Pjer-Emerik (dubro) Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 RoÄ‘en 5. srpnja 1966. u Olieni na Talijanskoj Sardiniji. Kroz sedam godina provedenih u Chelsea-ju Gianfranco Zola oÄarao je navijaÄe do te mjere da je dvaput proglašen igraÄem godine a 2003. je proglašen najboljim Chelsea-jevim igraÄem ikad, osvojivši 60% glasova na anketi službene stranice londonskog kluba. Nogometnu karijeru zapoÄeo je u nižerangiranim klubovima na Sardiniji. Igrao je za Napoli od 1989. do 1993. godine, zajedno s Diegom Maradonom i Carecom. Puno je nauÄio od Maradone. Poslije treninga, satima su vježbali slobodne udarce. Sudjelovao je u osvajanju talijanskog Superkupa 1991. godine. Iste godine debitirao je za talijansku reprezentaciju. Prešao je u Parmu 1993. godine. S klubom je osvojio Kup UEFE 1995., talijanski kup i 2. mjesto u prvenstvu. Stekao je reputaciju kreativnog igraÄa i kao takav nije se uklapao u strogi sustav trenera Carla Ancelottija pa je 1996. prešao u engleski Chelsea, gdje ga je doveo tadašnji trener Ruud Gullit. Pomogao je osvajanju Äetiri trofeja, zabio je pobjedniÄki gol 1998. u Kupu pobjednika kupova samo par sekundi nakon što je ušao u igru kao zamjena. Sve u svemu, Franco je zabio 80 golova u 312 utakmica od kojih su mnogi bili spektakularni. Njegovi golovi poživjeti će dugo u sjećanju navijaÄa, najviše od svih peta Norwich Cityju, slalom protiv Manchesterskog Uniteda koji je ostavio golmana Petera Schmeicela nepomiÄnog i briljantni udarac nakon okreta u polufinalu FA kupa 1997. godine protiv Wimbledona. Ispred svega, Franco je igrao nogomet sa osmjehom na licu, uživao je u njemu, igrao je nogomet kakav je on želio i zbog toga bio skoro univerzalno popularan meÄ‘u fanovima protivniÄkih timova. Zola je pretrpio veći pad u formi sezone 2001/02 ali se vratio sljedeće sezone zabivši 16 puta i pomogao time Blues-ima da se kvalificiraju u Ligu prvaka. Svoj zadnji gol za Chelsea zabio je na Uskrsnji ponedjeljak 2003. a zadnji puta nastupio u zadnjih dvadeset minuta u pobjedi nad Liverpoolom kojom smo osigurali Äetvrto mjesto. Zolin zadnji potez kao igraÄ Chelsea-ja bio je slalom kroz Äetiri totalno zbunjena igraÄa Reds-a. Mjesec dana kasnije, potpisao je za klub Cagliari s njegovog rodnog otoka Sardinije unatoÄ Romanu AbramoviÄu koji mu je ponudio poboljšani ugovor. AbramoviÄ je tada razmišljao kupiti cijelu momÄad Cagliarija, samo da se Zola vrati. Zola je predvodio Cagliari koji je tada nastupao u drugoj ligi do plasmana u prvu ligu. Nastupio je i slijedeće sezone za Cagliari i završio karijeru 2005., zabivši na posljednjoj utakmici dva gola Juventusu. Za talijansku nogometnu reprezentaciju igrao je od 1991. do 1997. godine. U 35 nastupa zabio je deset golova. Igrao je na Svjetskom prvenstvu 1994. u samo jednoj utakmici protiv Nigerije, u kojoj je dobio crveni karton. Igrao je na Europskom prvenstvu 1996. i promašio jedanaesterac protiv NjemaÄke. Zabio je gol Engleskoj na Wembleyu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998., na kojem nije nastupio. Trenirao je igraÄe West Hama od 2008 do 2010. Iako su West Ham i Chelsea rivali, postao je miljenik navijaÄa West Hama i dobio pljesak od navijaÄa Chelsea, svaki put kada su igrali protiv njih. Bio je visok samo 1.66 cm, a smatrali su ga velikim nogometašem i Äovjekom. 2004. na posebnoj ceremoniji u Rimu dobio je visoko britansko odliÄje Red Britanskog Imperija te visoko talijansko odliÄje. Uvršten je u Kuću slavnih engleskog nogometa 2006. godine. Napisao: Tinmar Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elao Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Najveca legenda ikada Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
how yes no Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Legenda! Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
File Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 Gospodin igraÄ. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caeruleus Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 Najveći gospodin uz Zanettija u modernom nogometu. PriÄa se da bi mogao naslijediti Gasperinija na klupi Intera, mada bih ga ja rado volio vidjeti kao športskog direktora Chelseaja umjesto omraženog Nigerijca Michaela Emanoloa. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rikky Luiz Posted September 19, 2011 Report Share Posted September 19, 2011 bilo je priÄe da bi mogao biti pomoćni trener od ove sezonu u Chelseju ali eto nije nista bilo od toga ali svako on je jedan od istinskih legendi kluba :D Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caeruleus Posted September 21, 2011 Report Share Posted September 21, 2011 Trenutno talijanski mediji pišu da je najbliži klupi Intera. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lukaku Posted September 22, 2011 Report Share Posted September 22, 2011 Nista u Inter, Ranieri novi trener Intera, Zlola najveci od najvecih na SB. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tinmar Posted September 27, 2011 Report Share Posted September 27, 2011 Legenda, volio bi da znam puno više o njemu. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lukaku Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 Legenda, volio bi da znam puno više o njemu. Google zna sve, potrudi se i procitaj.. Saznaj :P Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caeruleus Posted October 23, 2011 Report Share Posted October 23, 2011 Da nam je ovaj Äovjek danas bio :( Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tinmar Posted October 23, 2011 Report Share Posted October 23, 2011 Da nam je ovaj Äovjek danas bio Ajde ajde, ne bi to vjerojatno puno promjenilo.. treba ovo što prije izbiti iz glave i okrenuti se Arsenalu. Zola 4life, svetinja Stamford Bridgea. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caeruleus Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 Postavljena anketa i na temu o legendi. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalouda Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Jeste. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tinmar Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=b25MZuCzK1U&feature=player_embedded#!</a> OdliÄan video :) Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caeruleus Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Evo prijatelj me uvjerava da je Iniesta veći nogometni znalac i veći kvalitet od Inieste? Kakvo je vaše objektivno mišljenje o tome? Ja se ne slažem s tim. Ja sam mišljenja da je Zola igrao onih odliÄnih godina za Chelsea 2004-2010 da bi bio uz Messija i Ronalda najbolji na svijetu. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wisey Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Evo prijatelj me uvjerava da je Iniesta veći nogometni znalac i veći kvalitet od Inieste? Hmmm, da se o tome diskutovati. Iniesta jest kvalitetan igraÄ, al Iniesta je ipak za nijansu bolji od njega. :D Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caeruleus Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Hmmm, da se o tome diskutovati. Iniesta jest kvalitetan igraÄ, al Iniesta je ipak za nijansu bolji od njega. Misliš Zola? Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wisey Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 A šta ti misliš ? Pogledaj u svoj post još jednom. :P Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elao Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Ja ih nekako ne vidim kao igrace koji se mogu isporedjivati, Zola je bio vise poluspica, dok je Iniesta onaj pravi kreativac kao Xavi ili Modric Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
mata10 Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=b25MZuCzK1U&feature=player_embedded#!</a> OdliÄan video :) Kako mi je samo zao ovih igraca Liverpoola sa pocetka videa, lete na sve strane, pogotovo Carragher :) ii da, i ja mislim da je tesko porediti Iniestu i Zolu jer nisu na istoj poziciji.. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
how yes no Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Jedino zajedniÄko im je to što su obojica IGRAÄŒINE! Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjer-Emerik (dubro) Posted December 19, 2011 Pokretač teme Report Share Posted December 19, 2011 Mislim da je Zola još uvijek bog za Iniestu, jer na kraju krajeva Zola je imao sve što Iniesta ima + je bio golgeter što Iniesta nije i fenomenalan izvoÄ‘aÄ slobodnjaka. Neponovljiv igraÄ ;) Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kun Aguer0 Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 kakav Iniesta Zola Bog i batina ! Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wisey Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Zola je jedinstven iako sam u anketi glasao NE iz razloga što je najveći igraÄ svih vremena ovog kluba za mene Frank Lampard. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts