Pjer-Emerik (dubro) Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Ubrzo nakon Å¡to je Salomon Kalou doÅ¡ao u klub 2006. godine, dolazak Mikela u klub je dokazao nastojanja Chelseaja da osvježi ekipu mladim talentima. Trener Jose Mourinho je odmah uvidio Mikelov talenat i koristio ga u veznom redu, a posebno kada je bilo potrebe za razvlaÄenjem igre. Mladi Mikel je tada igrao kao napadaÄki nastrojen veznjak. ProglaÅ¡en je najboljim mladim igraÄem u Chelseaju, u svojoj debitantskoj sezoni, i odigrava svoje prvo finale FA Kupa protiv Manchester Uniteda, kada se Chelsea i okitio titulom najboljeg. U sezoni 2007/08 je nastavio napredovati kao "novi Makelele", a do kraja te sezone je imao viÅ¡e nastupa nego Claude. Ipak, imao je i svojih ispada. Zaradio je crveni karton na Old Traffordu, u prvoj utakmici koju je vodio AVram Grant, kao i protiv Evertona u polufinalu Carling Kupa. Bio je u poÄetnom sastavu u finalu Carling kupa protiv Tottenhama, 2008. godine, kada je Chelsea poražen, a drugu sezonu u klubu je zavrÅ¡io sa nekoliko važnih utakmica u nogama, ukljuÄujući pobjedu protiv Manchester Uniteda. U finalu Lige prvaka je sjedio na klupi. Njegova važnost za klub je joÅ¡ viÅ¡e doÅ¡la do izražaja nakon povrede Michaela Essiena u sezoni 2008/09, a njegova smirenost i proigravanje napadaÄa su imali veliku ulogu u pobjedi nad Evertonom u finalu FA Kupa. Jedina stvar koja mu je nedostajala kao veznom igraÄu su golovi, kao Å¡to su nedostajali i njegovom uÄitelju Makeleleu. Zabio je dva gola u svojoj prvoj sezoni i zatim dva u FA Kupu 2007. godine protiv niželigaÅ¡kog protivnika, a od tada nije zabijao. Kako kaže, u veznom redu ima i drugih igraÄa kojima prepuÅ¡ta ulogu strijelaca, a on najprije želi zaustavljati protivniÄke igraÄe. Druga povreda Essiena, u sezoni 2009/10, dovela je do toga da Mikel bude prvi izbor u veznom redu. Od svog povratka sa AfriÄkog kupa Nacija, u februaru 2010. godine, zapoÄeo je svaku utakmicu, sve dok ga i samog nije poÄela muÄiti povreda koljena sredinom aprila. Mikelovi problemi sa disciplinom na terenu su daleko iza njega. Zapisan je u sudijsku knjižicu samo Äetiri puta u sezoni u kojoj je Chelsea osvojio duplu krunu. Mikel je do sada zabilježio preko 200 nastupa za Chelsea otkad je doÅ¡ao u klub, a u zadnjoj sezoni nije zapoÄeo samo 10 utakmica. Karijera prije dolaska u Chelsea U Chelsea je doÅ¡ao na ljeto 2006. godine nakon Å¡to je klub osigurao dvostruku krunu. Mikel je ranije već sve dogovorio sa Manchester Unitedom ali je norveÅ¡ki klub Lyn Oslo dopustio Plavcima da potpiÅ¡e ugovor sa ovim Nigerijcem uz odÅ¡tetu od 16 miliona funti. Kao dosta jak i spretan fudbaler, Mikel je bio jedan od najsvjetlijih talenata na AfriÄkom kupu Nacija 2006. godine, a debi za Nigeriju je imao u augustu 2005. godine. Ranije je uÄestvovao na Svjetskom prvenstvu do 20 godina, gdje je proglaÅ¡en drugim najboljim igraÄem turnira. Trenirao je sa Chelseajem jednu sedmicu 2004. godine, Å¡to je bilo dovoljno Mourinhu da poželi da ga dovede u ekipu. Internacionalna karijera Svoj debi za Nigeriju je imao 2005. godine, gdje je kao 18-godiÅ¡njak uÅ¡ao u drugom poluvremenu prijateljske utakmice protiv Libije. Njegov drugi nastup za reprezentaciju se desio protiv Zimbabvea, u drugom kolu AfriÄkog kupa Nacija. ZapoÄeo je utakmicu kao zamjena, a po ulasku je odmah ostavio dobar utisak na sve, postigavÅ¡i gol i asistenciju. To mu je donijelo prvi start za reprezentaciju, protiv Senegala, u trećem kolu grupne faze. Njegova sreća se pogorÅ¡ala u naredne dvije godine, kada je suspendovan zbog neodazivanja na reprezentativne obaveze, ali se u sastav ponovo vratio na AfriÄkom kupu nacija 2008. godine. Povreda ga je sprijeÄila da nastupi na Svjetskom prvenstvu 2010. godine. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjer-Emerik (dubro) Posted September 7, 2011 Pokretač teme Report Share Posted September 7, 2011 Bio kapetan i asistent u porazu Nigerije od Argentine juÄer. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
LoRD_0001 Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Kao sto sam rekao na proslom forumu forumu reci cu i sad, iako ga mnogi ne gotive previse, on ima nesta u sebi i postat ce najbolji zadnji vezni na svijetu, nesto kao sto je Essien bio prije ovih silnih povreda, samo da Obia neka teza povreda ne zadesi. :) Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elao Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Ja ga gotivim :) meni je on odlican igrac, ovo mu je vec 6. sezona u Chelsea u svakoj je bio jedan od najkonstantnijih a ima tek 24 godine, izuzetno je spor, ali je jak i stamen igrac sa odlicnom dugom loptom Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
LoRD_0001 Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 S obzirom na njegovu gradju ne moze se ni ocekivati da bude previse brz, a i za zadnjeg nije toliko bitna brzina, ali kako god ne moze biti sporiji od Misimovica. :lol: Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
how yes no Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Nije bitno što je spor, ali ne valja što je sporo lopte šalje. Duge lopte su mu fatntazija, ali mora malo ubrzat igru i postao bi jedan od njaboljih zadnjih veznih. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tinmar Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Miki bi jednog dana mogao biti naš kapetan po meni. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bari Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Dobar je Mikel, Pravi razbijac na terenu , Meni puno bolji od Busquetsa ! :D Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
LoRD_0001 Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Ja njega nebi mijenjao da ni za Busquetsa i Mascherana zajedno. :D Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lampard Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 Ja njega nebi mijenjao da ni za Busquetsa i Mascherana zajedno. niti ja prvi je padaviÄar a drugi je pit bull doduše u barci mu se tolerira dosta toga ali pogledajte neke utakmice Liverpoola ili WHU-a Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rikky Luiz Posted October 6, 2011 Report Share Posted October 6, 2011 Momak je stvarno fantastiÄan. Ima 24 godine i ovo je već 7 sezona u Chelseju. aBd ako ovako nastavi ima da nadmaši Giggsa :D Dolaskom AVB-a vidan je napredak u njegovoj igri, polako ubrzava igra a i sve ÄešÄ‡e zna da gurne odliÄan zadnji pas. Još malo i polako će doći na nivo jednog od najboljih zadnjih veznih svijeta, kao što je nekada bio Makelele i Essien dok ga povrede nisu pritisle.. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caeruleus Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 JOM - IgraÄ kojem više ne vjerujem :S Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
reLo Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Evo anketa, izjasnite se da li vjerujete Mikelu. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kun Aguer0 Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Ne znam sta bih rekao povodom toga :huh: Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caeruleus Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 OdliÄno, hvala na realizaciji inicijative ;) Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kun Aguer0 Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 a gdje je anketa ? Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
reLo Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 a gdje je anketa ? Na vrhu teme kralju, ti si veliki fenomen ako je ne vidis :D Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kun Aguer0 Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Na vrhu teme kralju, ti si veliki fenomen ako je ne vidis aha ma nikad ne listam gore pa nisam skontao jesam genije xD Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bari Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 A vec 3:0 , pa onda nebih trebali vjerovati ni Terry-u , ni Luiz-u , ni Ivanovic-u a o Bozzy-u da nepricamo ... Momak jjednom pogrijesi i odmah nevalja procitaj te svoje komentare na ovoj temi i uporedite ih sa dns misljenjem ??? Razlicito misljenje zar ne ? A to sve zbog te jedne greske kad je cijeli tim imao barem po jednu gresku ali eto iz njegove smo primili go :( Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
reLo Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 A vec 3:0 , pa onda nebih trebali vjerovati ni Terry-u , ni Luiz-u , ni Ivanovic-u a o Bozzy-u da nepricamo ... Momak jjednom pogrijesi i odmah nevalja procitaj te svoje komentare na ovoj temi i uporedite ih sa dns misljenjem ??? Razlicito misljenje zar ne ? A to sve zbog te jedne greske kad je cijeli tim imao barem po jednu gresku ali eto iz njegove smo primili go On je poznat po muljanju lopte i umrtvljavanju igre... Meni mrak na oÄi padne kad on primi loptu jer znam da je neće odmah dalje proslijediti nego mora sjest' i razmislit gdje će, pa malo muljat tamo vamo i tek je onda dalje proslijediti... Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kun Aguer0 Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 glasao sam Da ali jedva Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elao Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Da, da nije pouzdan ne bi ni u Chelsea imali povjerenja u njega vec 5 godina Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakovf Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Pouzdan je svakako, svakom se desi greška. Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lampard Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Ja bi dao priliku Romelu Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
CFC1905 Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Ja sam ovdje vagao 2 minute.. i na kraju rekao ne.. ne osudjujem ga zbog jucerasnje greske, dosad je pruzao solidne partije ali jednostavno Essien nas je navika na perfekciju tako da Mikel i ne izgleda baš najbolje... Citiraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts