24. juni 2012.14 god. comment_60960 Petar Borota je bivši Jugoslovenski golman. Branio je u nekoliko klubova a najpoznatiji su: Partizan, Porto, OFK Beograd i Chelsea. Karijera prije Chelsea: OFK Beograd 1969 - 1976 Za OFK je branio na 176 utakmica, od toga na 131 prvenstvenoj. Nikad sa klubom nije postigao značajnije rezultate, iako je branio odlično. Partizan 1976 - 1979 Po dolasku u Partizan postaje miljenik navijača, odmah osvaja šampionsku titulu sa Partizanom, 5 bodova ispred Crvene Zvezde. U 34 utakmice primio je 19 golova - u prvoj sezoni. Imao je Borota i svojih kikseva u Partizanu, ali kada se sve opšte pogleda, branio je više nego dobro da bi ga primetio londonski Chelsea. U Partizanu je odigrao 3 sezone, 141 utakmicu, od toga 77 prvenstvenih. Ostao je upamćen po ekscentričnom životu, kako na terenu tako i privatno. Chelsea 1979 - 1982 Borota je došao u Chelsea kada se isti , sada prvak Evrope, borio za opstanak. Odmah je u prvoj utakmici osvojio navijače jer je sjajnim odbranama ostavio mrežu netaknutom protiv tadašnjeg prvaka Liverpula. Chelsea je sledeće sezone igrao u drugoj engleskoj ligi, a Petar je propustio samo jednu utakmicu. Osvojio je navijače, svaki gol Chelsea je proslavljao sa njima iza svog gola. Jednom prilikom su huligani Chelsea upali na teren, a on - pridružio im se. Igrao sa živcima trenera jer je posle svake uspešne intervencije ustao i loptu odbijao od prečku. Volio je driblati protivničke igrače na polovini terena i tako je i primio gol protiv Watforda. Jednom prilikom je odbranio odličnu šansu, ali mu je kačket spao iza gol linije. On je onako, šmekerski sa loptom u rukama ušao u gol i uzeo kačket. Sudija je, naravno, priznao gol. Chelsea je tu sezonu završio 4. U sezoni 1980/81 Chelsea je postigao samo 3 gola na 22 ligaška susreta, ali je Borota uspeo da sačuva mrežu na 16 utakmica. Proglašen je za Player of the year te godine. Dolaskom novog trenera, John Nila, u Chelsea Borota je ispao iz tima jer J.Nil nije volio njegove zajebancije i šprdačine. Za Chelsea je odigrao 114 utakmica, od toga 107 ligaških i 36 puta je sačuvao mrežu netaknutu. Rođen je 05.03.1952. a umro je 12.02.2010. RIP Prijavi
24. juni 2012.14 god. comment_60965 Nisam znao dosta ovih informacija o njemu, al iz ovoga što sam pročitao zaključujem da je lik bio, blago receno, munjen u glavu Zamisli, nakon svake uspješne obrane uzet loptu i odbiti je od precku, pa se vraćat u gol da uzme kapu s loptom u ruci, taj je bio neka luda verzija današnjeg Budalotellija, samo što je ovaj naš pravio pizdarije na terenu, a ne van njega. Mogu zamislit trenera, taj mu je majku na pazar slao minimalno 10 puta na svakoj utakmici A opet kad pogledaš, u 36 od 114 utakmica sačuvao praznu mrežu, mora se priznat kvaliteta. Prijavi
24. juni 2012.14 god. comment_60992 Borota idol Jugoslavije,kad sam saznao da je umro bas me tuga obuzela.Golman sa stavom i karakterom,tip igraca koji ima ono nesto svoje. Prijavi
25. juni 2012.14 god. Autor comment_61024 http://www.youtube.com/watch?v=-OuG6zcTAuQ Par odbrana protiv Liverpoola (0:0) i par reči ovog velikog golmana. Prvi komenar: Today is 27th Feb 2010 and I'm watching Chelsea v Man City on Sky. Watching Hilario (?) in goal I am suddenly reminded of a great and entertaining Chelsea keeper I used to watch at Stamford Bridge in the late 70s called Petar Borota. I stop watching the game (we're losing 1-3 now) and enter his name into the You Tube search engine only to find he died a few days ago. Petar, you're still talking to the blue of Chelsea. RIP Prijavi
25. juni 2012.14 god. Autor comment_61034 http://www.chelseafc.com/page/LatestNews/0,,10268~1964697,00.html Prijavi
25. juni 2012.14 god. comment_61095 [quote name='Wisey' timestamp='1340575060' post='60998'] Jedna riječ: Kengur. Oni koji znaju, znat će. [/quote] Kad porastem bicu Kengur. Legendaran film. Sad mi je jasno odakle su uzeli foru. Prijavi
27. juni 2012.14 god. comment_61393 Bio je veliki golman, ponos Juge. I u Chelseaju se pokazao. Prijavi
28. juni 2012.14 god. comment_61694 [img]http://www.10menwent2mow.com/images/borota.jpg[/img] [img]http://www.chelseafc.com/javaImages/b2/32/0,,10268~4797106,00.jpg[/img] [img]http://4.bp.blogspot.com/-92CqZpLce3I/Ty1NlkH5uTI/AAAAAAAADJQ/RHp1FBTYC_Q/s1600/petar+borota+album.jpg[/img] Prijavi
28. juni 2012.14 god. Autor comment_61702 Zanimljivo da ga je iz prve postave istisnuo 18-ogodišnji momak, po imenu Steve Francis, i Borota je napustio klub u ljeto 1982 i otišao u Portugal. Sad da li je tadašnji trener što je došao, John Nill, namerno forsirao Stevea Francisa jer mu se nisu sviđali Borotini potezi a znate i sami koji su to.. ;p nzm Prijavi
