoviti da se ovaj čovjek neće vratiti. Ja sam ovdje dežurni 'vraćač u realnost' svih zaluÄ‘enika koji još sanjare o povratku Mourinha, Wilkinsa i inih drugih Romanovih otpadaka.

Nego, evo vam malo zanimljvosti:
[url="http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/chelsea/9254190/Ray-Wilkins-charged-with-drink-driving.html"]http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/chelsea/9254190/Ray-Wilkins-charged-with-drink-driving.html[/url]

E, Ray, Ray, čuko stara. :lol:
[quote name='Wisey' timestamp='1336572057' post='47166']
Jebo ja mater, pa koliko puta treba ponoviti da se ovaj čovjek neće vratiti. Ja sam ovdje dežurni 'vraćač u realnost' svih zaluÄ‘enika koji još sanjare o povratku Mourinha, Wilkinsa i inih drugih Romanovih otpadaka.

[url="http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/chelsea/9254190/Ray-Wilkins-charged-with-drink-driving.html"]http://www.telegraph...nk-driving.html[/url]

[/quote]

A hoces ti dve tri cuske po usima, pa da budes miran :huh:
[quote name='Wisey' timestamp='1336572057' post='47166']

[url="http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/chelsea/9254190/Ray-Wilkins-charged-with-drink-driving.html"]http://www.telegraph...nk-driving.html[/url]

[/quote]
ajd nemoj ljudima snove da ništiš :D
  • 3 mjeseca kasnije...
[img]http://24.media.tumblr.com/tumblr_m9wfg8g1su1qhfgjbo1_1280.jpg[/img]
[color=#444444][font='Helvetica Neue', HelveticaNeue, Helvetica, Arial, sans-serif]18-year old Ray Wilkins ragging his new Raleigh Chopper around Chelsea’s Morden training ground back in 1975[/font][/color]
  • 2 mjeseca kasnije...
volio bi da njemu neki premierligaš da šansu ko što je WBA Clarkeu, i on bi rasturio siguran sam, najbolji nogomet smo igrali pod njegovom palicom, tj Carlovom kad je ovaj bio pomoćnik, al nekako imam osjećaj da e on zapravio bio razlog toj igri (logično pošto je prestala nakon njegova odlaska)
On je od svih i najgore tretiran, Uprava mu je uručila otkaz niotkuda, bez ikakvog objašnjenja, na ružan i sramotan način. A i Ray je ljudina kao i Robbie. X(
Koliko sam ja upućen, imao je sličnu ulogu poput Robbieja. Legenda kluba koja ima određena trenerska znanja ali je prvenstveno tu bio zbog uspostave komunikacije s igračima, koji više poštuju jednog Wilkinsa i Di Mattea od nekog tamo Beniteza ili Viljaš-Govnaša.
  • 1 mjesec kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...
  • 2 sedmice kasnije...

Ovog covjeka za sportskog direktora. Tako je odmjeren u izjavama koje su uvijek pokrivene cinjenicama. Poznaje ovaj klub u dusu. Valjda ce i on za svog zivota dobiti takvu funkciju u klubu.

Raiolu za sportskog direktora.  :D

Sramota sto su ovog coveka oterali, jos sramnije ko sada sedi u njegovoj fotelji. 

I njemu, i svim legendama Plavaca treba dati mesta u Upravi, ako ih zele naravno. 

Bayern ima izuzetan sistem, koji treba primeniti i u Chelsea-ju.

Pridružite se razgovoru

Možete objaviti odmah, a registrovati se kasnije. Ako imate račun, prijavite se sada da objavite sa svog računa.
Napomena: Moderator mora odobriti vašu objavu prije nego što postane vidljiva.

Gost
Odgovori na ovu temu...

Račun

Navigacija

Pretraži

Pretraži

Postavi push obavijesti preglednika

Chrome (Android)
  1. Dodirnite ikonu katanca pored adresne trake.
  2. Dodirnite Dozvole → Obavijesti.
  3. Prilagodite postavku.
Chrome (računar)
  1. Kliknite na ikonu katanca u adresnoj traci.
  2. Odaberite Postavke stranice.
  3. Pronađite Obavijesti i prilagodite postavku.