28. juni 2012.14 god. comment_61728 Vidim ovdje na slici da piše [i]Chelsea's new Captain. [/i] Jel stvarno bio kapetan momčadi ili je neka metafora nakon njegova dolaska u klub ( nešto kao da je [i]od sada prvi golman, kapetan "broda" Chelsea ([/i]jer je Captain napisano velikim početnim slovom)) ? Prijavi
30. juni 2012.14 god. Autor comment_62084 [quote name='Brane' timestamp='1340879134' post='61728'] Vidim ovdje na slici da piše [i]Chelsea's new Captain. [/i] Jel stvarno bio kapetan momčadi ili je neka metafora nakon njegova dolaska u klub ( nešto kao da je [i]od sada prvi golman, kapetan "broda" Chelsea ([/i]jer je Captain napisano velikim početnim slovom)) ? [/quote] Bio je kapiten 1980-81. Tad je i bio POY. Prijavi
11. juni 2014.12 god. Autor comment_177319 kada je branio za Partizan, Petar Borota je jednom prilikom otišao u bolnicu da poseti povređenog saigrača iz ekipe Zorana Čavu Dimitrijevića. Promašio je sprat i zalutao među duševne bolesnike. Kada je video da je pogrešio, krenuo je nazad ka izlazu, ali ga je zaustavio čuvar i upitao: "kuda ćeš ti?" Pokušao je na lep način da mu objasni da je pogrešio, i da je krenuo u posetu prijatelju, ali ovaj nije hteo ni da čuje. Na kraju mu je rekao: "čoveče ja sam Petar Borota, golman Partizana, pusti me napolje", na šta mu je čuvar odgovrio: "nemoj molim te. Ovde svaki drugi viče da je Dragan Džajić. Vraćaj se nazad u sobu!" Prijavi
17. august 2014.12 god. comment_183942 Lažna priča o kačketu Nije se lako nositi s nepodnošljivom sklonošću svijeta da konfabulira. Borota je bio predmet najmaštovitijih izmišljotina, tako da me ne bi iznenadilo ni da ujutro čujem kako je živ i zdrav i kako priprema izložbu svojih slika negdje u Sinkve Tere. Pa i ako je umro, Petar Borota se i s onoga svijeta prema konfabulatorima ne ponaša drukčije no kao da je živ: on ništa ne demantira, njega ne obavezuje ono što svijetu izlazi iz ograde zubne. Cijela je Jugoslavija pričala kako je Petru Boroti, nakon što je na golu Čelzija na nekoj tekmi odbranio penal, s glave kačket odletio u mrežu, a on, s loptom pod pazuhom, ušao u gol, uzeo kačket, i tako sam sebi dao gol. Ta je priča išla od usta do usta kao narodna pjesma i nije se mogao naći stvor ljudski da nije svojim očima, naravno preko televizije, vidio scenu Borotina zakoračenja u pakao jedinstvenoga autogola. Jedino što u Fudbalskom klubu Čelzi nema žive duše da to potvrdi. Jer sam jutros zvao i u London, arhivistiku Abramovićeva kluba. U Londonu mi uljudno vele da za takav slučaj nisu čuli, da toga na snimcima tekmi Čelzija nema, a da ima svašta i svačega drugog jelda, no takva nam se stvar, da mi znamo, vele, još desila nije, a da se desila, nama ne bi promakla, ne samo nama, već ni drugim u Engleskoj. Goodbye mad world! A zapravo je Petar Borota odavno umro za svijet koji ga je stavio na branku svoje mitomanije. Taj svijet je zaboravo da je Borota 1977/78 postavio rekord u branjenju u jugoslavenskoj ligi od 18 klubova: primio je samo 19 golova, u jesen 9, u proljeće 10. zaboravio je mitomanski puk da je s Borotom na golu, Partizan osvojio naslov prvaka Jugoslavije s 54 boda, pri sistemu 2 boda za pobjedu, jedan za neriješeno. I da je to rekordan broj osvojenih bodova u toj ligi. S Borotom na golu, s bekovima kad s Golcem i Kozićem, kad sa Đurovićem, s half-linijom Trifunović, Stojković, Hatunić, a i s Kunovcem, a u napadu najčešće sa Zavišićem, Grubješićem, Santračom, Prekazijem i Klinčarskim. S trenerom nad trenerima Antom Mladinićem! S Borotom na golu Partizan je te godine oba puta pobijedio Zvezdu, ukupno je bilo 6:3. To je bila jedina titula prvaka koju je Borota osvojio. Prijavi
17. august 2014.12 god. comment_183963 To s kacketom nije bilo u Celziju nego dok je branio u Jugoslaviji u nekom klubu. Prijavi
17. august 2014.12 god. comment_183965 Tu su angedotu iskoristili u filmu Kad porastem biču Kengur. Prijavi
27. august 2014.12 god. comment_185093 http://mondo.rs/a722165/Sport/Fudbal/Celsi-ga-je-uvek-voleo-Borota-pa-ostali.html Izabran je van konkurencije za kultnog golmana kluba ,ostale clanove ekipe birace navijaci. Svaka cast ljudima na izboru, time su odali postu jednom gospodinu i legendi kakva je bio PETAR BOROTA Prijavi
Pridružite se razgovoru
Možete objaviti odmah, a registrovati se kasnije. Ako imate račun, prijavite se sada da objavite sa svog računa.
Napomena: Moderator mora odobriti vašu objavu prije nego što postane vidljiva.